用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 黐脷根(Tongue Tie)和語言發展遲緩的關係?
樓主: lycheema
go

[聽/語障] 黐脷根(Tongue Tie)和語言發展遲緩的關係? [複製鏈接]

hi, 我個仔都係輕磅, 言語發展遲緩, 現家4歲, 都係D "F"音, "LA"音唔得, 言語治療都係話口肌弱講嘢時條脷又唔旭,脷根緊, 我同佢TRAIN 左一年啦, 係有進步, 但都係比同齡小朋友"叉", 我YESTERDAY 都同佢剪左脷根, 希望有幫助, 大家都要努力!
'
原帖由 amon28 於 09-2-26 09:53 發表
你好,可否告知你小朋友的情況,醫生有冇解釋條脷活動正常,為何發音不準呀

我仔係早產導致發展遲緩,有好多音都講得唔準,言語治療師話口肌弱講嘢時條脷又唔旭,脷根緊但冇影響發音,隨着年齡增長,仔仔講嘢清晰咗,開始發 ...

Thanks for sharing, I will take my son to see Dr Yip as soon as possible after the Easter holidays.

呢個post 真的很有用...衷心感謝.

在農曆年後, 我要帶仔仔 去見Dr Yip.

囝囝約了下星期六 見Dr Yip了, 希望手術真的不會太痛啦...

God Bless.

引用:囝囝約了一星期六+見Dr+Yip了,+希望手術真

原帖由 Colin_BB 於 13-04-05 發表
囝囝約了一星期六 見Dr Yip了, 希望手術真的不會太痛啦...

God Bless.
我個三歳幾都很小說話,也約了葉醫生看看。你今天看完後,怎樣呢?

回復 man811231 的帖子

我是約了下星期六, 13號睇完再同大家分享

擒日終於睇左, Dr Yip 睇左後話可囝囝講野都算可以, 可剪可不剪. 最後我都決定即時剪了.

補充一下:(我仔仔本身好多野講,bb音較多, 唔係講唔到. 但條脷底係睇到有黐脷根, 條脷好免强先掂到嘴唇, 有好輕微的蝴蝶脷.)

囝囝兩歲半, 醫生都話左2次會好痛. 醫生技術應該算熟練. 囝囝同我都未反應過來, 第一下.就剪了. 由於囝囝脷根硬, 總共剪了3次. 過程不用十秒.

但如果大家想幫BB做, 真係越早越好. 不然, 真的要有心理準備. 雖然過程唔駛10粆, 但囝囝叫得真係好慘, 我個心都碎了, 差O的都喊左出黎. 出黎見到等症的家長全部都好似好驚咁望住囝囝. 重好關心問我囝囝剛做了什麽手術.

不過痛都是只有該十秒, 之後囝囝都唔痛了. 連藥都唔駛食. 今早都可以正常食飯了.  為左囝囝的將來, 都應該係值得的. 如果唔係等到四歲才發理要做, 到時更慘, 而且很大機會要全麻

至於傷口同手勢, 我唔識又冇得比較. 但睇落佢應唔錯的.

最後, 再分享下. 囝囝去睇生前一星期, 我每天都同佢係度玩 剪脷根 遊戲. 囝囝習慣了才配合了醫生剪. 要帶小朋友去剪前, 記得先同小朋友多玩, 如果唔係小朋友唔配合係剪唔到的.  總之, 感謝主, 總算順利平安做好了.

回覆:黐脷根(Tongue Tie)和語言發展遲緩的關係

我囝2歲半時都係葉醫生度剪左,真係好快手,之前成日發音有問題且唔係講好多野,多數單字(唔多明佢講乜),而家3歲4個月會講完整一句說話了!所以我都後悔唔早d剪

我個仔去年復活節後葉醫生剪利根,現三歲三個月,之前接受了八個月私家語言治療,現說話牙尖咀利,去年十一月又考到幾間冇學券的有名幼稚園。當時葉醫生話我仔可剪可不剪,我決定剪,剪完他好多音開始發倒,當然我又買明愛果套教材每日同佢做訓練,又加上佢上語言治療及做家居訓練,現在廣東話ok,我開始訓練佢英文同普道話了。好彩快手剪咗,沒有錯過語言治療的黃金期,多謝葉醫生。

我仔係剪咗才去做私家語言治療,所以進展唔錯,現在不用做了。

hi,

我都帶左阿囝(19m)去葉醫生度剪脷根
另外同佢做緊口肌訓練
真的在進步中
多謝版主的提醒啊!
‹ 上一主題|下一主題