用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀computer science 會選擇美國、加拿大定英國大學? ...
樓主: SinCnai
go

[其他] 讀computer science 會選擇美國、加拿大定英國大學? [複製鏈接]

LeeCC 發表於 24-3-7 07:14
曾經聽過一個加拿大升學講座,話某大學Co op program大約有25%係國際生參與,但我唔知這是加拿大大學普遍 ...

咁非常好禾, 因加大學國際生比例一般20幾30%左右

twhkleung 發表於 24-3-7 08:36

個間只是普通綜合大學,唔係research 大學,所以top大學情況是怎樣也不清楚

twhkleung    發表於 24-3-7 08:56

twhkleung 發表於 24-3-6 14:01
見網友分享HK IT 人工高, 所以上網google一下, 有錯請指正

CS Internship in US:

唔清楚這些數據的source, 可不可以代表就業市場的整體面貌. 我個人估計,internship 的話,香港的確會比較少,因為少大科技公司。internship 的機會少,大多無 internship 的概念,一來就直接上正式工作。
我已經在香港科技行業工作多年,最近幾年身邊朋友同事很多移民英美,我本身亦都考慮過移民,所以關注過美英加職業薪酬情況,也和當地獵頭聯繫過。 移民的朋友同事雖然找到新工作無問題,但是大多同等職位稅前薪酬已經低過香港一大截,再加上當地高額稅率,其實香港的科技行業收入是相當不錯。

做個簡單的比較,以 10 年經驗的senior software engineer為例,這是我綜合得出的印象

如果美國有120w ,香港就 80w, 英國 60w, 加拿大最多也就 40w  如果稅後還有生活開銷,可能就得到我之前的說法,英國 1/2, 加拿大 1/3
講返香港的情況,以前大家口中一直講IT IT香港無前途,其實時代已經唔同,以前的IT講的是公司內部的cost centre用來做支援的部門,工資低是自然,現在科技行業已經不是這樣,科技很多已經是公司的重要盈利部門,香港雖然無大公司,但是近 10 年有非常多科技初創中型企業 ,工資待遇非常不錯。

個人看法:
- 如果追求嚴肅讀書+高薪就業,美國一定唔錯,大世界。
- 如果考慮讀書順便輕鬆拿移民身份,hea 生活,加拿大
- 如果考慮性價比(學費比美國低好多),英國

學術氛圍就 美國> 英國> 加拿大 (但如果是加拿大的top 學校,也是很不錯!)

SinCnai    發表於 24-3-7 10:49
LeeCC    發表於 24-3-7 10:14
ckmammy    發表於 24-3-7 10:00
twhkleung    發表於 24-3-7 08:57

cyruswu88 發表於 24-3-7 08:52
唔清楚這些數據的source. 我的估計是來源於跨國公司在唔同地區的 internship 工資。 我個人估計,internsh ...
"唔清楚這些數據的source"

果個係UofT的Co-op學生2022 to 2023人工统計. 咁可能果过真係几苦都唔定.

twhkleung 發表於 24-3-7 09:02
"唔清楚這些數據的source"

果個係UofT的Co-op學生2022 to 2023人工统計. 咁可能果过真係几辛苦都唔定.

我忘了補充,我的加拿大印象是基於溫哥華,所以也未必全面。溫哥華可能科技行業就業市場遠不如多倫多,溫哥華的科技行業以中小型企業為多(似香港的公司生態)但待遇比較低
多倫多 比較多 big tech,big tech很容易開出天價 offer,如果是本地讀書,英文 native,同埋好大學畢業的話,就容易進入這個勝利組。但如果不是進 big tech,進中小企業,那待遇就很大機會要落後香港一大截

cyruswu88 發表於 24-3-7 09:12
我忘了補充,我的加拿大印象是基於溫哥華,所以也未必全面。溫哥華可能科技行業就業市場遠不如多倫多,溫 ...
都有可能, IT業人工個standard deviation可能都不小

cyruswu88 發表於 24-3-7 09:12
我忘了補充,我的加拿大印象是基於溫哥華,所以也未必全面。溫哥華可能科技行業就業市場遠不如多倫多,溫 ...

