用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 因為小朋友專注力不足而去睇e生同食緊ritalin既媽咪 ...
樓主: 燁燁媽
go

因為小朋友專注力不足而去睇e生同食緊ritalin既媽咪 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我仔而家朝早半粒, LUNCH半粒, 醫生話最好放學後都半粒直到做晒功課

原帖由 貓貓咪 於 11-3-8 10:58 AM 發表
燁燁媽,

你快d幫你個仔排期啦!我個仔排了4個月就開始睇,我個仔第一次睇時,醫生問了個幾鐘,之後再派問卷給家長和學校做,收集好多資料的,但上course,他們說要最少一年時間,所以如果覺得控制不到小朋友,可以選擇給他吃藥。另外 ...

醒目開學勳章 王國長老

IwanBB
我記得係K3既11月左右排, 排到岩岩1月
不過大部分CASE都係等到小一至做評估, 所以K3無野發生都係正常既

睇私家緊係貴, 小一上學期我都曾經打算過睇私家, 佢話初次評估要預4-7K, 嚇死我

原帖由 IwanBB 於 11-3-8 11:42 AM 發表
Charlotte_mom,

你排左政府幾耐?

我囝囝睇私家, 好貴呀....

醒目開學勳章 王國長老

我之前都有社工朋友話, 政府D藥唔靚呀, 最好開左政府FILE再去睇私家配D靚藥, 呢D錢唔慳得呀
所以我都一路打算睇左第一次政府就去私家, 我問醫生可唔可以寫張紙俾我, 等下試下SKIP左私家個ASSESSMENT, 政府醫生反問我, 點解仲要睇私家, 我咪話因為D藥靚D, 政府醫生再答我, 其實80%小朋友食RITALIN, 效果已經夠晒理想, $10配一次, 抵到爛, 出面買要$10粒; 如果我都係覺得政府果D唔夠好, 要去配, 佢寫紙俾我去買, 買咩都得啦, 駛咩睇私家為左買藥呀
果下, 嘩! 幾開心呀, 擔心左好耐既問題一下解決左, 而家食RITALIN都好理想
原帖由 annaanna 於 11-3-8 11:09 AM 發表
之前睇bk mami 講,呢隻藥唔係政府醫生寫紙自己出去買咩?都係10蚊藥?or 佢地講緊另一隻叫concerta o既藥呢?

咁政府d 藥其實係咪同出面o既ritalin同一間廠呢?or 出面真係靚d 呢?

咁醫生點決定要食ritalin or concerta呢?

我估我仔都係專注力不足.... 都係要搜集定d 資料喇...

原帖由 Charlotte_mom 於 11-3-8 13:45 發表
我之前都有社工朋友話, 政府D藥唔靚呀, 最好開左政府FILE再去睇私家配D靚藥, 呢D錢唔慳得呀
所以我都一路打算睇左第一次政府就去私家, 我問醫生可唔可以寫張紙俾我, 等下試下SKIP左私家個ASSESSMENT, 政府醫生反問我 ...

我返小組時,聽d家長講醫生會比小朋友先吃 ritalin,因為這種藥會即時有效,唔返學個日又可以停食,相反concerta 需要日日食先有效。

原帖由 annaanna 於 11-3-8 16:26 發表
咁政府d 藥其實係咪同出面o既ritalin同一間廠呢?or 出面真係靚d 呢?

我估我仔都係專注力不足.... 都係要搜集定d 資料喇...

...

HI IWAN,

謝謝你支持, 我而家真係需要多些正能量.
最後我唔打算跟e生講, 比我個仔食2次, 我只係早上比佢食5mg.  下午放學都係唔打算比佢食. 本身佢自己都係放學後, 都會自動波做功課, 只係做得好定唔好問題...

另外, 我想請教下大家, 有關藥的問題.
呢隻藥, 本身係4個鐘藥力, 如果食1粒又係4個鐘, 咁其實食半粒都係4個鐘? 定係半粒已經係4個鐘?

