用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 因為小朋友專注力不足而去睇e生同食緊ritalin既媽咪 ...
樓主: 燁燁媽
go

因為小朋友專注力不足而去睇e生同食緊ritalin既媽咪 [複製鏈接]

而家我食仔左藥個幾星期, 問過班主任..
她講, 我個仔上堂真係好左, 留心左小小, 同埋仲會舉手答問題, 仲可以答岩...呢樣最安慰^^

但佢有時都仲好"論重"....剛剛學校比左野佢, 佢又話會無既...

唔知係咪因為藥力過左既關係..

另外,佢因為辰佢仲要去補習, 呢排又開始遲走, 明明補個半鐘, 佢又攪到2個半鐘先走得, 我可能都會想比佢6點食多次for去補習, 不過要問下e生意見...

原帖由 小雄維尼 於 11-3-11 20:06 發表
試藥期間咩情緒問題都有機會發生, 你要頂住呀
有關用ecxcel問題, 鄧醫生話係得我一個家長甘做
我話因為我5想同個仔坐低就好似顛婆係甘數佢, 甘不如佢一路睇個excel, 一路自己問我個仔仲好
...

我覺得個e生係咪太急進, 加藥加得好快, 我而家個仔睇呢個e生就係, 我都無理佢, 照比佢食返最初份量...
我一於話之佢, 此終個仔係自己, 最多下次比佢罵下...

原帖由 Dorathy 於 11-3-14 12:43 發表
Charlotte_mom,

係呀! 真係好耐無見呀!
醫生話唔夠理想喎! 第3次覆診個時, 佢仲話想叫我哋轉另一隻有效時間長為1x小時, 每日食一次, 不過我哋唔想囉, 我個仔12月中才開始食, 每日兩次半粒, ok無問題, 第2個月就加 ...

我有買過比個仔做, 不過搬左屋後, 唔知放左係邊......>.<

原帖由 Charlotte_mom 於 11-3-16 10:17 發表
之前我都有介紹過, 台灣出既"5分鐘玩出專注力"遊戲書
http://www.cite.com.tw/act/box_cite/SR0051/attention.html
適合缺乏專注力既小朋友, 可以做下家居訓練
我之前o係天地/三聯果d買, 約70幾蚊一本, 最近去新華書 ...

醒目開學勳章

請問新華書城向邊架?
原帖由 Charlotte_mom 於 11-3-16 10:17 發表
之前我都有介紹過, 台灣出既"5分鐘玩出專注力"遊戲書
http://www.cite.com.tw/act/box_cite/SR0051/attention.html
適合缺乏專注力既小朋友, 可以做下家居訓練
我之前o係天地/三聯果d買, 約70幾蚊一本, 最近去新華書 ...

醒目開學勳章

如果係利他林, 藥袋有寫住最後個次係6點或之前喎
原帖由 燁燁媽 於 11-3-16 14:07 發表
而家我食仔左藥個幾星期, 問過班主任..
她講, 我個仔上堂真係好左, 留心左小小, 同埋仲會舉手答問題, 仲可以答岩...呢樣最安慰^^

但佢有時都仲好"論重"....剛剛學校比左野佢, 佢又話會無既...

唔知係咪因為藥力過 ...

醒目開學勳章 王國長老

新華書城O係灣仔鵝頸附近,
http://www.newchinabooks.com/

你們好, 我小朋友現在9歲, 自少老師都話我呀仔不專心, 成績就好怪, 100分又有, 70分又有, 聆聽仲攪笑, 20分和100分都有, 我最近轉到一所國際學校去, 確實見在他的進步, 我指聽明了.

但很奇怪, 學校老師說他不能聽到指令和不專注, 但為何在家他是很好的一個小孩, 五六樣EXERCISE都可完成? 大家有無同樣經驗?:(

你地老師有無對你地的囝囡有偏見?

醒目開學勳章

我個仔兩年前做過評估話佢speech delay, 依家啱啱六歲, 上個星期再去做評估, 結果話佢唔只speech delay, 仲有ADD....醫生建議我地俾佢試下食藥. 老實講, 我真係覺得有d錯愕,我冇諗過佢有ADD, 更加冇諗過去到要食藥幫佢....好心痛.....

