用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站
樓主: winwin815
go

「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站 [複製鏈接]

Re: 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

我印象個時成2個月後先有回覆。
winwin815 寫道:
今日終於捉到我老公一齊去留名啦, 個姑娘話政府申請減費, 時快時慢架喎, 有d擔心添, 你地有冇經驗呀

下....真係要咁耐呀
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

但我最終申請唔到,你可以問下其他mama當申請到後,是否可以退回之前已較費用。

manman
係呀,育嬰院真係好交帶,起碼得個知字law....

我都有申請減免呀,但老師比張入數錢我時佢問我計過係咪可以減一半,我話係,之後佢就叫我交一半錢先,如果到時申請吾到就補交番尾數,佢都叫我早o的遞申請表呀

my1215sui, 咁好, 咁等我都問下先, 咁你依家批左未呀
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

my1215sui今朝我9:15返院時,佢哋剛巧去排洗,見到你個B(今天穿紅色衫)佢企定定對住我個仔笑咪咪原來等埋佢一齐入去,我見佢都好精神,昨日可能轉涼,小朋友睡醒後体溫会低些加上你個B皮膚比較白哲,又係新生,老師為安全起見一定要通知家長,不過如果通常出現呢種情況,一係將会發高燒,一係就自己体溫調較得不好偏低所以發冷發紫,呢種情況隨時会抽巾架,所以老師做嘅方法完全正確,保持冷靜唔好嚇親佢,如果唔係会影響到佢緊張埋一份,又有可能佢係發惡夢呢,冇事嘅~

下個月你B女返嬰院佢咁乖應該無問題的,不用擔心啦     
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

喂喂...我想問呢....大家申請入讀個時, 有冇咩野特別要注意架, 好似今日my1215sui話, 主任可以比佢交住半費先, 佢唔講, 我真係唔曉可以request喎, 有冇d咩野提示比我呢
歡迎參觀『文。穎之家』

Namnam05
係呀,我個仔竟然識等埋人呀,咁得意...
我都知老師做法冇錯,仲好好添,但突然聽到自己個仔咁真係幾驚呀,因為佢從來都未試過,不過佢這幾天本身都有吾舒服,都係一般感冒,現在已經好好多lu,我觀察左佢咁多日都冇事呀,我先放心....不過我覺得佢又想出大牙,成日放隻手仔落口,仲成日咬人呀

你仲咩咁遲先送仔仔返學呀,佢九點幾先返咪冇得食早餐law

係呀,女女下個月就返lu,其實係我吾捨得女女多o的law,我吾擔心老師對佢吾好,我相信會好好添,不過我覺得咁細個b最好當然一對一湊就最好啦,不過冇法啦

winwin
主任同老師會教你呀,你放心啦,總之吾明就問
主任好好人呀....

my1215sui, 其實我見過一次主任架啦, 個時去望下環境, 我都仲未見肚, 主任問我小朋友幾大, 我再望下自己, "我小朋友未出世架, 仲未見肚添", 我比我老公話傻呀, 咁早去

不過上次我遇著個個姑娘, 講野一舊舊, 唔太清楚嘛 :p
歡迎參觀『文。穎之家』

WINWIN
咁你其實打算BB幾時入讀呢
我覺得有咩最好問主任會好O的...
同時我女女應該會同你BB一組呀....

你會吾會自己接送呢

my1215sui, 我原本想放前1後9, 咁就等bb滿2個月放落去, 我有一個星期buffer做觀察期, 不過早3星期去健康院, 已話bb落左盤骨, 所以我唔敢太"炆", 返埋今日工, 即係前2後8, 如果係咁, 或者會係bb6-7星期時放落去, 我始終想有一個星期時間走盞, in case有咩野事, 我在家既話, 要應付都易d

其實我上次去, 係主任見我架, 不過今次可能主任唔得閒掛, 我見佢間房冇人

我會自己接送架, 老公返工早同埋好趕, 我份工較自由, 到時我可以同你見面啦

我仲諗定到時湊完bb去後, 可以去奇樂食早餐, hahhaha...我係新翠讀中學架, 由中一已幫襯奇樂, 佢地仲認得我架
歡迎參觀『文。穎之家』

其實我覺得自己父母親自接送會好O的,對小朋友都好O的LAW.....
我都係新翠大呀,小學就係讀李吳瑞愛,
係呀,我地遲些可以見面呀
係呢,咁你幾多號預產期呀
因為佢23/9有個細組家長會呀,你可以去聽下呀,不過可能到時你都生左LU

請問有無人知而家申請教統局的幼兒讀書資助計劃係點計?? 係新個隻, 唔係社署個隻, 謝謝報料, thanks!!!

你睇第一個post就有啦!click here
hyma 寫道:
請問有無人知而家申請教統局的幼兒讀書資助計劃係點計?? 係新個隻, 唔係社署個隻, 謝謝報料, thanks!!!

我有d 野想各位mami 幫忙咖...
因為, 我下個月會搬入沙田... 打算將bb放係新翠間育嬰園到.. 我打過去育嬰園到問, d 姑娘話有好多form 要拎, 都幾多... 而我而家住係紅磡, 又要番工... 放工後或假期育嬰園又已經close 左, 所以冇時間去拎啲form... 所以想請各位mami 可否幫我去育嬰園拎啲from... 然後再寄比我呀... 我會先寄上回郵信封(已貼郵票)比你... 如可以, 請pm 地址比我.... thx a lot!!!

thanks!!!

maman 寫道:
你睇第一個post就有啦!click here[quote]
hyma 寫道:
[/quote]

square72 寫道:
我有d 野想各位mami 幫忙咖...
因為, 我下個月會搬入沙田... 打算將bb放係新翠間育嬰園到.. 我打過去育嬰園到問, d 姑娘話有好多form 要拎, 都幾多... 而我而家住係紅磡, 又要番工... 所以冇時入到去拎... 我想問各位mami 可否幫我去育嬰園拎啲from... 寄比我呀... 我會先寄上回郵信封(已貼郵票)比你...
thx!!!

無問題, 不過你打電話問下陳主任可否代拎先, 如果可以的話, 你就叫姑娘拎齊d form然後比展豪媽媽/爸爸, 姑娘交比我後我再話比你聽啦, ok??

hyma,

唔該哂你呀...我會打去育嬰園問下...
thx!!

my1215sui, 我預產期係28號呀, 不過3星期前, 健康院話bb落左少少到盤骨啦, 所以我希望佢下星期出世啦, 咁我唔使一下子同時要照顧我個bb, 同時又要長時間對住我奶奶嘛

我個時搬入沙田, 爭d入左李吳瑞愛架啦, 因為我樓下個間小學, miss左我個record, 後來搵返, 當然讀近個間啦
歡迎參觀『文。穎之家』

win
如果坐月時得自己一個,又係新手的話真係幾辛苦,你吾想對住99,但佢會吾會日日o黎探你呀,你真係要有心理準備.....

如果你bb個幾月大放係育嬰院都ok啦
我bb就兩個月放落去,因為我想比佢膏應下,我其實十月中先返工,但我會一號已經放女女落去半日試下先.....

‹ 上一主題|下一主題