用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳富康德寶(DEBORAH)
go

將軍澳富康德寶(DEBORAH) [複製鏈接]

將軍澳富康德寶(DEBORAH)

我收到信要比8月學費了,請問有冇媽咪的小朋友都係讀富康德寶呢?
我囡囡讀國際班(PGI)
唔知有冇小朋友是同一班呢?

Re: 將軍澳富康德寶(DEBORAH)

我囡囡又係今年8月係富康德寶讀國際班﹐琴日收到信話27/05去交8月school fee. 同要搞埋autopay. 唔知係唔係一定要搞autopay.

我好多朋友都講德寶學費都幾貴﹐仲貴過九龍塘學校(人D交10期﹐我D要交12期)﹐不過無辦法啦﹐唔想個女細細個日日搭o甘耐車﹐想佢哩幾年過得輕鬆又開心

唔知德寶K1係唔係得兩個國際班(上﹐下朝)﹐我女讀上朝﹐你女呢。話唔定佢D真係可以作同學仔

qt and fifi, why  don't u consider  chinese-eng class?
do u plan to let yr daughter to study in kowloon tong school?

hello Deborah 準家長:

我仔仔就係讀緊富康Deborah Int'l section. Ms Liz 班主任, 不知你們是否入同一班? 佢3月開學到現在, 都好鍾意返學, 但就唔算講野叻. (佢廣東話都相當遲緩, 更莫說英語) 你地點解選國際班? 在家和BB說Cantonese or English?

我都係學費Autopay 的. 學費是貴呀, 但唔辦法, TKO 好的幼兒園都不多. 聽說富康Deborah 幾好, 就讀了.

你地住邊度的? 我住坑口, 要一個站MTR.

hi, 車厘子qt

我昨晚都收到信要比8月學費, 我囝囝都係讀國際班, 應該是同一班呀!

其實有冇想過k1在那裡讀? 好煩呀! 而我問過比華利, 佢地話8月還未夠小朋友開國際班, 我成日覺得學費都幾貴﹐仲貴過九龍塘學校, 好似好唔抵, 好似對k1冇什麼幫助, 妳地有什麼意見?

HI,各位德寶家長,
我囡囡都將會讀富康德寶,但不是讀國際班.
不知有冇家長給小朋友搭校車返學呢?

halaha, will yr child study n1 or k1?

I am still thinking whether to let my daughter study international class or normal class. Pl help to give me me idea.

yi,
My daughter will study K1, how about your daughter?

My son is studying nursery in Deboarh and will promote to K1 in coming Aug.

GLAU,
可否分享一下你對這間幼稚園的感覺和有冇交通問題.

Hi, 靖媽媽﹐

原來你仔仔已經係德寶讀緊啦﹐係K1嗎﹖我女係今年8月先入K1﹐唔知係唔係同一班。interview 果陣係Ms Liz, 我唸班主任都應該係佢啦。你仔仔班度有幾個人啊﹐係唔係有兩個Ms 教啊﹖

我都係住坑口﹐你仔仔坐唔坐校車啊﹖我仲唸自己送個女返學定係比佢坐校車。

唔好意思﹐仲有好多問題﹐遲D請多多指教

Halaha , my daughter will study N1 in Aug.
Fifi, I also live in  坑口,  will u consider 翠 茵?Why?

I find that  the environment of fu hong branch is not so good, quite old. Po Ying is much better. Why all of u not consider po ying? Just because of international class only in fu hong? Why u choose international calss then? thanks.

DEL

Hi ! 各位媽咪

我囡囡係讀N1(PGI), 可能唔同你地一班了,你地都係讀K1既,不過!在這裡認識你地都好啦!
我想問你們,之前有否在德寶讀N1呢?
我之所以讀國際班是有朋友個囡囡讀左後:
1.        D英文法音好準,返到屋企小朋友好多時都同你講英文,但家長又可以同她講中文,小朋友都識聽.等她知道在學校是用全英文,返到屋企先係全中文.
2.        學校是1個中國老師和1個外國老師教,在了解方面有個中國老師是好過2個都係外國老師,我朋友有時唔明都和中國老師溝通,她都很樂意解答.
3.        初初返學中國老師會講少少中文,1-2星期後,小朋友適應左便改全英文,她囡囡返學返得好開心,現今年8月升K1都是讀國際班.
4.        我會試下報出面D K1,如果唔得都會在德寶讀2年國際班再轉主流班,等她學多D英文.
5.        學費的確好貴要成$2,800. 唔知K1幾錢呢?

Fifi, yukmama,

我27號個日會帶埋銀行資料去,到時再問是否一定要Autopay,不過Autopay會方便d,係呀!我囡囡是讀上午班的.

你是否安排你囡囡由K1-K3都係讀國際班呢?我就諗住比囡囡讀2年再轉主流班.

德寶學費的確好貴,但唔駛再比校車費,計落其實差唔多,我原先想報九龍塘,但計埋校車費都要成$3000蚊啦!因為我住富康,唔駛搭車,所以我選擇富康德寶.

你們知唔知是否6月要度身做校服呢?

醒目開學勳章

Hello, 各位媽咪,

我仔仔都係今年讀富康K1呀! 係上午主流班, 唔知有無同學仔係度呢? 我仲未收到要交學費信喎, 剩係5月頭時, 收到要交什費(約$2500), 嘩~ 真係幾貴呀!     

我都唔知幾時要做校服啊?

車厘子qt,
好耐無見啦, 我想搵你好耐啦, 你記得上次比我的vcd嗎? 其中一隻有"料"到喎, 我估係你囡囡d相o黎o架, 因我無睇過, 係我老公講o架!    

fifi,

我個仔係讀N1. 八月都會repeat N1, 因為佢2005年9月先足齡讀K1.

係有另一位中國藉老師教gar. 一班exactly 有幾多人就唔清楚.

我先生帶佢返學. 我約5:50pm湊佢放學

你住坑口邊度呀... 你是full time mom 嗎? 可以自己湊呀, 始終咁細坐校車, 會有點擔心.

靖媽媽

如果在德寶讀主流班,啲小朋友的英文程度如何呢?希望讀梗德寶的小朋友的媽媽分享一下.
‹ 上一主題|下一主題