用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問你地點樣教bb講野架?
go

請問你地點樣教bb講野架? [複製鏈接]

請問你地點樣教bb講野架?

我個仔就黎二十個月大,只係識講BB話,連單字都未識講,只係識小小指令,連爸爸媽媽都未識叫,而加就排期做智能測驗。

自從個仔去完母嬰健康院見完醫生後,話仔仔語言能力弱,個心就驚到而加,唔知點做先可以令仔仔快D識講野。

其實點樣先令bb認得身邊的物件,係咪指住果樣野,重複講果樣野既名稱呢?但係我個仔聽完之後都無咩反應!我指住佢d眼耳口nose教佢,跟住問返佢d眼耳口nose係邊度,佢又唔彩我,都成二十個月大,但係咩都唔識,只係識得係屋企走來走去,拉柜桶,開柜門,琴高琴低,教佢自己食飯又唔肯學,用杯又唔肯用,種知佢就好似唔想學野咁,各位媽媽請多多指教我應該點做好?

Re: 請問你地點樣教bb講野架?

這個題目太大,無法在此詳談。請你把電郵地址pm我,我把手頭上的資料send給你參考好嗎?
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

Dear annayee:每—個baby的發展過程不同,don't worry,你可帶baby入去健康院做檢查,院方會有專業的意見提供給你。   
Hi! 我的朋友,我最近開設了自己的網上拍賣場,希望你有空來參觀一下! 這是我在 Yahoo! 拍賣的個人拍賣場! http://hk.auctions.yahoo.com/booth/amy61283949 :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

annayee,

I agree with amy61283949.  Every baby is different in their development.  My son was a bit similar to your case.  In fact, I can't tell him all the names of body parts becasue he has went away already!  Now, he is 2 1/2.  Can speak 2 word mainly.  Some sentences.  Tonight, he told me that `eyes- watch TV'.  When I asked him what is the function of mouth?  He said `for eating'.  I think he is great now.  But I think his elder sister can do that well before 2 1/2.

Nevertheless, I think you still have to follow up in the clinic as the doctors there may see more children.  They are more sensitive to that.  However, as they are making the screening very early, at least earlier than before (My elder daughter has the test at 3.  Now, they recommend at 2), some kids may be in `slower' type but still within normal may be picked up.  I also saw some mom said that they are similiar to your case but after follow up, may be 1/2 year, the kid is OK already.

Keep yourself delighted as the kid will be happy and more ready to learn in the happy atmosphere.

annayee

我亞仔20個月果時又係咁~~
你去協康會的青蔥計劃 排隊做 評估啦 佢地d 姑娘好有經驗 會教你點 訓練小朋友~~ 唔好唔開心 黎緊既日子好長 要好有耐心~~加油!!

annayee,

如kakab105所說,就算孩子真的有特別需要,也要「有耐心~~加油」!! 這裡有很多媽媽跟你打氣!

多謝咁多位媽媽既回應呀!

kakab105,

1.請問你有無協康會既地址同電話呀?
2.協康會係咪私人機構黎架?收費如何呢?
3.我而加就排僅政府果邊做評估,但d姑娘話要等四至五個月,唔知協康會要排幾耐既呢?

Much thanks!

annayee
1.請問你有無協康會既地址同電話呀?
http://www.heephong.org/slp/  可以睇睇

2.協康會係咪私人機構黎架?收費如何呢?
非牟利機構  hk$350 /50分鐘
聽好似好貴 但你做左一次評估再決定仲做唔做啦~~我個人而言 非常有用!

3.我而加就排僅政府果邊做評估,但d姑娘話要等四至五個月,唔知協康會要排幾耐既呢?
政府果邊2個月左右會打比你架喇! 協康會快d 但都係地區而定啦~你同協康講得急d啦~~  政府就算排到做評估都未咁快有服務比你架~~ 呢d時間點都要 自己比錢先架喇~~

我地家陣要同時間鬥快架! 加油呀))))))))))))

稚言治語,

我都想要, 可否send俾我呀?thanks~   

稚言治語 寫道:
這個題目太大,無法在此詳談。請你把電郵地址pm我,我把手頭上的資料send給你參考好嗎?

稚言治語,
我想要, 可否send給我,謝謝!
稚言治語 寫道:

各位家長:

請稍等,我這幾天比較忙,而且又開始作感冒了﹗

我會盡快(下星期內)把資料傳給你們。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

醒目開學勳章

稚言治語:
pls check pm

稚言治語:
請檢查信息,謝謝你!

Dear 稚言治語,

Can I have one copy too? Thx

Nemo

稚言治語
麻煩你都send一份資料比過我      

[email protected]

thank you  

稚言治語,
麻煩你send一份資料給我

Thanks

Dear 稚言治語

Oops, just forgot to give my e-mail.

Please send to [email protected]

Regards,
Nemo

get it.

醒目開學勳章

稚言治語,
麻煩你也send一份資料給我.  謝謝.
我係咪麻 ~~

稚言治語
麻煩你都send一份資料比過我      

好想知道你的專業意見, thankyou.

pls pm me or email to ~ [email protected]
‹ 上一主題|下一主題