用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 08-09 小一大集會
樓主: Jennie
go

08-09 小一大集會 [複製鏈接]

原帖由 doctor0419 於 08-11-27 12:54 發表
係丫, 星期二個日備默小白兔個課, 今日就備默第四課囉!

岩岩上完基福個學校網, 見到今次每科既評估名次出左啦!

乜下星期要默埋第四課咩???

嘩....d 人好勁o下喎!! 好多人o羅full mark.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原帖由 doctor0419 於 08-11-27 15:10 發表
係丫, 好多人都攞full mark丫, 你個小朋友考成點丫?

阿女至top 英文98分, 排第三......
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

好似1a班最勁喎! 我們要加油呀!! 你地同小朋友做c4cat時, 有沒有覺得好深呀?? 我記得有一篇article about charlie and the chocolate factory, 要重組句字, 真的好難啊! 不知怎麼教!

原帖由 jeremyma 於 08-11-28 06:43 發表
好似1a班最勁喎! 我們要加油呀!! 你地同小朋友做c4cat時, 有沒有覺得好深呀?? 我記得有一篇article about charlie and the chocolate factory, 要重組句字, 真的好難啊! 不知怎麼教! ...

c4cat 有part news report 同改文章, 根本佢地睇都唔明, 講解一大輪都係唔明. 完全都唔係小一standard. d 文章就咁睇都係高年級寫, 無可能小一串到咁多深字.

其實佢地重組句子, 都係sight word 咁, 唔可以太長, o個日成1x-20個字, 我地都要想清楚至做到啦, 仲何況佢地咁細.

你好叻呀!! 你都識做, 我完全唔掂! 我直頭同我老公講, 我考試都唔會咁樣寫d又長又 "chum" 的句子. 有好多多餘的字. e.g. 佢今天有一句話 "My mum was busy to bake a big birthday cake in the morning that day." 我會寫得簡單d,  "My mum was busy to bake a big birthday cake in that day morning." 又有一句 " We ate the delicious food, had some drinks and played with fun." 我會寫 "We've taken some delicious food and drinks, and played with fun."  好奇怪的英文啊!! 我在想, 這樣作文, 會被人扣分的.  我自問英文都ok, 都攪唔掂, 唔識教. 所以我只叫亞仔做第一part, 第二part, 我同佢做.

btw, 今晚好凍呀!! 我家打邊爐, 你們有嗎??

Jeremyma>>我真係得罪講句, 覺得c4cat d 句子又clumsy 又無聊...基本佢地都用唔著.  唯一咪對我地d 大人學點樣作多幾隻字, 等d 細作文時唔夠字數都可以幫o下d 細.

原帖由 Jennie 於 08-12-2 14:59 發表
Jeremyma>>我真係得罪講句, 覺得c4cat d 句子又clumsy 又無聊...基本佢地都用唔著.  唯一咪對我地d 大人學點樣作多幾隻字, 等d 細作文時唔夠字數都可以幫o下d 細. ...

agree agree!!! 期待星期五放假, 可以去玩o下!!

你地就好啦, 有得去玩, 我無得請假, 阿女星期五要去健康院都係叫c6 請同佢去.

你地收到dict 7 未呀?? 1E 收到, d c 9 話唔太淺...我收返英默, 比阿女激c, d 字明明識晒, 到臨場都可以錯. 又無幾分.

歌唱比賽訓練

原帖由 doctor0419 於 08-12-3 18:14 發表
今日仔仔收到一張學校通告, 係有關什麼歌唱比賽訓練, 但通告中說由12月9 日開始逢星期二訓練, 但在日期方面就打12月9日(二)開始逢星期三, 想問有無人知道究竟是星期二還是星期三呢? ...

doctor0419:
亞仔無收到喎!! 幫唔到你啦!! 我們一家星期五都去迪迪呀! 原本是星期五去學童保健, 但我改了星期一, 因為唔想小朋友玩到心散哂! 唔知到時會唔會撞到呢??

jennie:
我地1b未默dict 7, 未知結果喎! 你地班咁早!!!

原帖由 doctor0419 於 08-12-3 18:14 發表
今日仔仔收到一張學校通告, 係有關什麼歌唱比賽訓練, 但通告中說由12月9 日開始逢星期二訓練, 但在日期方面就打12月9日(二)開始逢星期三, 想問有無人知道究竟是星期二還是星期三呢? ...

你又收到呀!! 阿女話學校打錯, 正確係星期二練習呀! 不過阿女星期二要上英文, 所以寫o左唔參加啦. 但每班唔係好多人有份呀咋.

doctor>> 我無記錯小二開始學校有得學violin, 你會唔會轉返學校學?? 但好似係星期六.

小女d 課外活動已經排得好多, 佢上次又問我佢比人揀玩大戲喎, 問我仲咩又唔比佢玩....今次又話, 樣樣都無得玩.... , 跟本就無時間.

docotr>>乜你同jeremyma 一樣成日都咁早晨o既??
‹ 上一主題|下一主題