用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大醫科
樓主: lululubububu
go

港大醫科   [複製鏈接]

Leezsey13 發表於 23-8-9 10:55
回覆 ok_ko 的帖子

所以唔明,虽然best36唔係特别高,但我之前聽孔繁毅話過42過面試會收 ...

你A1HKU MBBSA2A3係咩?結果派咗咩比你?

cafeva 發表於 23-8-9 11:24
有無得求情? IB meet 唔到CO都收, 36分唔收太過分
冇天理, mbbs只收132名考生,而明顯今年多左人報並且多左人有6科有42分!!!!

https://www.cpr.cuhk.edu.hk/en/press/%e4%b8%ad%e5%a4%a7%e9%86%ab%e5%ad%b8%e9%99%a2%e5%9b%8a%e6%8b%ac%e5%8d%8a%e6%95%b8%e5%85%a8%e6%b8%af%e9%a6%96%e7%99%be%e5%90%8d%e5%b0%96%e5%ad%90-%e7%95%b6%e4%b8%ad%e9%80%be%e5%85%ab%e6%88%90%e5%85%a5/

A2係放榜後加既,A3有offer係咩就算啦,我係唔明A1都够條件入但點解唔得呢咁啫,係好失望。

回覆 73662710

Leezsey13 發表於 23-8-9 10:07

DSE Hku best6 36加權42面試通過放A1但唔收好失望唔明 ...
雖然你Best 6 36分
但係依早一兩年,Medi 計 4C + 2X
呢個計法,佢6科係34分
HKU Medi一直死守36分,可能唔收係呢個原因~

PTL_L 發表於 23-8-9 11:45
雖然你Best 6 36分
但係依早一兩年,Medi 計 4C + 2X
呢個計法,佢6科係34分

講明改左best 6,而且通識科並不重要!

有人best 6有35分,school nomination 也收左。
唔明點解收咁多發水AL做吔!???

回覆 PTL_L 的帖子

Best6加權42未加權36 best6同4x+2c我識分
港大講明best6 lq 42分(加權後)

Leezsey13 發表於 23-8-9 11:50

4C + 2X 今年37分或以上係0.8%
34分或以上,好似係2.2%,全港最頭果批
降低2分,已經可能多咗400人夠資格申請Medi,所以咪可能Best 6 36分唔收囉~

Leezsey13 發表於 23-8-9 11:50

呢個Best 6/5放水方式
計升大分數要考慮埋呢點
尤其是龍頭果幾科

因為龍頭科一放水1-2分,已經多咗好多合資格學生,咁大學咪有學生揀囉

Best 6/5,只係對分數要求唔高嘅科有著數
例如,以往4C + 2X 以往收24分
沿用呢個方法咪可能跌到22分都要收
改做Best 6,可能可以令22分變返24分
收到嘅學生水平一樣,起碼好睇好多,收24分~

PTL_L 發表於 23-8-9 11:53
4C + 2X 今年37分或以上係0.8%
34分或以上,好似係2.2%,全港最頭果批
降低2分,已經可能多咗400人夠資格申 ...
講明改左收best 6, mbbs只收132名,夠分都唔收,太過份!

Leezsey13 發表於 23-8-9 10:52
未加權中5英5數5**化5**生5*物5*通4

5+5+8.5+8.5+7+7

=41

是否咁計?

ppmmbb 發表於 23-8-9 11:55
5+5+8.5+8.5+7+7

=41

5計5.5

ppmmbb    發表於 23-8-9 12:03
lmy

Leezsey13 發表於 23-8-9 11:40

A2係放榜後加既,A3有offer係咩就算啦,我係唔明A1都够條件入但點解唔得呢咁啫,係好失 ...
港大睇來永遠傾向收多d non jupas.  non jupas可以低1分求情,而jupas呢,就算meet左條line都唔收

Leezsey13 發表於 23-8-9 11:40

A2係放榜後加既,A3有offer係咩就算啦,我係唔明A1都够條件入但點解唔得呢咁啫,係好失 ...

即係放榜前你沒有把中大醫科放入A,只是把港大醫科放入A。放榜後,你才把中大醫科放入A2

睇來6科加權43分必收,42就部分收。
真係唔好彩,爭小小

覺得個英文5可能低咗,比起其他人

ok_ko 發表於 23-8-9 10:49
介意講多D嗎?今年我認識 best 6 - 36 HKU 收。也認識兩位 best 7 - 40 CU 收。他們生物,化學都拿 5**。  ...

中英數三科主科都有5**,好厲害!

jaycee_mami 發表於 23-8-9 12:16
中英數三科主科都有5**,好厲害!

建議你都係睇灑前文後理先。有位頗新會員說加權後有42HKU medi唔收。你看到我寫的只是我估計HKU唔收的成績。該會員有囘過另一個成績。

現階段,大家還在探討爲何HKU唔收加權後有42的學生。最後知道的是該會員放榜前只放了HKU MediA,而沒有放 CU medi A。我還在等該會員確認放榜後,該會員才把中大醫科放入A2?

Leezsey13 發表於 23-8-9 10:42
回覆 RoseRose1980 的帖子

冇打算

有無報物理治療?  最後有無派醫護同關科?

RoseRose1980 發表於 23-8-9 10:56
你 小朋友 派咗去邊 係唔係港大嘅 醫學院 bio-med同 藥劑 佢哋有program 可以轉返入m.b.b.s ...

識一個藥劑1st hon 都不能即入返,佢再讀埋master .RA,
過兩年後才再入返hku mbbs

CU med 計7科? 佢通識科應該<=5,  似乎又冇m1,m2, 應該難入過HKU med
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