用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 12網,有無人第一志願放軒下都唔入?
樓主: 090211bb
go

12網,有無人第一志願放軒下都唔入? [複製鏈接]

引用:佢第一MPS,+第二軒下,入咗軒下喎!

原帖由 WWBaby 於 14-06-09 發表
佢第一MPS, 第二軒下,入咗軒下喎!
乙二軒下?真是要好好求證,明年指標

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+14-06-09+發表咁奇

原帖由 enbutter 於 14-06-09 發表
我都識人乙2入軒下
乙二軒下?真是要好好求證,明年weather vane

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+14-06-09+發表咁奇

原帖由 enbutter 於 14-06-09 發表
我都識人乙2入軒下
乙二軒下?真是要好好求證,明年weather vane

醒目開學勳章

回覆:12網,有無人第一志願放軒下都唔入?

從來乙二都有人入到軒下,不出奇。

反而寶血放第二其實係有風險,因為本身位太小,加上有自己幼稚園捧場客,二十鬆個位只要多咗人保守,就會提早無哂。

軒下反而今年第一次必收生超額,嚇一嚇,又有一批驚咗。

iantsang 發表於 14-6-10 07:16

反而寶血放第二其實係有風險,因為本身位太小,加上有自己幼稚園捧場客 ...
去年軒下必收生都超額
希望每天開心渡過 ;-)

醒目開學勳章

引用:Quote:iantsang+發表於+14-6-10+07:16+從來

原帖由 Jessy 於 14-06-10 發表
去年軒下必收生都超額
冇,你嘅source係?

iantsang 發表於 14-6-10 07:46
http://www.schooland.hk/ps/hrgpspm

iantsang  You trust it?  發表於 14-6-10 08:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

回覆 hkpapa852 的帖子

Take some time to understand the concept behind before you quote any source:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2673470

More details is shown in my column in this week's Eastweek magazine.

引用:從來乙二都有人入到軒下,不出奇。 反而寶

原帖由 iantsang 於 14-06-10 發表

反而寶血放第二其實係有風險,因為本身位太小,加上有自己幼稚園捧場客 ...
寶血排第二都危險

回覆:12網,有無人第一志願放軒下都唔入

如果乙二軒下有人入到,仲要唔止一個,咁係咪應該乙一嘅全部入哂

回覆 Rattie 的帖子

但有人話乙一吾入,咁系米派完乙一先到乙二人士選校呢

引用:佢應該係進取型,因我話我寶血第二,佢話佢

原帖由 catcc2000 於 14-06-10 發表
佢應該係進取型,因我話我寶血第二,佢話佢簡唔落手。不過人地有國際學校back up

...
寶血係好學校黎喎,你朋友甘講野既

iantsang 發表於 14-6-10 07:46

無source, 我囝去年12網派位, 所以特別記得, 因沒想過軒上唔超反而軒下超, 如果你堅持無超, 由得佢.

hkpapa852  佢係專家你唔係, 所以如果冇証據就係你錯, 明唔明? 除非你攞番上年張統一派位時既選校資料出嚟啦  發表於 14-6-11 13:56

meiyip 發表於 14-6-10 14:48
寶血係好學校黎喎,你朋友甘講野既

係好學校, 但因12網太多更好的學校, 真係會好多人唔願意放第二.

hkpapa852 發表於 14-6-10 08:04
http://www.schooland.hk/ps/hrgpspm

不用生氣, 小事罷了.  

Jessy 發表於 14-6-11 14:18
不用生氣, 小事罷了.

專家都吾係一定岩哂囉!!

Jessy, I support you!

引用:回覆+Rattie+的帖子 但有人話乙一吾入,咁

原帖由 chrischeung 於 14-06-10 發表
回覆 Rattie 的帖子

但有人話乙一吾入,咁系米派完乙一先到乙二人士選校呢
可能資料有錯,我都想和今年乙二得吾得

iantsang 發表於 14-6-10 07:16

記得以前乙一軒下幾乎必入到,今年聽到有幾多人說乙一軒下入唔到。會唔會因為大家都估軒下容易入到,所以很多人都乙一放軒下,結果軒下多人爭過軒上。
另一個可能的原因是搬家後,兩軒都會變全日制,以前的上午班優勢消失左?

回覆 王家爸爸 的帖子

我就系咁諗一年後轉全日,吾同人爭上午校

Obiepapa  same here lor :D  發表於 14-6-12 22:17
王家爸爸  聽過很多灣仔人都系咁諗。   發表於 14-6-12 12:35

回覆:12網,有無人第一志願放軒下都唔入?

我剛再打俾亞仔同學亞媽,再confirm一次係甲一乙一軒下,派寶覺

Obiepapa  thanks for the confirmation!  發表於 14-6-12 22:17
‹ 上一主題|下一主題