原帖由 IwanBB 於 11-3-8 09:30 發表
燁燁媽,

你係一位好媽咪, 留意到小朋友既問題, 又想盡辦法幫佢, 我地會支持你ga!!

你睇既醫生係咪兒童精神科? 好似怪怪地...

1. 一星期兩次太密太昂貴, 初期係會密d覆診, 但無理由咁密, 因為試藥要一至兩星期先知 ...

我而家會努力去排期, 希望可以排快些.

讓我唔洗每個月好似倒水咁. 另外, 我亦想轉e生, 唔知你地有無好介紹? 你地睇開既幾錢? pm比我都得架... 唔該哂.
原帖由 Charlotte_mom 於 11-3-8 10:47 發表
YES AGREE 你都見我地都係拎返學食, 夜晚食無用WOR....
快D去排政府啦, 而家我去, $60覆診一次, $10藥費(尋日去配左2個月藥, 都係$10)
新症要排好耐, 如果有學校信証明小朋友需要幫助, 會排得快D
...

1粒係4個鐘, 半粒都係4個鐘, 關鍵在於藥效, 1粒比半粒強!

原帖由 燁燁媽 於 11-3-9 11:43 發表
HI IWAN,

謝謝你支持, 我而家真係需要多些正能量.
最後我唔打算跟e生講, 比我個仔食2次, 我只係早上比佢食5mg.  下午放學都係唔打算比佢食. 本身佢自己都係放學後, 都會自動波做功課, 只係做得好定唔好問題...

另 ...

另外, 想再講下, 尋日食左藥先返學, 放學問返佢, 佢話無頭暈..之前試過食完話暈暈地, 所以都幾擔心佢.
咁問返佢有無上堂專心些, 其實我都知無咁快見效, 不過都問下佢. 點知佢就答我, 有呀! 上航天科技時好專心呀.......呢個係放學後既課外活動. 同埋又係佢既至愛科, 佢更係專心啦... 個衰仔仲有心情玩我, 佢應該都無咩問題..

不過, 我個仔呢排有幾聲咳, 應該2樣藥食埋一起都無咩問題架呵.....

最後, 真係唔該哂你地....

明白哂! thanks!

原帖由 IwanBB 於 11-3-9 11:55 發表
1粒係4個鐘, 半粒都係4個鐘, 關鍵在於藥效, 1粒比半粒強!

annaanna,

hi 你個仔幾歲呀?
原帖由 annaanna 於 11-3-8 16:26 發表

...

仔仔現在小二, 一年半前已經懷疑仔仔有專注力不足, 不過問題唔算太大, 所以一直只是在政府排期, 在上年年尾終於排到, 到現在仍然是觀察階段(爸爸唔太想食藥), 但一直困擾的都是功課的問題和上課唔太專注
仔仔學校的功課大約有6樣, 以他的能力需時2個小時(包括短暫的休息時間), 但每天他最多只可以做一個半小時的功課(包括休息時間), 已經開始心散, 不能集中, 心情極差, 結果拉拉扯扯後需要3個鐘才可完成, 再加上食飯, 沖涼及拾書包, 每天都不能玩/休息......我想問下你們的小朋友做功課要幾耐才完成呢??一個小二生需要2個小時完成功課係咪真係太多呢??我真的好想俾仔仔試下食藥, 但爸爸堅決反對....唉...

hi ma ma mango,

其實你仔仔可以用個半鐘頭既功課已經好叻了, 而佢總共用3個鐘可以全部做好哂, 我想對1個2年班既小朋友已經好好了.
我想問你, 你係放手比佢自己做定係你坐在他身邊陪他做?
會唔會屋企個環境會影響到佢?

原帖由 MaMaMango 於 11-3-9 15:13 發表
仔仔現在小二, 一年半前已經懷疑仔仔有專注力不足, 不過問題唔算太大, 所以一直只是在政府排期, 在上年年尾終於排到, 到現在仍然是觀察階段(爸爸唔太想食藥), 但一直困擾的都是功課的問題和上課唔太專注
仔仔學校的 ...

