用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我們憤怒的原因
樓主: 承承媽媽
go

我們憤怒的原因 [複製鏈接]

Re: 我們憤怒的原因

我衷心支持各位!

雖然我小朋友唔需要特殊教育, 但我都經常入嚟睇下, 點解? 因為我想用你們愛心鼓勵一下自己. 在管教小朋友上, 我有時都會氣餒, 當我看見你們比我用多千倍愛心, 努力時, 我就會覺得充滿力量, 呢度係我既加油站. 坦白講, 遇到困難時, 我會同丈夫講, 你咪當囡有病囉, 我地做父母既都要接受架, 只有無限既愛心, 先至係一等一既良藥  

KITTYMAMA

多謝你!仔仔教識我一樣嘢,遇到困難時,睇吓自己,自己何嘗唔係有d古古怪怪,放開d包容d,人都開心d、靚d!

KITTYMAMA 寫道:
我衷心支持各位!

雖然我小朋友唔需要特殊教育, 但我都經常入嚟睇下, 點解? 因為我想用你們愛心鼓勵一下自己. 在管教小朋友上, 我有時都會氣餒, 當我看見你們比我用多千倍愛心, 努力時, 我就會覺得充滿力量, 呢度係我既加油站. 坦白講, 遇到困難時, 我會同的丈夫講, 你咪當囡有病囉, 我地做父母既都要接受架, 只有無限既愛心, 先至係一等一既良藥  
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

[size=x-small]你地係度幫我們說話,真係有d   :cry: [size=small]話晒你地都係事不關己嘅人,而今次都肯出來講話,令我覺得死而無憾感覺.我真好多謝各位媽咪的見解,由其是肯開呢個topic嘅版主,唉~~真係唔知點講,只可以講就係你地能給回我機會再次入來呢個大家庭,開心地同大家繼續傾計. :cry:    
KITTYMAMA 寫道:
我衷心支持各位!

雖然我小朋友唔需要特殊教育, 但我都經常入嚟睇下, 點解? 因為我想用你們愛心鼓勵一下自己. 在管教小朋友上, 我有時都會氣餒, 當我看見你們比我用多千倍愛心, 努力時, 我就會覺得充滿力量, 呢度係我既加油站. 坦白講, 遇到困難時, 我會同丈夫講, 你咪當囡有病囉, 我地做父母既都要接受架, 只有無限既愛心, 先至係一等一既良藥  
蕉媽 寫道:
same same, 真係希望佢地不是家長!

[quote]
ravyp 寫道:
我只不過是新加會員,看見你地平時互相扶持我真係好開心,但係見到你地這樣真係好唔開心,不過我都很憤怒!!!因"魚生"寫得非常過份,有沒有想過別人感受,有無教養一睇就知.  
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

簽名被屏蔽

各位請不要寫出此人做咩 係邊做 邊度畢業~~ 我個心真係離一離  好驚好 驚~~       

謝謝  

你肯企出來道歉, 如果係衷心ge, 我諗 這裡的媽咪都會不計前嫌, 因為她們都很reasonable, 不鐘意樹敵, 不過我唔敢代表作他們發言,

你係特殊教育工作者, 當真

咁擺幾圍和頭酒啦, 哈哈

[quote]
魚生 寫道:
各位媽媽你好,唔好意思,容許我

del

魚生你的勇敢認錯,我個人來說我會接受,你的說話真傷人太深,不過點都好,我們怒氣不會持久,盼你們朋友肯勇敢自己出來對呢件事負責.或來此公開道歉的話,我相信呢個topic都好快消息,,我昨日真一次過看晒你們的說話留言,我認同不是只係你一人批評我們.點都好,做事要過得人過得自己最重要.
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

joey媽媽,呢兩日我內心都有點猶豫,究竟跟你解釋好,還是讓呢次風波慢慢淡忘,但我最後我覺得應該還是澄清一下我既立場,好抱歉,令到你地一眾媽咪都好唔開心,我承認當bandband訴說她在你們那邊的事情,我是沒有過去你們那邊看一看你們到底誰是誰非,只是順著bandband的說法去理解,所以我對bandband說,如果你與對方咁唔搭嘴,咁就不要浪費時間,即是我地所講既"唔岩嘴形",我由頭到尾都無唔專重你們,只是我不清楚你們特殊學校的情況,我希望你唔好誤會我,在你們copy的對答裡,我完全唔預料到你們會看到我們留言而引起反感﹗在此再向你道歉,對不起﹗﹗當bandband再 post一段你的留言,我就明白了,所以我在我們的"些粉"裡曾經對bandband說過一番說話﹗
小路 寫道:
講多句先,bandband,其實睇黎你同果邊都好似有D誤會,果位媽咪其實都好有心咁解答你野,只不過佢解答`俾你聽既野唔係你想要既,在佢來講都係想幫你,但原來你唔係想要佢既野,所以佢都會好唔開心,不如大家算啦!無謂唔開心啦!起碼果位媽媽都有花時間打字解釋你聽嘛!都算係有心既媽咪,只不過大家思路唔同姐,又使乜咁唔開心喎!萬事以和為貴啦!!       

