用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 你們點樣為ADHD既小朋友簡小學
樓主: 小草王道
go

你們點樣為ADHD既小朋友簡小學 [複製鏈接]

回復 家希媽媽 的帖子

我仔未返學,我都已經覺得佢有病!有d人信,但多數朋友唔信!但最清楚個小朋友都係自己,唔係學校要我仔去評估,係我同學校講,班主任留意多了我囝囝,開始覺得佢係有d出位!
可能我本身見得小朋友多(我係教會時不時教兒童主日學已有十多年了),大大約約都感覺到d小朋友係點!
同埋情願早d睇下,如果醫生話唔係,咁就安心囉,如果係,好似而家咁,就可以早d處理啦!
其實7歲都唔遲,好多小朋友都係小學先確診,我問過幾個機構,多數服務都係比小學生,給幼兒的服務反而少!

http://www.ha.org.hk/kch/adhd/study-parent.html
這是朋友給我的.

回復 wan_sosin 的帖子

佢細個時坐唔定,屋企人或者朋友都同我講"個個小朋友都係咁";慢慢長大情況仍然係咁,不過身邊D小朋友都係咁,我又覺得"個個小朋友都應該係咁";到佢上小一,情況又好似改善左少少(真係無咁好動,不過程度就加深左,即係一玩就開TURBO玩到癲晒失控),我就睇到佢跟大部份小朋友有分別。

可能我身邊D朋友好多都未結婚,或者仔女係細過我仔,所以我比較唔到。佢5歲時我問過兒科醫生佢嘅情況,醫生未肯定佢係咪有(因為做評估時坐定,甚至可以提早完成),所以叫我觀察一年。到今年班主任都有懷疑,我諗雖不中亦不遠。

回復 家希媽媽 的帖子

有無做訓練?睇醫生都係食藥,幫唔倒反抗行為,藥其實係興奮劑,比足夠既劑量佢地,high 夠自然咪停一停,藥力一過又打回原形,我覺得教佢行為 既skill 重要得多,例如你在班房唔專心攪攪陣,會有乜野發生,學小左野,影響同學老師,影響同學,同學唔中意同你玩,之類會引身既野,如果你無攪攪陣又會點? 學校同屋企一齊做,老師見佢做倒多些讚佢,屋企都係,慢慢佢會改變,佢會記得被讚既感覺,罵係無用,越罵越反抗得多,乜都反你。

回復 家希媽媽 的帖子

其實十成人都會同你講,男仔係咁!個個細路係咁!無非想安慰下你!都係出於好心!

我會多謝佢哋嘅關心!不過就唔會信咁樣係事實!佢哋唔洗負責,我就要為我嘅決定負責!

所以我而家都唔會隨便講安慰人嘅說話!不過而家你都已經開始清晰你囝囝嘅情況,幾時都唔會太遲的!幾時都好,父母都會盡力愛自己個小朋友!

加油!

回復 pollybell 的帖子

其實未到最後一步我都唔想俾藥。佢響學校唔算壞分子,佢唔會響課室走來走去,好多時俾人投訴都係因為上堂時同人玩,最好笑係次次都係因為人地撩佢玩佢就玩,佢好明顯自制能力係差。佢樣樣問題都有(多動、專注力弱),但程度唔算嚴重,所以醫生話佢就算有都只算輕微,不過都要再觀察再評估先可以確定。

我自問係嚴,但唔係惡。呢7年來打佢次數真係一隻手數得晒;鬧都漸漸減少,尤其睇完醫生之後。我反而情緒愈來愈差,每次佢曳我就要立即走開冷靜,之後先同佢傾,有時我都擔心唔係佢有問題,係我有問題

回復 wan_sosin 的帖子

真係好多謝你支持,及其他媽咪意見,令我覺得有人陪我。THXX

家希媽媽 發表於 13-5-22 13:47

其實未到最後一步我都唔想俾藥。佢響學校唔算壞分子,佢唔會響課室走來走去,好多 ...
嚴即要求高,你應該調節下對佢既期望,要合理期望。

你講得啱。可能我得一個仔,身邊人都對佢好縱容,所以不知不覺對佢嚴,因為覺得家教好緊要,"父母唔教邊個教?" 依家好多人都同我講對佢太嚴厲,令佢覺得辛苦之餘我亦大壓力,同時亦忽略左佢感受,依家就慢慢學習放手俾佢試下。不過我嚴得嚟亦成日對佢又攬又錫,所以佢對我又愛又怕,一做錯事佢對住我就驚,相反就成日痴住我。我諗佢是非對錯都好清晰,只係自己控制唔到自己再犯,呢樣就係我地一齊去解決嘅問題。
‹ 上一主題|下一主題