用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我而家好擔心呀,我驚個細仔有過度活躍症… … ...
樓主: bersqu
go

我而家好擔心呀,我驚個細仔有過度活躍症… … [複製鏈接]

在古代中醫醫籍中無「多動症」。但根據其神志渙散、多動多語、衝動不安,可歸入“躁動”證中; 由於患兒思想不易集中而導致學習成績不理想,又與“健忘”、“失聰”證有關。 本病的發生與先天不足、後天失養、久病傷陰、思慮驚恐等有關。可大致分為以下三種證型:

肝腎陰虛
患兒煩躁多動、衝動任性、睡眠不安、踢被、怕熱、口乾唇紅、大便乾結、舌紅少津等

心脾兩虛
患兒精神散渙、多動不安、情緒不穏、頭暈健忘、臉色萎黃、神疲乏力、食欲不振、大便溏瀉、舌淡苔白等

三. 痰火擾心

患兒精神散渙、多語哭鬧、任性衝動、胸悶脘痞、喉間痰多、目赤口苦、小便黃赤、大便秘結、舌紅、苔黃膩等

治療「多動症」可以採用針灸的方法治療(頭皮針 + 體針),配合內服中藥,可調整五臟六腑之經氣,平衡機體之陰陽,以達到治療效果。

頭針,是在頭部特定的刺激區運用針刺防治疾病的一種方法,主要用於中樞性運動障礙和皮膚、肌肉的感覺異常,如偏癱、腦炎後遺症。頭針的定位依據除了臟腑經絡理論外,另一部分是根據大腦皮質的功能定位,在頭皮上劃分出相應的刺激區進行針刺, 此療法非常安全,簡便易行,而且無副作用,對腦部引起的多種疾病有獨特的效果。

此外,因應患兒個別的情況提供專注力訓練、社交技巧訓練及讀寫障礙訓練等等都是不可少的。家長亦需要在醫生、治療師的指導下把相關訓練融入日常生活中,使效果更理想。

轉載自
http://www.dstcm.com/catalog/hea ... ogDetail.php?id=355

我有朋友個仔有做針灸, 個醫師同佢講做果段時間不會長高, 佢好似做左30次, 果幾個月真係無嘜高到, 雖然我朋友話做完之後真係定當左, 但我真無唔想我個仔果3個月唔長高同埋唔知有嘜手尾

回復 shirleycnf 的帖子

咁你朋友有冇問清楚個中醫師啊?會唔會有乜手尾?

唔會長高?點解嘅?

你個FD個仔去邊間中醫睇?

回覆:我而家好擔心呀,我驚個細仔有過度活躍症… …

我個仔舊年暑假開始做針灸+中藥,做左30次(共3個療程),做完個人真係定左好多,老師都話佢比之前乖咗好多。不過放完暑假返學好明顯其他同學高咗好多,但係佢無咩高過,好彩佢本身都高大,所以都ok。我問過中醫,佢話針灸只會推遲咗高而唔會令佢唔高。除左呢樣,我唔覺得有咩其他副作用,所以我覺得比西藥安全。同埋佢停咗針灸之後即刻係咁標高,我見佢上年同今年一樣高咗6cm, 即係應該無高少咗啦。

係啊,我上網穩到嘅資料都係差唔多,副作用不大!!

暫時唔會長高係咩原理呢?我未搞明

回復 laiyuen 的帖子

可否pm有關針灸資料給我?停咗針灸會否倒退?謝謝!

其實點解暫時唔會長高呢?
西醫又驚D西藥系體內積聚,哎

回覆:我而家好擔心呀,我驚個細仔有過度活躍症… …

我個中醫話因為小朋友體內有好多火,因為火係幫助生長/發育/長高,亦因為多火,所以小朋友會活潑。但係如果太多火,就會變成太活躍,相反唔夠火既小朋友會好靜內向,同時大部份比較身型細小。針灸+中藥就係幫佢減左D火,亦同時調節身體,令佢成個五臟調節返好。火少左自然會定D。完左針灸因為無外來野禁住D火,所以自會増高返。同埋完左針灸會活躍返少少,但都明顯地比以前好。同埋要keep住俾滋陰既食物俾佢,可以keep住無咁多火。
同埋其實有針灸服務既中醫都應該可以幫到大家,我只想分享中醫既好處,唔想賣廣告,所以唔pm啦,請見諒。

你講D野真系好中醫,哈哈,不過多謝曬,系好好嘅經驗之談

可否pm中醫資料給我?Thank you!

想請教各位,小朋友真係郁到無時停,又手多周圍攪,點樣落到針?會唔會針唔到或小朋友"蚊"到d針?謝謝!

原來係咁,好多火!!

體內有火.....

回復 psv 的帖子

我小朋友試過...
係針唔到..........我小朋友主因係因為真係好驚打針果類....驚得好緊要果D

醫師叫佢唔好驚, 唔好喊, 唔好郁....但係我個女冇辨法...佢怕到縮埋一舊....

真係落唔到針......

所以我都覺得唔係個個小朋友都岩用針灸呢個方法...

仲要針完都要坐定定一陣喎.......

我都諗緊點叫小朋友坐定一陣........(不過都未有機會去到呢步)

我係俾我仔玩住電話做針灸,我知咁樣唔係幾好,但呢個係唯一可以令佢暫時坐定定既方法。  
另外,我個仔頭幾次針既時候係無咩痛架,直頭拮落去佢都無野,又唔痛,但係針多幾次之後,佢既神經會明顯敏感左(咁即係開始有效),就開始覺得痛,每次落針都要兩三個人禁住佢,不過浮係落針果下,入左就有D痺唔痛。所以做父母都要忍耐到呢關,因為見佢咁樣真係會好肉赤架,起碼我見到佢咁真係會喊,不過當見到佢既改變時,會覺得係值得既。起碼識我仔既人會覺得佢針完真係乖左好多好多,我以前都唔信中醫,只係有朋友同我講佢有朋友試過,真係好work,而我老公又同意,我先姑且一試。
不過我要重申,我只係想分享經驗,希望可以幫到有需要既父母。但我唔知係咪個個做完既效果都係咁明顯,同埋就算針完好左,都唔係一了百了,仍然要有無比既愛心,耐性去了解佢行為背後既問題,再加上適當既管教,因為隨著年紀越大亦會出現唔同既行為問題,所以到宜家我仍然會俾個仔激到彈起。

真係要好忍心去做先得,以前我個仔都係好驚針啊血啊之類咖,搞到距宜家都6歲啦,但中係好細膽,我都好後悔當年點解唔狠下心腸俾多D訓練距,次次見到距驚或者喊都會覺得好心痛,之後就算啦,等距大個D先啦,其實真係好錯,累埋個細路~~越大就越難教越難學

回復 faye525 的帖子

咁又真係幾難搞~~
不過凡事都有原因嘅,你睇下距點解會驚打針之類
之後對癥下藥我覺得可以搞掂咖
不過一定要俾好多心機同距傾觀察距先得
‹ 上一主題|下一主題