用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有腦癎媽媽請分享另類冶療成果
樓主: aasee
go

有腦癎媽媽請分享另類冶療成果 [複製鏈接]

回復 1# 諾諾爸爸 的帖子

諾諾爸爸:

你可以打去任何一間復康會網絡去留位,
你試下打26399969, 我之前打這個留位的. 明天就是了, 希望來得及.

時間:2010年11月13日  2:30-5:00pm
地點:亞皆老街147號a
兒童及青少年腦癇患者身心發展

謝謝, 大女昨天嘔 , 下午同大女看醫生, 沒去到.

請問有冇好o既中醫介紹呀?? 我bb抽得好密下, 但我已經唔想再比西藥佢食, 因為又冇用又多副作用, 所以自己同佢減藥, o係呢兩年裏面試過睇過三個中醫, 但係都好似冇咩果效, 你o地有冇好中醫介紹呀?? thanks a lot

Hi rayjj88,

我仔情況與你仔仔相似, 但比你仔差.  
佢10個月大確診患有癲癎, 現在已經20個半月大, 每天食3種抽筋藥, 剛FAX信回福利處, 希望9月有早期訓練啦.
我仔現況係:
1. 未識自己行,我們雙手扶住佢都都可以行一陣
2. 自己不可以扶住企
3. 未識講野, 連BB話都冇
4. 未識由睡轉坐, 更未識由坐轉企
5. 企係度唔識自己坐,只是向後大仔形甘跌落地
6. 唔識拍手,拜拜....
7. 唔識踎, 唔識彎身執嘢
8. 大約只有6個月BB的能力
加油呀.

Hi 各位同路人,
多謝大家的分享. 我幾個月前帶我仔到慶X堂, 但那女醫師都話針灸效果較慢, 以我當時的抽筋情況, 佢都話要睇西醫先.
現在我仔睇西醫外, 亦有睇中醫, 每星期睇脊醫. 我仔每次睇脊醫後1日, 抽筋次數會變多, 要馬上加藥. 但1-2天後 抽筋次數會變回平常一樣. 請問各位睇過脊醫的朋友, 你地的經驗是否相同?
大家努力.

回覆 64# chlohong 的文章

我阿仔佢1歲証實有點頭抽根,之後用咗2個月藥已經控制了沒有再抽,之後睇中醫調理身體 (因為抽根的少朋友比較多痰同埋氣管比較差),之後keep住食中藥同慢慢減西藥!

但小朋友真係要停咗抽根同埋停咗西藥先至發展得快~~

路過見有此 post
先知原來有同路人

我小b女出世第3日已有抽筋
但食住藥已控制到
而家已4個月
頸仔依然冇咩力

我想問下你地提過 o既中醫, 針灸, 脊醫...
我想幫小朋友做, 但無從入手
請問可以起邊度搵資料?

回覆 66# wincycc 的文章

睇中醫調理會好啲,你試下睇下你屋企的附近的中醫幫唔幫到你啦~~

thx~ ^.^

原帖由 tissue0522 於 11-5-16 22:07 發表
睇中醫調理會好啲,你試下睇下你屋企的附近的中醫幫唔幫到你啦~~

回覆 3# wincycc 的文章

我個仔都有抽筯,兩歲開始,現在已七歲,每大半年發作一次,啲藥有增無減..,佢上小一後,我發現西藥對佢影嚮好大,個人好似食咗懵仔丸咁,影嚮專注力同吸收能力,每日放學都好攰,我現在帶佢去針炙,好似呢排醒番少少..但針炙都係長遠治療,最少都要針成年先睇到成效

wanwingwing, 你小朋友o係邊度針灸呀??

wanwingwing, 你小朋友o係邊度針灸呀??
‹ 上一主題|下一主題