用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 3
樓主: 跳跳虎
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 3 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 3

Hi 各位學兄學姊mama:
我囝囝係今年上幼愛,溫x玲老師做班主任..

你地既囝囝囡囡有無做過佢學生?佢對小朋友點樣,可唔可以比多d資料我地   

phylli:

我像你一樣得15分,究竟須否填自行分配派位呢,定係填一填博一博呢?我真不明!!!!!

醒目開學勳章

phylli > 我住你隔離蝦肉色外牆果2座, sorry! 我係自己揍番學兼且係上午班.

其實除左太子樓梯上, 重可以出大角咀道搭2E, 係石硤尾南昌街, 車站o係巴域街與窩仔街中間, 唔清楚可參考地圖, 步行上去約10mins.

happyma/phylli > 我朝早想搭的士都冇 :cry:

如果有心水校的話,其實填下無壞,不過,要抱住不得的心態至得,因得個basic分,無得爭。如要填去試試,9月7日,回校聽講座時,抄番個學校code.
K1 寫道:
phylli:

我像你一樣得15分,究竟須否填自行分配派位呢,定係填一填博一博呢?我真不明!!!!!

Hi phylli

我都係覺得$550太貴, 又太早, 其實我小朋友係工人姐姐帶返學.  我地坐過的士, 如果去石硤尾街市around $15, 去學校就要$23-25, 加埋工人姐姐回程2E bus ($4.3) 如果有3個小朋友除3份around $10per head, 我有個suggestion:

1) 去 / 回程 Taxi => Max $25+4.3+4.3+18 (回程由街市返) x 20 days / 3 person => $344 per head

2)如小朋友突然病倒了, 以月計算, 因為每個小朋友都可能有病, it may be fair to other parents.

如果可行, 小朋友可以12:45上車.  你試下問問那位男同學呀! 我pm my phone to you!  我地可以約係club house見面喇!    

yy13, balltsang,

溫老師同林老師我記得去年有媽咪話過佢哋幾好, 另一位周老師我就唔清楚, 不過其實唔需要太擔心, 崇真的幼稚園老師, 我個人覺得都好有愛心, 差別只在於可能個別有d老師會健談主動d, 有d就可能要家長主動d去問, 但即使比較被動的老師, 如果小朋友在校有情緒、行為或學習問題, 佢哋都會主動話比家長聽, 我試過同k1的吳鳳珠老師傾咗成個鐘電話, 佢仲教埋我點教囡, 我隔離位個同事仲以為我同friend傾電話, 後來知我原來同班主任傾電話都好驚訝咁話乜你囡個班主任咁好肯同你傾咁耐講咁多嘢! k2時同石蒨老師就少d傾電話, 但見親面都傾好耐, 兩位老師都好留心小朋友, 開學不久已摸熟小朋友的脾性, 我囡好中意佢哋, even依家k3剛開學, 我囡返嚟都同我講林蕙明老師好錫佢, 又讚佢, 佢好中意佢架! 所以真的不用太擔心, 小朋友個個性格氣質都不一樣, 有d小朋友適應能力強d, 快d投入新環境同交到新朋友, 有d小朋友會慢熱d, 但始終佢哋都會長大和學懂自理及處理問題的! 崇真的老師差不多全部都係基督徒, 好有愛心同耐性架! 特別係k1, 因為小朋友細, 佢哋仲更加耐心添! k2因為已熟習環境, 反而仲未必會俾咁長時間小朋友適應, 好快已開始正式上課教書架啦! 今年k3就直投當咗自己屋企咁, 都唔駛點warm-up添!

yy13,
興趣班會在10月開始, 應該最遲呢個禮拜尾或下禮拜初會派資料, 我囡由k1一開始已經學足5日架啦!

你地唔好笑我,搬完屋唔知新屋係咩校網,不過我都係會彤彤報直資,得

衍彤媽,
你搬咗去邊? 校網資料你可以click: http://embhsc.hkedcity.net/primary/望吓, 睇吓有冇心水?

遲咗咁多又真係好離譜, 烔因琴日就遲咗大約10分鐘, 都勉強可以接受, 其實經過k1嗰次校車不愉快事件, 我始終都對校車冇乜信心, 但唔得閒自己接都冇辦法!

我囝囝K1由温老師教,你大可放心照顧,完全有交帶連家長都照顧埋,經常电話联络談学生情況。絕對一位好老師。

聽你咁講老師真係唔咁注重呢次比賽,phylli想問下你囡囡上年朗誦係咩形式去考架,係咪入去一間房,單對單諗咁呀???
phylli 寫道:
以以往經驗得知,讀全日班的老師有時間教下。
至於上\下午班的學生,則自行教導,老師只會叫她出來讀,看看聲線及咬字是否正確而已,故此,如果家長不知如何表達為佳,好難教小朋友。
況且,我覺得學校不重視校外比賽,只叫學生在乎參與,就算參加得獎後,也沒有什麼似的。
加上,今年無分名次,只有等級。[quote]
Babyruby 寫道:
phylli,

係呢,你會點教囡囡呢,老師會唔會教佢地朗誦既技巧呢???[quote]
phylli 寫道:

至於朗誦的兩首詩或手指謠都比上年較易記,但本人郤不知如何表達為佳?暫未決定。
[/quote][/quote]

SammiRyan/wyl,
唔該晒

Babyruby,
朗誦我幫烔因選了左手和右手。

我囡話唔中意Maryknoll Fathers著褲喎! 佢話要著裙返學呀! 其實去年它的open day我已去過, 我其實都覺得間學校唔錯, 但要捱一年半日制, 所以首輪應該唔會揀佢.