你講得好啱, 屋企的環境真係好影響他, 我的情況和你的好相似, 以前我62 99會係我屋企幫我睇仔, 他們係屋企會不停咁開住個電視機, 要仔仔唔睇真係無咩可能, 之前聽過一個電台的親子節目, 話要求小朋友要自己唔睇電視去做功課好難, 更何況大人開左電視, 點會唔睇呀
我為他都做了好多好多, 現在他放學後, 我會熄左個電視, 食左下午茶後會和他一齊在自修室做功課, 我會看報紙/看書, 他自己做功課, 唔明先問我, 做晒功課, 沖涼, 拾書包後就可以睇返錄左的放學ICU, 暫時都算有改善, 但仍有進步空間
另外, 想問下你仔仔食左藥後做功課的情況有無改善呢??我仍然15/16呢~~

原帖由 燁燁媽 於 11-3-9 20:15 發表
hi ma ma mango,

其實你仔仔可以用個半鐘頭既功課已經好叻了, 而佢總共用3個鐘可以全部做好哂, 我想對1個2年班既小朋友已經好好了.
我想問你, 你係放手比佢自己做定係你坐在他身邊陪他做?
會唔會屋企個環境會影響到 ...

MA MA MANGO,

我個仔都係大約4點鐘開波做功課, 有時快, 有時慢. 都係做到6點幾..
因為佢7點要去補習社溫書同埋對功課..

睇落好似都幾好, 會自動波做功課...呢段時間都數都係我99 OR 62 坐係我屋企陪佢做. 62 99主要要放學買野比佢食, 陪佢, 怕果獨自在家有危險. 不過我都試過比佢自己放學拿KEY開門, 佢都一樣係自動波做功課. 但做得好唔好就...一時時啦...

咁我都有一樣問題同你一樣煩既, 就係比唔比佢食藥.
我有搵學校社工問, 因為就算我幫佢係屋企做到一個好既環境比佢, 對於佢上堂都無幫助. 佢依然係上堂遊下雲. 但食藥就有呢樣好, 可以幫佢集中些....
但因為我個仔都係食左幾日藥, 佢只係話隻眼可以"MA"大些...其他都唔肯講...

同埋本身佢係超失雲既人, 可以係左邊趺左野落地, 佢可以係右邊搵....所以我又會覺佢隻眼對"蕉"問題. 今日下午會同佢去CHECK呢樣同埋其他問題一起CHECK....
唉...之前唔知呢O的野會影響到佢專注力. 而家知道, 就一定要去CHECK下.

你個仔既成績點?
我就係因為個仔上左4年班, 成績退左好多...所以先決定食藥...不過都係試驗下....未必會長期食落去...

原帖由 MaMaMango 於 11-3-9 23:03 發表
你講得好啱, 屋企的環境真係好影響他, 我的情況和你的好相似, 以前我62 99會係我屋企幫我睇仔, 他們係屋企會不停咁開住個電視機, 要仔仔唔睇真係無咩可能, 之前聽過一個電台的親子節目, 話要求小朋友要自己唔睇電視 ...

你仔仔都好叻喎, 主動自己做功課
就算我99係屋企, 她都唔會要我仔仔做功課, 她話返左成日學要休息一下喎, 話睇完電視就快D做(我仔永遠都做唔到), 而她永遠都睇唔到我們夜晚有幾趕.......

食藥後可以問下老師你仔仔的學習情況, 老師應該最感受到他的改善, 千祈唔好驚麻煩老師, 大部分老師都好樂意和家長合作架
好多小朋友都好'失雲', 包括我仔仔, 所以他的成績都唔係太好, 好多時都係因為唔小心而無分, 希望他大D會好D啦

原帖由 燁燁媽 於 11-3-10 10:32 發表
MA MA MANGO,

我個仔都係大約4點鐘開波做功課, 有時快, 有時慢. 都係做到6點幾..
因為佢7點要去補習社溫書同埋對功課..

