用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想問下邁步兒童發展中心???
樓主: babytszkin
go

想問下邁步兒童發展中心??? [複製鏈接]

Re: 想問下邁步兒童發展中心???

babytszkin呢位會員
你之前咁講野就有d唔係幾岩啦!
我個日都有係到聽輝輝媽咪講ge
但係佢好似冇咩講過姑娘唔識教仔bo
輝輝媽咪都知輝輝係好易發脾氣
我聽佢話佢個仔係中心讀左幾個月都
進步左好多~乖左好多~   

咦baby520wong
如果您話您當日都有聽到,咁我都估到您係邊位,老實講成件事情我都係由中心令一位家長告訴我,而我子健亦係在那一班我抱住關心輝輝情況和我個仔的發展我先去問黃太發生了咩事,係我同黃太談話當中,黃太亦有同我表達她話(之前個黃姑娘都唔會發生d咁樣事情)
不過如果因為我係呢到同迪迪媽咪的談話有影響到黃太的話咁我十萬分抱歉同埋係學校我亦會搵機會同黃太道歉!

迪迪媽
這些小朋友能來到step都算是他們的福氣,因我覺得step的辦學理念是真心幫助這班"自閉症"小朋友,在現今的商業社會已不多了。
楠楠今天去了隆亨報到,中心職員同楠楠做評估,他能"自動波"地完成各項工作,隆享中心職員說: "果然是受過訓的",這當然是step各人的功勞啦。眼見楠楠的各位同學(特別是皮氣大的輝輝)都有明顯的進步,迪迪及各位step同學繼續努力啦。 天生我才必有用  

babytszkin & baby520wong,

兩位媽咪唔好因為咁小事而頂頸啦!  我地既共同目的都係想為d小朋友著想, 因為我地既小朋友已比一般細路發展較慢, 唔想再因外圍因數而影響佢地既進度, 加上我地自己都俾d細路攪到身心皆疲, 大家上黎呢到都係想吹下水, 交流下. 因為我自己真人都係幾慢熱同後知後覺既人, 我連九龍d路都未識行, 唔似d smart媽識得週圍貢同update中心狀況.  所以一句講曬: 最緊要和和氣氣, 我們的孩子才會醒醒目目

ccnam媽,

希望楠楠過去隆亨之後有更佳表現, 講返迪病完後脾氣係好返好多, 但今日睇佢去4樓上感統, 關姑娘話佢d小肌都慢成半年, 但其實我不嬲都覺迪呢方面較為好一點, 只是自理和言語差, 況且佢入咗step之後識得串珠仔, 係一個好大小肌進步.  聽完姑娘咁講, 忽然覺得迪既進步唔係我想像中咁理想...不過我都會努力既, 起碼由半年前既零分到依家都應該有2分既!!

迪媽,
絕對同意,孩子今天好過昨天己是明顯進步的表現,在他們的人生路還有漫長路行,我地要把握他們的"黃金時間"學習,協助他們與常人社會接軌,更重要是自已要調整對孩子的期望(不要過高),1)自理 2)健康 3)與人交流 最後才是知識,到時他們會有自己的天空。

迪媽,
多謝你的祝福,早前已口頭通知step楠楠8月去隆亨,step隨即自動為楠楠安排進行各項平估,在退學時會把平估報告交給我,姑娘叫我把平估報告一起帶去隆亨,讓隆亨知道楠楠的程度,制定訓練,不需浪費楠楠時間。
早前有位"日本妹-已返日本"不吃白米飯,同step講後,經step一星期訓練,自動進食白米飯。
建議日後迪迪有什麼問題,多些與step溝通啦!   
‹ 上一主題|下一主題