用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 聯招取錄醫科生 港大41%新低 中大續逾六成 ...
樓主: 小時了了
go

聯招取錄醫科生 港大41%新低 中大續逾六成   [複製鏈接]

回覆樓主:

可以繼續去支持自己既論據,圍住自己去轉係沒有問題的。好在,我都冇睇啫,以為尾果句係立論,又話唔係喎~

medicine 發表於 23-10-30 11:44
"一睇發言,就知係以為世界個個欠咗你嗰種。又想試圖錯誤引導其他人以為港大只收有錢人,一睇就知咩居心"

...
見到你的人身攻擊發言真係得啖笑。

見到用"人身攻擊"這幾個字去人身攻擊,是很好笑

medicine 發表於 23-10-30 11:44
"一睇發言,就知係以為世界個個欠咗你嗰種。又想試圖錯誤引導其他人以為港大只收有錢人,一睇就知咩居心"

...
不要又亂講,不是按比任何一個,是講緊你的197#發言

medicine 發表於 23-10-30 11:58
見到用"人身攻擊"這幾個字去人身攻擊,是很好笑
識睇嘅就知,你每次發言都是人身攻擊

medicine 發表於 23-10-30 10:47
"試過IB滿分都唔收".
IB某年咁樣"不專業,兒戲和像馬戲團"般汎濫供應狀元數目,當然收唔嗮.那麽再以這個所謂 ...

“試過IB滿分唔收”  一早寫清楚 2017/2018 Info Day提及。
主要講仲有其他考慮因素,譬如interview內容。
兼且45滿分,並不代表有資格報考醫學院。

你講的某年是2021年,疫情之下,有兩個全球公開考試要暫停的一年。

該年亦沒有顯示特別多收很多IB 學生。

你要糾結在呢個問題上,可以不斷循環的。

其實你係男定女?你個仔定女?你仔女讀緊邊間中學?大學?

其他會員坦白分享的,就要給你說「不要臉」「護校」? 大學又是「不要臉」?

medicine 發表於 23-10-29 13:16
異曲同工之處,正如早前有觀點話:"講"大話收70成DSE,然後做不到,卻被這裏的個別磚家認爲是必有原因.比如話其 ...

我上來EK分享兒子讀港大醫科的經歷和感受,已經寫完。對港大醫科有興趣的,可去看我寫的。我覺得不值得再花時間跟那些唱衰港大的人來來回回。

chingyu    發表於 23-10-30 20:05

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

校評,即本校校内評核,都可以瘋狂追高加分升級,這是叫"要臉皮"?還是"不要臉皮"?你話便一樣就`邊一樣囖

回覆樓主:

其實真係唔明有咩好拗,相信兩間醫學院大家都會申請,如果只有其中一間收咗,相信大家亦唔會因為偏愛另外一間,而reject offer

利申:大仔今年用IB入左港大醫學院,佢兩間都有收咗,最後揀咗港大,原因好簡單:1. enrichment year,2. 佢有好多friend 揀港大,3. 同堆佢入到St John's。

GGMa    發表於 23-10-30 16:17

GGMa 發表於 23-10-30 12:18
我上來EK分享兒子讀港大醫科的經歷和感受,已經寫完。對港大醫科有興趣的,可去看我寫的。我覺得不值得再 ...

感謝妳的分享。 對,我也覺得浪費時間,所以我也一早不發言。 如他們說,讓他們的論點圍住轉。 他們常常一唱一和,用言語攻擊。 怪不得其他會員也不回應他們。 一講就給他們人身攻擊了。 其他post也是如此下場。

GGMa    發表於 23-10-30 21:08

回覆樓主:

六年之後無  論港大中大都係殊途同歸:醫管局houseman,人工都一樣

saikungmom 發表於 23-10-30 13:53
其實真係唔明有咩好拗,相信兩間醫學院大家都會申請,如果只有其中一間收咗,相信大家亦唔會因為偏愛另外一 ...
請問St John's係?

happyfamilybaby 發表於 23-10-30 16:43
請問St John's係?

照計決定咗入「港大」之後,才會再入到 St John’s.

而且,通常主要住頭兩年,第三年又會去 Enrichment Year (除非全年留喺香港)。

St John’s 係其中一間hall, 港大有很多 hall / college 可選擇。

chingyu 發表於 23-10-30 16:53

而且,通常主要住頭兩年,第三年又會去 Enrichment Y ...

其實,除了讀書外,生活體驗也應該是年青人的其中一個重要成長個程,只有讀過HKU又住過Hall先知HKU的Hall culture係有其獨特性的。

GGMa    發表於 23-10-30 21:07

hkpapa852 發表於 23-10-30 10:47
今年難得小弟有去兩間大學聽佢地醫學院既簡介, 有以下感覺:

CUHK:
原來你都有去,我也有去。感覺港大今年都幾落力宣傳,準備的也很充足。樓上admission consultation, 孔教授一直被圍住答問題,還有同學,其他負責admission 老師答問題。家長同學主動d, 都可以揾到答案。而且安排的體驗活動也很好。中大答問題階段比較公開,坦誠。感覺今年港大推出的DMS,如果可以入到,還是比較吸引。不過因為係第一年,唔知最終是否達到目標。
兩間醫學院有競爭壓力,提升教學質素,對大家都有益。

chingyu 發表於 23-10-30 12:01
“試過IB滿分唔收”  一早寫清楚 2017/2018 Info Day提及。
主要講仲有其他考慮因素,譬如interview內容。 ...
其實唔使睬佢,正常人都是希望看到有營養的分享,而不是挑撥對立,製造矛盾。

chingyu    發表於 23-10-30 18:54

b3410 發表於 23-10-30 17:09
原來你都有去,我也有去。感覺港大今年都幾落力宣傳,準備的也很充足。樓上admission consultation, 孔教授 ...
HKU 推銷DMS同 CUHK 介紹GPS用唔同手法
另外牙醫我都有睇, Dr Mike Leung 相對貼地兼親民既簡介會, 感覺反而最好
不過明顯, 牙科簡介會既 preparation 無兩間醫學院咁充足

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chingyu 發表於 23-10-30 16:53

而且,通常主要住頭兩年,第三年又會去 Enrichment Y ...

可以先申請St John's,佢嘅offer係subject to最終入唔入到港大,所以 IB 放榜果晚我仔已經知道兩間meet 到offer,港大仲有St John住

ElaiUKStudy 發表於 23-10-30 17:03
其實,除了讀書外,生活體驗也應該是年青人的其中一個重要成長個程,只有讀過HKU又住過Hall先知HKU的Hall  ...

係呀。  美好回憶。  兼且,阿女在疫情第一年也可住 Hall.  難能可貴!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