睇落好似都幾好, 會自動波做功課...呢段時間都數都係我99 OR 62 坐係我屋企陪佢做. 62 99主 ...

唉....

尋日去職業和物理治療師再幫我仔做大小肌, 手眼協調....

正式確疹哂咁多樣....樣樣都有問題...但雖然問題不是太嚴重. 但都要正視.

最唔開心係...佢話我仔仔原來係左手仲大力過右手...
以前仔仔都有同我講過, 點解我用左手拿到重野多過右手..
應該我仔本身係左"R"人, 細時佢都好想用左手寫字, 不過我地又堅持叫佢用返右手...

又一次証明, 我地做家長, 愛佢變成害佢...

而家每樣問題都放哂係我前面, 有小小唔知應該邊樣同佢做先...

現在應該要等佢出份REPORT比我拿返學校. 不過之前我都仲要同佢做些事情, 就係比佢做多些對大小肌有幫助既運動..

唔使擔心, 而且唔好氣餒, 職業和物理治療師有無講點可以改善大小肌, 手眼協調??如果問題唔太嚴重的話, 你可以同他做多D訓練, 好快就可以追返架, 聽聞游泳和乒乓球對協調好有幫助, 你可以比你仔仔試下呀, 仲有, 我覺得攀石都應該好有幫助架, 不過我夾唔到時間俾我仔仔學

之前你話你仔仔對眼對"蕉"的問題, 有無結果呀??會唔會只係近視呢??

另外, 想問下你們昨日做的檢查係邊度做架??貴唔貴架??因為我覺得仔仔都有少少大小肌, 手眼協調的問題, 想了解多d, 唔太貴的話都想俾仔仔去檢查一下

原帖由 燁燁媽 於 11-3-11 09:17 發表
唉....

正式確疹哂咁多樣....樣樣都有問題...但雖然問題不是太嚴重. 但都要正視.

以前仔仔都有同我講 ...

呢個唔對"蕉" 問題...治療師話佢對眼無問題, 但如果要用手眼一起呢...就有問題..應該係隻手唔聽眼話...長細佢寫REPORT後會再講比我知...
佢地都有見意仔仔去學游泳, 打兵兵波....
所以我已經即時做左野...同佢報返游泳...

間機構都係朋友介紹, 價錢我覺得幾OK...如果你想要, 我可以PM話你知.

不過地址係灣仔....唔知又會唔會遠左小小....

原帖由 MaMaMango 於 11-3-11 10:34 發表
唔使擔心, 而且唔好氣餒, 職業和物理治療師有無講點可以改善大小肌, 手眼協調??如果問題唔太嚴重的話, 你可以同他做多D訓練, 好快就可以追返架, 聽聞游泳和乒乓球對協調好有幫助, 你可以比你仔仔試下呀, 仲有, 我覺 ...

醒目開學勳章 王國長老

算啦, 我仔夠由細SPEECH DELAY, GLOBAL DELAY, 小肌肉唔得, 扁平足, 口肌問題, 跟住大遠視+散光, 聽LOW PITCH梗梗PASS, 色盲, 集中力, ADHD...
我都慣了
有時覺得, 越去做評估就越多FINDINGS, 講真, 齋睇表面邊見到咁多野丫, 好彩, 學你話齋, MINOR PROBLEM, 向前看啦
我細佬都係細個俾我媽"由左OUR右", 佢而家剪野渣刀, 都係潛意識用返左手, 研究發現我都係天生左YAU架, 我左手D血管係粗過右手, 扭毛巾扭鐵線, 都會同大部分人相反方向, 但一路以黎可能用慣右手掛, 我又無話覺得自己蝕底左, 其實左又好右又好, 無所謂啦, 唔好唸多左覺得自己害左佢
原帖由 燁燁媽 於 11-3-11 09:17 AM 發表
唉....

以前仔仔都有同我講 ...
‹ 上一主題|下一主題