所以我是不想捲入今次你們的風波,但你們版主 copy了我們的對話,我怕其她人會對我標籤我是歧視她們﹗請向她們解釋一下我絕無這個意思﹗﹗最後,希望這件事能早日平息﹗
[/quote]

小路

我們從來無怪過你, 雖然我吾可以代表晒全部special班媽咪同你講呢句說話, but我知道, 佢地之所以甘嬲的原因完全吾係因為你.

so, 你亦無需介懷.

一句"吾怪之得佢有個甘的仔'....................說真, 呢句說話, 真係好hurt人, 吾好話係bandband都有個甘的仔啦, 就算係平時, 當我們d仔係街/酒樓樓計的時侯, d街外人望我們的眼光/說話都已經可以令到我們好吾開心.  但我們完全無介懷, 因為我們知道, 呢個社會, 對自閉左的認識吾夠, 政府亦係呢方面做的功夫吾多, 普通人只會覺得我們d仔, 好百厭, 阿媽吾識教.

但我之所以甘嬲的係, 點解bandband自己都有個甘的仔, 而當魚生講左句'吾怪之得佢有個甘的仔'的時侯, 都吾出黎講句說話來糾正返魚生或者係你們的諗法?

後尾還要加多句香爐灰..................

版主copy返某d句子出黎, 係想大家了解d真相, 我覺得無問題, 而事實上, 佢真係有甘講過呀, 我有入過去你們的topic, 因為我想了解真相, 但.................恕我年紀大啦, 見到你們d閃下閃下的字, 我已經老眼昏花, so你可以自己入黎解釋/辨護一下都係好的.

我亦相信我們班媽咪, 嬲完就算.  我估到依家還嬲緊的都係得一人.

簽名被屏蔽

魚生

呵呵, 吾嬲就假啦, but我們吾係甘小氣, 嬲完咪算law, 呢個世界無永遠的敵人  

醒目開學勳章

hinhinmummy,
多謝你明白我呀!!
hinhinmummy 寫道:
小路

我們從來無怪過你, 雖然我吾可以代表晒全部special班媽咪同你講呢句說話, but我知道, 佢地之所以甘嬲的原因完全吾係因為你.

so, 你亦無需介懷.

一句"吾怪之得佢有個甘的仔'....................說真, 呢句說話, 真係好hurt人, 吾好話係bandband都有個甘的仔啦, 就算係平時, 當我們d仔係街/酒樓樓計的時侯, d街外人望我們的眼光/說話都已經可以令到我們好吾開心.  但我們完全無介懷, 因為我們知道, 呢個社會, 對自閉左的認識吾夠, 政府亦係呢方面做的功夫吾多, 普通人只會覺得我們d仔, 好百厭, 阿媽吾識教.

但我之所以甘嬲的係, 點解bandband自己都有個甘的仔, 而當魚生講左句'吾怪之得佢有個甘的仔'的時侯, 都吾出黎講句說話來糾正返魚生或者係你們的諗法?

後尾還要加多句香爐灰..................

版主copy返某d句子出黎, 係想大家了解d真相, 我覺得無問題, 而事實上, 佢真係有甘講過呀, 我有入過去你們的topic, 因為我想了解真相, 但.................恕我年紀大啦, 見到你們d閃下閃下的字, 我已經老眼昏花, so你可以自己入黎解釋/辨護一下都係好的.

我亦相信我們班媽咪, 嬲完就算.  我估到依家還嬲緊的都係得一人.

小路   &  魚生
       你們肯主動post 上來向大家say sorry及表明立場,我相信都得到其他人清楚你地當初的講法意思,我作為一個家有自閉症兒童的媽媽,更深體會人間有情,彼此之間嘅愛,有誤會而可諒解的心態.好老實說多句,當開始做為媽媽的時候應變得處事要成熟,已有障礙兒童的媽媽應要積極面對及真會尋求多種途徑去協助我們的兒女,我相信呢d不是我們無知的做法,而是希望真有一天可能會有機會解開自閉之迷而已.(因近來個案亦有很多自閉兒童出現呢)最重要係呢度d媽咪個個花很多時間上來特殊教育呢度,不是嘻嘻哈哈又一日,而是希望得到大家的扶持及希望分擔自己的憂慮,我係好珍惜呢度,因只有呢度我們大家才能盡情地訴說心聲.雖然有時真是未必令其他人認同,但無論如何都好,我希望日後大家為自己兒女繼續努力唔好灰心,唔好浪費這裡的寶貴資源啊!希望再明天~~   

joey媽媽

JOEYMAMA,

I LOVE YOU!

joey媽媽

you're so lovely !!
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾
‹ 上一主題|下一主題