我囡條白褲喺北河街買的。是不束腳款。

Babyruby 寫道:
wyl,

朗誦比賽(我都打算比烔因試吓),你揀左邊首呀,我會揀小蠟筆,因為我估易記d,但係唔知學校點安排呢,一人一組定二人一組???

sim sim ,
我會揀返區內小學,11/9我會去荔天睇下,係呢wyl早前你話對maryknoll fathers有興趣,尋日好似佢地openday你有冇去睇下呀????

各位,
想問下你地d白褲係邊度買呢,我女轉左班房後第二天己被蚊咬左成6,7粒蚊(爛)了

Babyruby ,
根據去年經驗,老師並沒有協助教導任何朗誦技巧,只是差不多比賽時叫yoyo在全班面前試試,上年係大概25-30人係一間房比賽,觀賽的家長都唔少,所以可以練大膽d!
另外你知唔知今年課室放少了兩張,茶點安排好差呀?

Hi yy13,

我囡上年都係林老師做班主任, 你大可十萬個放心, 林老師非常好的老師    好似今日咁, 因我囡囡轉了讀全方位, 佢唔適應要在學校訓覺及食飯, 今日還在學校大喊, 話唔返學, 放學時見到林老師, 佢還幫我輔導我囡的情緒, 所以你真係可放心, 而且老師唔會因為小朋友喊而覺得佢唔乖的 :wink:

yy13 寫道:
hi all

good morning

請問有無人知道林x兒/周x儀老師好唔好 佢地係小兒既班主任, 因阿仔尋日同今日都有喊, 我驚老師覺得佢唔乖 (其他同學仔無喊) :cry:

另外, 興趣班唔知幾時會有資料呢

唔該晒

simsim,

請問第一輪派位,你是否入九龍塘聖家,其實15分有無份抽呢?

各位,

你地的小朋友有無在今年轉了全日班唔適應呢? 我囡這兩天不等話唔要在學校食飯及訓覺, 今晚重說唔要返學, 話在學校好悶, 唉 佢 K1時反而無喊過, 反而現在K2 要佢返全日, 佢咁唔適應, 好彩許老師今天帶住佢, 連訓覺時都跟回老師, 咁下午老師都話佢無再喊, 點知夜晚時又話唔返學, 又話唔要許老師,    我都不停同佢解釋, 比佢發洩唔開心的情緒, 但佢就越來越過份, 真係比佢激都死    
想問問各位, 有無試過好似我囡d咁的情形, 你地會點對佢??我都知要比時間佢慢慢適應一個新的學習環境, 但好似佢今晚咁, 不停重覆在這問題上, 真係另到我越來越   

K1 ,
如無意外應該係啦!去年都聽d BK'S mum講15分有機,但我想千禧會難d!

simsim,

0我,即係家長可以入去睇佢比賽架???
係呀,yoyo咩班呀,我本來都唔知架,係有d接送放學既家長打黎同我講,我先知咋,我打左去老師了解過,佢話因為1/9唔夠chair,所以佢地有7,8個小朋友係要跪係度吃茶點呀,不過佢話第2,3日己無跪拉,我亦問過ruby問得2張木台佢地吃茶點時咁多小朋友怎辦,ruby話有d小朋友係要係自然閣裡吃架,聽個家長講因為今年祟真收多左生,所以好多班房都一開二,所以咪唔夠位放咁多木台0羅,唔知係咪呢???[quote]
simsim 寫道:
Babyruby ,
根據去年經驗,老師並沒有協助教導任何朗誦技巧,只是差不多比賽時叫yoyo在全班面前試試,上年係大概25-30人係一間房比賽,觀賽的家長都唔少,所以可以練大膽d!
另外你知唔知今年課室放少了兩張

loklok0104,
幫你問過了,如返全日,下午5:15-5:25左右到屋企樓下,而上車係上午8:20。

loklok0104 寫道:
跳跳虎,

真係唔該哂!

其實我而家重十五十六架, 因為驚校車未別岩時間(上車及落車), 而且Isaac而家讀得好開心, 係屋企成日唱歌仔, 又成日辦老師同學生, 正傻豬 , 佢近期而開始每日都睇報紙, 因為要做新聞小記者...........................不過無論如何我都會俾佢 今年interview!

k3 家長:
我都没有心水官津學校,我都唔知揀乜好 我係46網的。
‹ 上一主題|下一主題