醫生叫我地考慮下嘅原因,係希望改善佢嘅專注力, 從而增強佢嘅short memory 同listening attention, 盡快catch up 番個語言發展. 我想問吓, 值唔值得試呢? 如果食咗有用, 係咪即是要長期食呢? 大家決定俾小朋友食藥嘅時候有冇掙扎呀?

我真係好迷惘.....

醒目開學勳章 王國長老

一D掙扎都無, 不知幾期待
我仔係小一開左學一個學期至去做評估同開藥, O係未食藥果一個學期, 其實學校已經好包容, 但中間都好多小"意外", 老師都KEEP住有FEEDBACK, 我個心都唔好受 (邊個想自己小朋友俾學校LABEL)
所以我不知幾期待見醫生同開藥, 我反而好驚醫生話佢情況唔係差唔駛食藥, 我就大件事.....咁究竟我去睇精神科為咩?!
其實小朋友專注力弱, 唔止影響上堂學唔學到, 仲有社交, 因為社交TECHNIQUE要靠自己揣摸, 仲有秩序同行為(ADHD小朋友係會多手多腳做事又衝動, D小動作真係好似俾老師投訴架), 抄寫, 仲有自己唔識獨立運作, 我仔試過發夢無做堂課, 又試過做評估超低分, 都係因為集中唔到, 如果食半粒藥就幫到佢, 我好願意
副作用方面, 我都問過社工朋友意見(佢做協康比較多呢方面經驗), 自己都有上網搵, 都係食慾差, 矮2CM, 訓唔到等, 有D小朋友反應會較大(影響情緒好大波動), 可能就要慢慢調節DOSAGE, 又或者轉藥
原帖由 Geni 於 11-3-29 09:52 PM 發表
我個仔兩年前做過評估話佢speech delay, 依家啱啱六歲, 上個星期再去做評估, 結果話佢唔只speech delay, 仲有ADD....醫生建議我地俾佢試下食藥. 老實講, 我真係覺得有d錯愕,我冇諗過佢有ADD, 更加冇諗過去到要食藥幫 ...

醒目開學勳章 王國長老

佢尋日默書100分返黎, 不知幾開心, 我相信小朋友都鐘意俾人讚的
長期食......我都有唸過呢個問題, 然後我又唸, 長期咪長期LOR, D女士食避孕藥都一食幾年啦

原帖由 MaMaMango 於 11-3-9 15:13 發表
仔仔現在小二, 一年半前已經懷疑仔仔有專注力不足, 不過問題唔算太大, 所以一直只是在政府排期, 在上年年尾終於排到, 到現在仍然是觀察階段(爸爸唔太想食藥), 但一直困擾的都是功課的問題和上課唔太專注
仔仔學校的 ...

同我囡一模一樣.但我已給她一個安靜的環境,完全唔會開電視及收音機.我仲要坐在她隔離做(我會在佢隔離睇多字圖書,冇圖畫唔影響佢專注力).但佢都做到咁慢.佢之前考得唔差,有十名之內.但自從下學期開始,專注力越來越差,近排考試,問佢識唔識,佢話好多冇做(原因係有一part唔識做,不停諗攪到冇做其他,我話妳唔做左其他識做的?佢話唔記得左. 我都好想同佢去評估一下.真係困擾左我好耐.

我仔仔都係, 就算屋企無其他人, 無開電視, 都集中唔到去做功課, 這兩個星期我們改到閱讀室內做, 雖然要花時間上上落落, 但表現好左好多好多, 兩小時內都可以完成, 簡直從未試過, 你們可以一試
唔好再困擾啦, 如你囡囡仲未評估, 又諗住去政府評估, 就要盡快去排啦, 因為真係要排一段時間架(就算評估左係, 都唔一定要食藥架)

原帖由 豬包ma 於 11-3-30 17:59 發表

同我囡一模一樣.但我已給她一個安靜的環境,完全唔會開電視及收音機.我仲要坐在她隔離做(我會在佢隔離睇多字圖書,冇圖畫唔影響佢專注力).但佢都做到咁慢.佢之前考得唔差,有十名之內.但自從下學期開始,專注力越來越 ...

mattmame,

我個仔都係, 由1年班開始, 都會比老師講佢不專心, 今年佢個英文老師直頭無咩人情味....唉...

我想知你個仔讀邊間國際學校?? 佢跟得上嗎? 英文方面..?

