用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 請問有無全職媽咪啲仔囡考全級三十名內? ...
go

請問有無全職媽咪啲仔囡考全級三十名內? [複製鏈接]

有何方法令小朋友咁犀利?小朋友的時間如何分配?我聽人講話學定高一級的課程(即小一學小二的課程), 可行嗎?
   0    0    0    0

原帖由 michelle_cc 於 09-12-10 17:54 發表
有何方法令小朋友咁犀利?小朋友的時間如何分配?我聽人講話學定高一級的課程(即小一學小二的課程), 可行嗎?

每個小朋友都唔同,根本就無一條方程式可以令小朋友必定名列前茅。有某些精英班的學生,不需要狂操狂練,只要專心上堂就可以。又聽過有個案,小朋友學高一級,所以無心機上堂,最後變得越退越後。
其實最好的方法係因應小朋友的程度慢慢授教就可以,每日能花十幾分鐘時間溫習當日的課程,我覺得這樣就足夠了。

醒目開學勳章

不用這樣做,只要上堂留心,平時放學溫習就可以了!呀女就係咁啦。學早一級小朋友會覺得識晒就唔會專心。多看圖書就可以增加多些詞彙!

原帖由 DoReMiMama 於 10-1-21 23:31 發表

每個小朋友都唔同,根本就無一條方程式可以令小朋友必定名列前茅。有某些精英班的學生,不需要狂操狂練,只要專心上堂就可以。又聽過有個案,小朋友學高一級,所以無心機上堂,最後變得越退越後。
其實最好的方法係因應小朋友 ...

‹ 上一主題|下一主題