用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 因為小朋友專注力不足而去睇e生同食緊ritalin既媽咪 ...
樓主: 燁燁媽
go

因為小朋友專注力不足而去睇e生同食緊ritalin既媽咪 [複製鏈接]

charlotte_mom

我只係知要上感統...其實有好多野佢都做到, 不過就完成唔到, 仲會破壞左...例如佢係枱上食飯...好多時都會整趺一些野....
其他因為我已經同佢報左游泳和體操...
口肌訓練係咩黎架? 為什麼要做口肌??

原帖由 Charlotte_mom 於 11-4-4 16:03 發表
駛唔駛做D口肌訓練呀? 吹波波, LAM蜜糖, 咬牙膠果D呢  

回覆 1# 燁燁媽 的文章

我轉左國際學校, 不過, 因為太大轉, 學校話佢CATCH UP 唔倒, 可能要留班, 我知呀仔有好大進步, 無論在思想和語言方面都係.但我個人覺得衣間學校不是一間很好的學校, 不過佢肯比機會我個仔, 算啦.

我個仔聽人講野唔會聽晒, 我唔知佢做咩?係屋企好鬼正常, 去INterview都多數收, 但人地通常收左會唔鐘意佢, 所以我做媽媽做得很可憐, 成日要比人投訢.

醫生而家話佢係add borderline.所以唔需要食藥, 我唔知佢有時做出來的野唔同係語言問題定係個腦有問題, 定係無專心聽的問題.我衣家同d專家都唔知道.

醒目開學勳章 王國長老

我見你話口講評估唔理想, 可能口肌運用唔好?
我仔以前做ST就有做口肌訓練, 條利點郁得靈活, 點樣吹氣長D, 點樣咬合要整齊, 牙較有力, 識唔識DU長個咀等, 原來都會影響講野
你可以向治療師再理解一下
原帖由 燁燁媽 於 11-4-4 04:12 PM 發表
charlotte_mom

我只係知要上感統...其實有好多野佢都做到, 不過就完成唔到, 仲會破壞左...例如佢係枱上食飯...好多時都會整趺一些野....
其他因為我已經同佢報左游泳和體操...
口肌訓練係咩黎架? 為什麼要做口肌??
...
‹ 上一主題|下一主題