用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Babykd123
go

Del [複製鏈接]

Del

Deleted

回覆 pwhr 的帖子

其實我都吾知應該搵邊方面的訓練,因為我吾知佢係咩問題,我估係遊魂自信不足,評估只係話Delay, 排E位又有排等

小朋友係怕醜定係緊張?你有冇問過小朋友係想同其他人玩但唔敢出聲,定本身都冇興趣同其他人玩?

我小朋友細個喺屋企都好多嘢講,但出到去見到其他人同佢講嘢就成個人硬晒舦。

社交焦慮係心理問題,唔係一句「怕醜」就概括到,嚴重係需要揾心理學家跟進。要克服障礙都要按步就班訓練,唔係一嘢掉佢落海叫佢自己游。

回覆 melobi12 的帖子

佢係想同人玩又吾敢開口,也都吾識同小朋友玩。
有時有啲主動既小朋友來同佢玩,玩玩下又發脾氣🤦🏻‍♀️

Babykd123 發表於 23-2-21 23:26
回覆 melobi12 的帖子

佢係想同人玩又吾敢開口,也都吾識同小朋友玩。

繼續堅持帶佢落公園玩,我個女以前直情話唔鐘意同其他小朋友玩添,其實我知佢講反話,只不過怕羞,冇勇氣,未習慣同其他小朋友一齊玩。遇到類似情況,你可以試下由你帶起一個遊戲出黎,例如:大白鯊,紅綠燈,麻鷹捉雞仔之類。好多小朋友都想有一個大人帶住佢地一齊玩,因為佢地仲細,未識點樣組織一齊玩遊戲,由你指揮小朋友做咩角色,順便分配一個閒角俾你小朋友,例如做其中一隻雞仔,志在參與,玩多幾次就合群。另外,亦都可以帶多d玩具一齊去,例如:足球,籃球,羽毛球,泡泡槍,滑板車,平衡車,單車,roller鞋。如果可以,每次帶兩,三樣。(1)可以你小朋友自己玩,(2)又可以由你小朋友借俾其他小朋友玩,(3)亦都可以同其他小朋友一齊玩。所有遊戲其實如果有你加入,做你小朋友同其他小朋友既橋樑,肯定事半功倍。

回覆 NEWTL 的帖子

多謝你意見,我有跟住做介入遊戲,真係好好多。但有時同同學仔去公園就吾肯一齊玩在發脾氣,好難攪。Anyways 多謝你

平時係咪媽媽湊?我覺得工人姐姐湊既小朋友獨立d,我兩個小朋友五歲半,仍然要我坐在興趣班門口等(當然我會行開)

回覆 meko~ 的帖子

爸爸同工人姐姐湊,攪到一穫粥

同路人,我小朋友都係咁

be patient

我建議你放大量時間係小朋友身上,每日親子閱讀,pretend play / imaginary play,對提升語言能力好有幫助,每日放學去戶外公園玩2小時,由小朋友決定點玩,陪佢玩,唔好迫佢同人玩,最重要係玩得開心!每個小朋友成長步伐唔一樣,你唔應該同人比較,小朋友今日比昨天好,已經係進步,如果你可以用心陪佢玩三個月,相信你同小朋友都會有所改變

回覆 smiletkl 的帖子

謝謝你。我已經投放多左時間每日放工同佢閱讀,間中玩角色扮演,叫工人姐姐日日帶佢去公園,放假由早上開始上興趣班社交班等,係好左少少無甘驚人,語言都進步左,但我就可因為工作湊仔兩頭燒精神壓太大捱病左 攪到我好想辭職吾撈🥶

Babykd123 發表於 23-3-14 00:18
回覆 smiletkl 的帖子

謝謝你。我已經投放多左時間每日放工同佢閱讀,間中玩角色扮演,叫工人姐姐日日帶佢 ...

對你小朋友而言,由工人姐姐帶落公園玩,和父母帶同認真同小朋友玩,係完全兩樣野。

Azzurro    發表於 23-3-17 13:36

都有可能係聲音/觸覺敏感,高敏感度嘅小朋友係難攪少少,同仲細個未好識表達有咩問題,就會爆喊…
例如可能人多佢都真係覺得好吵,或唔喜歡人地掂佢,要排除左佢無呢d問題先參加人多興趣班呢

我個仔以前都係咁, 漸漸改变, 到宜家中學同其他人冇分別, 俾佢參加一些課外活動係有幫助, 揾的佢喜歡的活動, 但你想兩年內完全解決係唔實際, 如果要考小一, 你預左佢臨場表現比人差, 如果一定要考, 就想辦法在其他方便加强, 最容易係搞好英文口對答同玲聽, 英文悅讀, 呢家野要時間, K2就要開始,

回覆 Baymax 的帖子
Del

回覆 Babykd123 的帖子

轉換學校頻密對呢的小朋友沒有好處, 佢地在熟習了的環境表現會好的, 普通話有語境好快會學識, 可以每日聽佢講學校發生的事,

K2

回覆 Baymax
‹ 上一主題|下一主題