用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 BAFS+ECON+GEOG+M1 定 BAFS+HIST+GEOG+M1
go

BAFS+ECON+GEOG+M1 定 BAFS+HIST+GEOG+M1 [複製鏈接]

尋求意見
   9    0    0    0

Hello0-0 發表於 23-4-23 21:01
尋求意見
我女就係揀Bafs + Econ + Geog + M1,感覺佢讀得唔太吃力,仲有時間煲劇,玩手機。我女下年DSE

妹妹頭 發表於 23-4-23 21:03
我女就係揀Bafs + Econ + Geog + M1,感覺佢讀得唔太吃力,仲有時間煲劇,玩手機。我女下年DSE ...
請問Econ讀得辛苦?背/寫多?

daddadmum 發表於 23-4-24 08:22
見佢都要背,不過相對其他科就冇咁多,寫就一定多,仲有見佢都有幾多圖表。

daddadmum 發表於 23-4-24 08:22
讀Econ 的話,基本上係考邏輯思維,繼續讀上去,係要計微積分的。
我仔仔係理科人, 佢 DSE係 考  Econ,Phy,M2,

所以讀Econ對佢無難度。
要背概念,要畫供求圖,我見我仔仔讀書不辛苦,每晚 10:30可以休息。

焯媽媽 發表於 23-5-1 16:32
讀Econ 的話,基本上係考邏輯思維,繼續讀上去,係要計微積分的。
我仔仔係理科人, 佢 DSE係 考  Econ,Ph ...

我仔快要揀科,想bio,chem,Econ,但怕Econ 多嘢寫同背要花太多時間,也知bio 多嘢背記,所以1516中,佢暫時話phy 興趣唔大,覺得要理解同明白先冇咁辛苦

daddadmum 發表於 23-5-1 20:17
我仔快要揀科,想bio,chem,Econ,但怕Econ 多嘢寫同背要花太多時間,也知bio 多嘢背記,所以1516中,佢暫時 ...
我覺得比起bio,chem,Econ已經係最少野背既一科。

妹妹頭 發表於 23-5-1 20:43
我覺得比起bio,chem,Econ已經係最少野背既一科。

如揀這組合,即超多嘢要背,會唔會搞唔掂(emoji)

daddadmum 發表於 23-5-1 22:38
如揀這組合,即超多嘢要背,會唔會搞唔掂(emoji)
有興趣就唔會怕背啦

我仔快要揀科,想bio,chem,Econ,但怕Econ 多嘢寫同背要花太多時間,也知bio 多嘢背記,所以1516中,佢暫時 ...

我仔仔語文比較弱的,都可以讀好ECON。  

我仔中三選科時,都係考慮選擇Econ 還是 Chem, 因為考慮到 讀Chem, Phy 和 M2 ,
基本上所有大學課程都可以選修。

但因為 Chem實在太多要背。

BTW,有沒有想過 孩子將來的職涯規劃呢?

我就係想到我仔仔對醫療科目興趣不大,所以決定放棄讀Chem,改為選擇Econ。

因為相信Econ 對佢來講,比較容易駕馭。

如果將來想做工程的話,我想 Phy係必修科目。所以真的要想清楚,你孩子將來的生涯如何規劃?

我覺得如果理解到的話,Econ 算是不用背書的科目來的。

焯媽媽 發表於 23-5-1 23:38
我仔仔語文比較弱的,都可以讀好ECON。  

我仔中三選科時,都係考慮選擇Econ 還是 Chem, 因為考慮到 讀C ...
我仔對醫療科目有興趣,如讀BIO,CHEM感覺比較好些,雖然有興趣,但我怕太多科目要背,最後佢時間唔夠用,PHY他話要理解好,但佢話唔太喜歡呢科,因學校組合只能PHY/ECON選

焯媽媽 發表於 23-5-1 23:43
我覺得如果理解到的話,Econ 算是不用背書的科目來的。

同意。我女當年 3 個選修,呢科花嘅時間最少。

Hello0-0 發表於 23-4-23 21:01
尋求意見

經濟較歷史多考生
經濟5**/5*/5+比例較歷史高
但3+/2+(合格率)較低 4+就相若

2022年 PSHE
經濟 | 地理 | 中史 | 歷史 | 旅款 | 倫宗
----------------------------------------------------------
日校考生(人)
10,413 7,221 5,341 4,316 3,043 672
----------------------------------------------------------
等級(%)
5** 1.9 | 1.3 | 1.4 | 1.4 | 0.5 | 1.0
5*+ 7.1 | 5.1 | 5.2 | 6.0 | 2.1 | 3.7
5+ 17.3 | 12.7 | 13.0 | 14.4 | 5.3 | 9.2
4+ 46.0 | 37.3 | 38.1 | 47.0 | 17.9 | 31.8
3+ 67.4 | 62.9 | 65.9 | 75.4 | 38.0 | 66.5
2+ 86.8 | 88.0 | 89.8 | 93.8 | 77.8 | 89.4
1+ 95.4 | 97.0 | 97.0 | 98.7 | 93.0 | 94.8
U 4.6 | 3.0 | 3.0 | 1.3 | 7.0 | 5.2

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_5.pdf

Econ 比起 Chem.Bio,要背嘅嘢真係濕濕碎,Econ比較著重理解同吹水能力,易合格但高分有難度。
往年DSE Econ 大的9x分已有5星星,但去年份卷較淺,cut off 非常高,我仔去年 DSE Econ 94分都衹得5星。

Econ cut off 供參考
年份         2019    2020    2021    2022
2級            41         43        43
3級            57         60        59
4級            65         68        75         80
5級            79         82        80         87
5星            86         89        90         92
5星星        91         93        92         95

妹妹頭 發表於 23-4-23 21:03
我女就係揀Bafs + Econ + Geog + M1,感覺佢讀得唔太吃力,仲有時間煲劇,玩手機。我女下年DSE ...

既然佢都讀得唔太吃力,就唔駛擔心啦,大個女啦自己會有分寸。
我仔考DSE時都有打機/上網,亦唔會捱夜每晚11點前一定上床訓覺。
時間過得真快已經轉入大直路,加油

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-2 11:33
既然佢都讀得唔太吃力,就唔駛擔心啦,大個女啦自己會有分寸。
我仔考DSE時都有打機/上網,亦唔會捱夜每晚 ...
佢開始覺得辛苦,想drop M1,佢話睇下今次考試M1考成點,再決定。

妹妹頭 發表於 23-6-2 13:38
佢開始覺得辛苦,想drop M1,佢話睇下今次考試M1考成點,再決定。

其實餘下不足半年,如果成績唔係太差盡量唔好drop.

妹妹頭 發表於 23-6-2 13:38

最好捱埋佢啦,語文嘅嘢始終好難講,話唔定 M1 有 5+ 呢。
我女舊年好彩有 M2去救,英文失咗手,如果唔係 best 6 會再低1分

YolandaTam 發表於 23-6-2 14:49
最好捱埋佢啦,語文嘅嘢始終好難講,話唔定 M1 有 5+ 呢。
我女舊年好彩有 M2去救,英文失咗手,如果唔係  ...
我女M1應該唔會有4
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