用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 偏食
go

偏食 [複製鏈接]

小朋友3歲4個月,懷疑自閉譜系,有嚴重偏食,只飲水,食包,蛋糕,餅,麵.......白飯唔食餸,汁都唔得,有甚麼方法改善?俾乜他都答我I don't like然後走左去,性格固執,唔迫得,擔心他營養唔夠。
   2    0    0    0

rainy123 發表於 17-3-14 08:17
小朋友3歲4個月,懷疑自閉譜系,有嚴重偏食,只飲水,食包,蛋糕,餅,麵.......白飯唔食餸,汁都唔得,有 ...

e 同我仔好friend窩,唔肯試新野,綠色野,唉我都頭痛,叫佢食就會喊爆,在唔係就掃左d野食
我唯有補d 營養產品比佢

Yukiruirui888 發表於 17-3-14 11:05
e 同我仔好friend窩,唔肯試新野,綠色野,唉我都頭痛,叫佢食就會喊爆,在唔係就掃左d野食:igiveu ...

他連營養品都唔肯,除了奶粉

rainy123 發表於 17-3-14 14:04
他連營養品都唔肯,除了奶粉

我話係糖果,有d就加入奶

Yukiruirui888 發表於 17-3-14 15:18
我話係糖果,有d就加入奶

他連糖同朱古力都唔食(emoji)

rainy123 發表於 17-3-14 15:19
他連糖同朱古力都唔食(emoji)

咁真係好難

小朋友3歲4個月,懷疑自閉譜系,有嚴重偏食,只飲水,食包,蛋糕,餅,麵.......白飯唔食餸,汁都唔得,有 ...

我的小朋友以前也是這樣,曾經我們一餐要煮齊飯,通粉,麵,看看他肯食乜嘢,一來他們是固執,二來他們是口肌敏感,可以試吓俾佢地咬吓牙膠,訓練他們的口肌,自從我的小朋友入了S位,有小食嘗試,情況慢慢有改善

他乜都望一望,聞一下就俾我,應該試咩先好呢?

我仔都經歷過,由歲半開始識簡野食,就拒絕去食蔬菜和流質食物。由角力慢慢放棄左迫距,由水果代替蔬菜。到了2歲返N班全日,老師又話距0K,只係多菜時,都拒絕,但老師餵就食。但屋K又係唔食,餵距又吐出來。最近呢幾個月,我先用迫,"唔食就掉距D玩具""唔食就罰"。距就餵都唔吐。最近呢個月我話"食菜就會高D,唔食越來越矮""食魚游水快D,又聰明"等等,距就主動去食菜和瓜。我仔而加3歲9個月大。威迫加利誘。太細道理唔明,一係硬來,一係溫代替品。大D明白道理就可以講道理,比D呢方面故事書距。

咁小朋友係咪已經確診左係ASD? 定你懷疑渣?

mama.olive 發表於 17-3-20 11:25
咁小朋友係咪已經確診左係ASD? 定你懷疑渣?

小朋友屬於懷疑自閉譜系,已經做完評估。

rainy123 發表於 17-3-25 14:19
小朋友屬於懷疑自閉譜系,已經做完評估。

原來會有‘懷疑’的結論。豈不是好煩?過幾年要再做評估?

有可能係口腔敏感,即係驚d食物頂度佢個口入面。
請問佢刷牙有冇問題?

回覆樓主:

我個仔到今日(9歲);都唔俾我煮雞蛋同豆腐。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

funghon 發表於 17-3-27 10:53
有可能係口腔敏感,即係驚d食物頂度佢個口入面。
請問佢刷牙有冇問題?
...

但他食餅,薯片都無問題。他刷牙唔鍾意,但未到於會推開,我覺得他對味道反應好大。

lobb2015 發表於 17-3-25 17:25
原來會有‘懷疑’的結論。豈不是好煩?過幾年要再做評估?

有些人話因爲小朋友細,所以好多時只會評為懷疑,真的好苦惱,但就當有先,訓練多d無壞,但固執性格同脾氣好難改,我覺得他未自己控制到情緒,呢方面最擔心。

rainy123 發表於 17-4-3 01:05
但他食餅,薯片都無問題。他刷牙唔鍾意,但未到於會推開,我覺得他對味道反應好大。
...

哈.......同我仔一樣,食佢自己鐘意食既野,餅、薯條、蝦條等等,完全冇問題。食野要食白飯。面和粥,全部吾肯食。面包就好小小。 小朋友最愛既雪榚和糖,完全吾肯食。3歲之前,成日嘔,因為吾肯食,突登嘔。奶又係吾多想食,要用針桐餵。兒科幫我轉介左去營養科。近期先至刷度牙。

回覆樓主:

我女所有菜唔食,生果只食蘋果、香蕉、橙及紅石榴,佢係食肉獸。有時真係要比人教,同朋輩影響,班主任同d同學做幫手,今年終於開始食菜,開始試唔同的食物。

回覆樓主:

我個自閉仔由只食白飯去到而家肯食菜、肉、海鮮,花了好幾年時間。由唔肯入餐廳(話有味)、去到肯坐低、肯食,去到自己想去餐廳,足足花一年時間。要非常有耐性,慢慢一樣一樣令佢接受,肉要切碎(唔肯咬)。多放電視節目(教煮野食、講食物如何影響健康)。煮熟的菜唔食可以試生食(沙律菜)。煮淸淡一點,出街食濃味的唔好叫。加油!

‹ 上一主題|下一主題