用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 你想子女怎樣呢?
go

你想子女怎樣呢? [複製鏈接]

你想子女怎樣呢?

你想子女怎樣呢? 
如果想孩子成就大事, 就必須教他有關心社會心∼權利及義務!
如果自己經常只是顧及自己的利益, 那將來孩子也只是拼命地為自己找一些小著數!每天就是為求得小著數, 如何成就大事!

心理質素的確係最重要,有時都唔怪得香港教育制度,你睇下四週就知, 最好買的是什麼雜誌, 最多人回應的是什麼? 這些也並非教育全部負責!

其實現在的個社會的氣氛也是自己為自己! 如果大家都唔係只係為自己而係為社會咁咪好羅!想自己個仔女係叻,亦都想人地個仔都叻, 依d咪係好的心理質素!

大陸有一樣值得欣賞,教育自小就是教小朋友愛國, 你要愛依達地方,咁先肯多承擔,社會先會有進步!

但係如果個個都只係只係好似那些退休歌聲咁, 出來賺一大筆,然後就繼續不問世事, 咁個社會那裏有進步!

尖子拔尖其實個理念唔係有問題, 問題係出於執行的人,唔駛講乜野,你睇下所有hit的課外活動到最後也變得無名無實!

唔駛講乜, 歷奇活動相信大家也聽過,我早在十年前已經開始帶,當時歷奇活動仍較忠於原著, 即係為參加者設計一些新鮮的經歷,然後透過分享及輔導,協助參加者完成,讓活動中成功經驗可以帶入生活當中!

其實要帶這些活動,帶領者必須有成熟健全的心理質素,與及有心理輔導技巧等方可完成!

到了現在呢? 都幾恐佈架,參加者只係玩完一些遊戲(因為帶領者已把他變成遊戲,已冇歷奇感覺),那何以會有感覺與得著呢?

但最可悲的事,帶領活動的人由專業人士, 現在竟有一些本來唔鐘意讀書的後生仔(此話絕無惡意), 因為培訓他們的機構背後是想enpower佢地, 但是呢?這些機構(包括慈善機構)有沒有想過他們其實也是沒有足夠的人生經驗,那又如何可以教人面對人生呢?他們enpower佢地之餘又有沒有想過...那些被他們教的學生其實也是有問題需要處理呢? 更可笑的是,這些活動原本是給已有社會經歷的人,但到了現是給一些未有社會經歷的小學生!

所以,如果家庭也把教育定為個人責任,自小教導子女如何關心及貢獻社會, 小朋友大了也會不只為自己, 那時社會咪好羅!

Re: 你想子女怎樣呢?

完全同意!     

完全同意!         

子女就是父母的一面鏡子!!
父母的身教/言教和價值觀都會反映在子女身上!

doctorchang 寫道:
完全同意!         

子女就是父母的一面鏡子!!
父母的身教/言教和價值觀都會反映在子女身上!

完全同意!!

我完全認同,老師或教導小朋友的成人.而家不但只係為打份工.而且唔衰得.好多時小朋友去問老師該課以外事物,自己機於面子問題隨好亂講給小朋友知.從冇聽見話 我唔識喎!
老師不但要教學識上問題,仲要成為佢地(精神領袖)好同意版主所講,尖子訓練冇錯.但怎能用一d社會上之弱者教師去訓練!
版主寫得出以上topic我敢肯定仲未被社會催毀的一位男仕,
非常欣賞,希望能夠交個朋友.

市場上實在太多魚目混珠的教育家了, 但是這也未必不是一件壞事, 起碼多了一群這樣的人說會愛我們的孩子, 說真的好, 說假的也好, 孩子都應該會多了半分認同.

不過, 家長們必須精明, 你們才是專業的家長, 育兒心得、發展理論, 好多人都可以係你們面前發表一番偉論, 起碼我得、makaka得, 家長們, 緊記切勿墮下商人或只企圖在幼教工作分一杯羹的自稱幼兒工作者的圈套, 把成人世界所面對的壓力強加於如同一張白紙的嬰童身上.
幼兒工作比起社會工作更應該有專業的道德觀和信念, 不要財迷心竅.

re: copy of my previous reply in another forum!!
noxi 寫道:
我完全認同,老師或教導小朋友的成人.而家不但只係為打份工.而且唔衰得.好多時小朋友去問老師該課以外事物,自己機於面子問題隨好亂講給小朋友知.從冇聽見話 我唔識喎!
老師不但要教學識上問題,仲要成為佢地(精神領袖)好同意版主所講,尖子訓練冇錯.但怎能用一d社會上之弱者教師去訓練!
版主寫得出以上topic我敢肯定仲未被社會催毀的一位男仕,
非常欣賞,希望能夠交個朋友.

醒目開學勳章

每晚睡覺前,會同大囡囡(今年七歲)講故事及一起反思今日所發生的事(做得好會讚她, 有唔好就想辦法改善), 我常常話俾佢聽要做好孩子, 將來就會成為好人, 如果妳叻, 就要幫有需要的人, 幫助人會令妳更快樂, 有福呢!  如果世界上,有多D好似妳好人, 整個世界都會美麗好多, 妳願唔願做其中一位使者?  (施比受更為有福!)

子女就是父母的一面鏡子!! --- 我絕不同意!!!

每個孩子都有自己的個性,父母可從子女身上得到反省機會,而不是因自己身教好而將自己處於道德高地,要子女跟從。

父母的身教/言教和價值觀都會反映在子女身上! --- 我絕對同意。

醒目開學勳章

呢句話真係要小朋友記住!

莫因小善而不為, 莫因悪小而為之!

世界會更美!

原文章由 cwcw 於 05-12-23 14:41 發表
子女就是父母的一面鏡子!! --- 我絕不同意!!!

每個孩子都有自己的個性,父母可從子女身上得到反省機會,而不是因自己身教好而將自己處於道德高地,要子女跟從。

父母的身教/言教和價值觀都會反映在子女身上! --- 我絕 ...

好有用

‹ 上一主題|下一主題