原帖由 mattmame 於 11-3-22 10:06 發表
你們好, 我小朋友現在9歲, 自少老師都話我呀仔不專心, 成績就好怪, 100分又有, 70分又有, 聆聽仲攪笑, 20分和100分都有, 我最近轉到一所國際學校去, 確實見在他的進步, 我指聽明了.

但很奇怪, 學校老師說他不能聽到 ...

Geni,

我和你一樣都係正在掙扎緊的家長
之前覆診時, 我都有問醫生, 我仔仔使唔使食藥, 醫生話視乎小朋友的行為對生活和學習的影響, 家長和老師的期望, 你仔仔除了speech delay之外, 仲有無其他的問題呢??speech delay的問題嚴重嗎??
一般的adhd的小朋友都會有大大小小的行為問題, 所以迫於無奈要選擇食藥, 但如只是speech delay要考慮一下了
我老公就係一個堅決反對食藥的人, 所以唔到最後一步, 我都無得選擇

原帖由 Geni 於 11-3-29 21:52 發表
我個仔兩年前做過評估話佢speech delay, 依家啱啱六歲, 上個星期再去做評估, 結果話佢唔只speech delay, 仲有ADD....醫生建議我地俾佢試下食藥. 老實講, 我真係覺得有d錯愕,我冇諗過佢有ADD, 更加冇諗過去到要食藥幫 ...

醒目開學勳章

醫生做咗全面嘅評估, confirm我個仔其他發展冇乜問題, 但speech 就真係差好遠, delay 成兩年, 醫生嘅形容係"未有正式接受教育嘅能力"......好大可能係因為佢有專注力問題而影響佢嘅吸收. 佢嚟緊9月上小一了, 好擔心, 怕佢會追得好辛苦, 同冇哂自信, 更驚佢俾人蝦....

啱啱睇緊本書, 佢有講到家長可以用乜嘢方法去考慮用唔用藥, 其中一個point 係, 當你考慮藥物有冇副作用嘅時候, 應該都諗下唔用藥又有乜"副作用". 我覺得大家都值得諗吓 :)

原帖由 MaMaMango 於 11-3-31 14:44 發表
Geni,

我和你一樣都係正在掙扎緊的家長
之前覆診時, 我都有問醫生, 我仔仔使唔使食藥, 醫生話視乎小朋友的行為對生活和學習的影響, 家長和老師的期望, 你仔仔除了speech delay之外, 仲有無其他的問題呢??speech del ...

醒目開學勳章 王國長老

我都覺得好有意思
其實就算幾咁普遍既西藥, 都一定有副作用, 就拎返我以上個example黎講, 避孕藥都好多女士食, 一食又係長期, 高血壓藥又係長期, 唔食唔得tim
咁就要衡量下, 你希望食左藥個效果, 會justify到藥物既副作用嗎? 如果唔食藥, 又究竟miss左d咩? 唔食避孕藥會攪出人命, 唔食高血壓藥隨時爆煲, 所以我會認為, 接受範圍內既minor副作用, 我會接受lor
(我自己意見咋)

原帖由 Geni 於 11-3-31 11:05 PM 發表
啱啱睇緊本書, 佢有講到家長可以用乜嘢方法去考慮用唔用藥, 其中一個point 係, 當你考慮藥物有冇副作用嘅時候, 應該都諗下唔用藥又有乜"副作用". 我覺得大家都值得諗吓

之前係健苗做左個兒童發展評估. 報告出左了..
比之前做完口講評估仲差...(但姑娘強調, 佢不是delay)

大致上都係講佢點"論盡", 點解會" 論盡" 就係因為大小肌問題...

咁真係要解決呢個問題...

而家都已經同佢報返游水, 體操....都唔知仲有咩可以幫下佢....

醒目開學勳章 王國長老

駛唔駛做D口肌訓練呀? 吹波波, LAM蜜糖, 咬牙膠果D呢
原帖由 燁燁媽 於 11-4-4 02:10 PM 發表
之前係健苗做左個兒童發展評估. 報告出左了..
比之前做完口講評估仲差...(但姑娘強調, 佢不是delay)

大致上都係講佢點"論盡", 點解會" 論盡" 就係因為大小肌問題...

咁真係要解決呢個問題...

而家都已經同佢報返 ...
‹ 上一主題|下一主題