用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請給我意見(專注力?讀寫?)
go

[讀障] 請給我意見(專注力?讀寫?) [複製鏈接]

想請教下大家
我小朋友5歲k3,語言能力正常而且還不錯,坐得定。
佢問題如下:
數學特別差, 佢己經由3歲上數學興趣班,到現在兩年,8以內的數到未識計,教佢的話會跑走左去,數數字最多到20. 寫數字會有時反方向寫如2/3/7.

中文寫字無問題(端正),英文都ok.但有時也會出現bdk掉轉。

但做永遠唔肯做功課,又或者不能一次過做晒,要分几次先得,就算得3題,即使我提供埋答案叫佢照抄,佢可以坐45分鐘都完成唔到或者亂填a寫去b,b寫去c咁,又或者每題只寫一個字(即是話照抄都唔願做)。

請問以上情況,似專注力不足定係讀寫障礙?
thanks
   0    0    0    0

回覆樓主:

imsaige 發表於 17-9-11 21:31
樓主您好!

我唔敢講你小朋友係唔係讀寫障礙,因為小朋友初接觸英文字母時,有時都會搞錯。

thanks, 我都打算帶佢去評估了

樓主可向老師反影你的疑慮, 老師們對小朋友的問題非常敏感及有經驗. 如果有問題, 她們一定可以看出來.

男仔的專注力不足是很正常. 這年齡的專注力約有 15 min. 45 min 的功課分成 3 個 15 min 的 small task 是正常.

我小朋友剛升上 K3 約 10 日. 幼稚園用學券.

剛看他上學期的數學書, 還未正式學加數, 所以全班同學仔都不應會加數.

但學校在 K2 時要求順序讀至 100.

但由於我要預備小朋友在6月份開始考正資小學, 所以在3月開始自行教他用手指進行加及減的訓練. 現在並每天做2頁 Kumon Level 2A 的訓練. So far so good.

> 小朋友5歲k3...8以內的數到未識計...數數字最多到20
‹ 上一主題|下一主題