用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大醫科
樓主: lululubububu
go

港大醫科   [複製鏈接]

Best 6 36分mbbs都唔收
感覺hku mbbs 對dser真係好高要求

girl2016 發表於 23-8-9 12:36

識一個藥劑1st hon 都不能即入返,佢再讀埋master .RA,
你朋友可能早年的事,你上港大藥劑網頁,早兩年已有articulation的 program

woooiiii 發表於 23-8-9 12:38
CU med 計7科? 佢通識科應該

同意看法。
又唔再咁看重通識,又唔怕中文2咗都可報,仲只得6科,hku集中睇重其他4科(即英+phy chem bio)都理解的。咁可能真係夠分但非常borderline而入唔到。

回覆 buo 的帖子

唔收都冇計,所以唔好話唔夠醫生都想讀但唔收

Leezsey13 發表於 23-8-9 12:48
回覆 buo 的帖子

唔收都冇計,所以唔好話唔夠醫生都想讀但唔收
你句子唔通嘅~~

夠36分,估計都是因為英文冇5*或以上而冇收。出年冇埋通識,真是修埋M2隱陣D.

Augesttime 發表於 23-8-9 12:47
同意看法。
又唔再咁看重通識,又唔怕中文2咗都可報,仲只得6科,hku集中睇重其他4科(即英+phy chem bio ...
只收了132人,大把位剩!唔算borderline了!

Dylanli2017 發表於 23-8-9 13:13
夠36分,估計都是因為英文冇5*或以上而冇收。出年冇埋通識,真是修埋M2隱陣D. ...

一向醫學院傾向睇重學生的learning capability同potential,分係要夠,但同分數的人多就睇學習能力,能修多一科就係一個指標(係咪最佳指標就唔討論了)。少讀人一科卻計6科係同分,讀多科嗰個排前d都可理解的。

你說的對。越讀越少嘅dse,想入神科就show吓hand先排得前d穩入 。

回覆 Dylanli2017

73662710 發表於 23-8-9 13:20
只收了132人,大把位剩!唔算borderline了!

條界係faculty 定,唔關人多人少事。
當個個non jupas大多都讀phy chem bio maths,就攞返dse同一類科目去比較,會唔會有咁嘅可能去set 條界呢? non jupas英文唔差,咁dse對英文呢科都看埋都可能。hku mbbs傳統課程緊湊,真係睇重英文唔奇。

理申:志在討論,不是爭拗

Augesttime 發表於 23-8-9 13:27
當個個non jupas大多都讀phy chem bio maths,就攞返dse同一類科目去 ...
如果是lB,不能同時讀Phy,Chem,Bio。最多3選2。

pipeter.john 發表於 23-8-9 13:32
如果是lB,不能同時讀Phy,Chem,Bio。最多3選2。

當然知,我所指係人地點講都應該估到攞7,攞A*。 咁呢d要返dse有**的學生排前頭,又未必無可能。

唔系話要讀晒。老實,唔少dse係讀chem bio 搭econ

pipeter.john 發表於 23-8-9 13:32

DSE放榜|英皇書院狀元信香港仍有獅子山精神‎  擬留港讀醫發展
https://www.hk01.com/article/794390?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

大家睇下 2022 狀元只修讀得1科chem係理科入mbbs。但人地7科5**,遠拋離36分呢條線,就當然無問題。

Augesttime 發表於 23-8-9 13:27
當個個non jupas大多都讀phy chem bio maths,就攞返dse同一類科目去 ...
你睇返上年atuhk啦,上年英文唔少擺攞5都收!
應該係唔想條龍尾好像去年到咁難睇,咁dse考生的利益就被犧牲了,反正又唔係自己個仔!

Augesttime 發表於 23-8-9 13:46
DSE放榜|英皇書院狀元信香港仍有獅子山精神‎  擬留港讀醫發展
https://www.hk01.com/article/794390?utm ...
人地入mbchb.....

73662710 發表於 23-8-9 13:54
你睇返上年atuhk啦,上年英文唔少擺攞5都收!
應該係唔想條龍尾好像去年到咁難睇,咁dse考生的利益就被犧牲 ...

你的推斷也可能係成立的。大家都擁有唔完整嘅資訊,無辦法知人地faculty想法。
2年前有ek會員個仔中文2咗但夠分而英文5**,hku都零零丁丁喺jupas第一round收咗佢。當年cutoff 37添啊。我記得當時大家都恭喜佢。

收生真係年年難估計對方用咩標準,年年唔同。大家分享多d資訊係好嘅。

73662710 發表於 23-8-9 13:59

英皇 不是 皇仁 。

睇上面link 的video, 他說 「希望在香港大學就讀」。

估計他說 mbbs.

73662710 發表於 23-8-9 13:59

謝樓上會員更正!
係啊,係英皇!

chingyu 發表於 23-8-9 14:16
英皇 不是 皇仁 。

睇上面link 的video, 他說 「希望在香港大學就讀」。

2022年只有培正狀元入mbbs, 其除6位入mbchb.包括英皇狀元!佢最終放GPS A1.

港大收dse是152個先岩。

大學聯招(JUPAS)今日(9日)放榜,香港大學今年經聯招取錄132名醫科生,佔醫科學額45%,接近去年錄得的歷屆低位,但港大今年獨攬2名文憑試狀元,比中大醫學院多1人。港大今日率多名尖子見記者,並公布早前在文憑試放榜前,已循第2屆「學校推薦直接取錄計劃」(SNDAS),預先取錄22名醫科生;意即港大醫科課程循上述兩項途徑合計取錄152名文憑試考生。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