溫哥華現在的生活指數高左好多,尤其租金,唔少人要做多一份工才養到一家幾口,唔似以前個個唔會做多一份工,唔ot,驚交稅嘛

如果不介意去無咁繁華的城市,人工係少d,但生活指數低d,反正係溫哥華會因為消費貴都少去娛樂,咁同去山卡啦無娛樂,生活都係一樣啦

twhkleung    發表於 24-3-7 10:23
SinCnai    發表於 24-3-7 10:22

twhkleung 發表於 24-3-7 08:36

搵返講座資料,個間大學國際生%唔夠20%,UT有34%國際生

LeeCC 發表於 24-3-7 12:43
搵返講座資料,個間大學國際生%唔夠20%,UT有34%國際生
謝謝資料

LeeCC 發表於 24-3-7 10:21
溫哥華現在的生活指數高左好多,尤其租金,唔少人要做多一份工才養到一家幾口,唔似以前個個唔會做多一份 ...

再者,要過璀璨熱鬧的生活,唔會揀加拿大定居啦

做IT,又要熱鬧的,不如去大灣區,唔洗飄洋過海

twhkleung 發表於 24-3-7 00:04
你朋友仔仔好叻叻!!! 係咪去Bellevue HQ?
請問係咪要top u的cs program又高GPA才有机入果幾間大野做Intern? ...

係去Microsoft HQ(另外有3000美元travel allowance)應該都唔易考,但係見都招收唔少人。

twhkleung    發表於 24-3-7 21:41

SinCnai 發表於 24-3-1 12:14
各位前輩,如果小朋友大學major incomputer science, 會選擇美國、加拿大定英國大學? 優劣如何?背景: 自gra ...

科技類一定選擇美國大學,而且會選擇intern機會比較好嘅學校,譬如東西兩岸會比中部容易、選擇多。如果去美國就要考慮US News嘅ranking,配合年輕人嘅性格、習慣搵合適而且喜歡嘅大學,學校氣氛好重要
利申:自己做高科業多年

twhkleung 發表於 24-3-5 02:55
按去年資料顯示(如下), 多大CS學生如果升Year 4前出去做一年Co-op, 人平最高係CAD 140k / year, 平均约62k  ...

軟件工程師薪資報告2023, 點解北美CS大熱

https://www.levels.fyi/assets/pdfs/2023Report.pdf

barque 發表於 24-3-9 08:29

wooo ...
1. 估唔到US的人工高得咁跨張
2. 好意外Vancouver 的人是第二高,比London 还高,真意外

感謝你的資料

barque 發表於 24-3-9 08:29

睇完你果個pdf, 令我相信, 以下果位CS CAD140k 的同學仔, 極有可以是去US完成佢果一年Co-op的, 加同US真的差太远了

twhkleung 發表於 24-3-9 09:30
睇完你果個pdf, 令我相信, 以下果位CS CAD140k 的同學仔, 極有可以是去US完成佢果一年Co-op的, 加同US真的 ...

這個還是暑期工的薪金,畢業之後正式員工會另外加bonus 和 股票。

ckmammy 發表於 24-3-3 17:56
我都係咁諗。 去外國讀書係一個體驗 。不過之前問過同一個問題, 有人答我: 喺香港工作點解唔喺香港讀? 唔 ...

CS 一定唔會香港讀
香港欠缺核心研發工作機會和專才,學生就更加冇落手經驗。試過同科大傾internship,但面了幾個CS同學,基本功底弱,architect建議放棄香港學生。我自己面software design能力,真係慘不忍睹。CS/IS類建議都係美國為首選,但若非讀STEM,美國性價比好低,國際生就業更加困難。

twhkleung 發表於 24-3-9 09:11
wooo ...
1. 估唔到US的人工高得咁跨張
2. 好意外Vancouver 的人是第二高,比London 还高,真意外

呢啲係TC,total compensation,包含股票和花紅
股票vesting係4年,golden handcuffs嚟㗎
譬如Amazon睇TC,annual review時就考慮股票升值,升多了個bonus就減低嚟控制公司成本,所以好多人係做4年vest噻就走了。另外工作嘅location都好重要,加州繳完稅➕401K,份人工肯定冇一半了,去Washington State起碼可以省State Income Tax,但公司就會喺base salary做adjustment,表面好睇唔一定好食哈

mizuho 發表於 24-3-9 12:19
CS 一定唔會香港讀
香港欠缺核心研發工作機會和專才,學生就更加冇落手經驗。試過同科大傾internship,但 ...

如果想讀cs,加拿大的綜合大學(非top幾間大學)vs留香港,是否都應該選加拿大呢?

mizuho 發表於 24-3-9 12:19
CS 一定唔會香港讀
香港欠缺核心研發工作機會和專才,學生就更加冇落手經驗。試過同科大傾internship,但 ...
如果有得揀都唔會想香港讀,除非真係惨到考唔入英美加嘅大學。 不過聽你講完, 更加可以疊埋心水唔考慮香港讀
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