用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問中小學生要帶電腦返學嗎?
發新帖回覆
go

[加拿大] 請問中小學生要帶電腦返學嗎? [複製鏈接]

我朋友移民去加拿大,想買嘢俾佢兩個小朋友,一個中學,一個高小,請問要帶電腦返學嗎?因為如果要帶,想買輕便啲,大家有冇提議?MacBook好唔好? thanks
   0    0    0    0

vincat 發表於 24-3-10 21:52
我朋友移民去加拿大,想買嘢俾佢兩個小朋友,一個中學,一個高小,請問要帶電腦返學嗎?因為如果要帶,想買 ...

睇下目的係記念性定实用性,電腦埋類野,二三年到就out晒,不能當記念性,如实用性,MacBook 係OK的,但中学或高中后才多用,初中或高小,很少用(唔係冇,係少),而且iPad可能相對MacBook 會多机会用d.
如記念性,或者買d經典野好d,如,一d 經典款錶,手鏈,頸鏈,玉佩, etc. 就算唔會帶,收埋十年二十年后攞返出嚟睇,都重有recall memory作用,記得係邊個邊個uncle/auntie送比我.
或買部腦加個小玉佩之類

回覆 twhkleung 的帖子

多謝你回復, 送俾佢地心意姐, 小朋友未必記得呢個姨姨, 送實用既算, Ipad比較用得著既話都好, 兩個小朋友, 會唔會ipad同macbook每樣一個比較合適? 可以比一d建議? thanks!

vincat 發表於 24-3-11 09:46
回覆 twhkleung 的帖子

多謝你回復, 送俾佢地心意姐, 小朋友未必記得呢個姨姨, 送實用既算, Ipad比較用得 ...

我仔幾年前去讀G11, 買左部windows laptop比佢, 佢話d同學個個都係用macbook, 咁我話你向果邊自己買过部macbook啦, 点知佢話, 如買, 佢会想買"iPad加支Pen".
唔知咁样係咪即係iPad+Pen有用d呢!

(如果高中生都只係想要iPad, 咁细果個應該都係想要Pad多d,我估)

twhkleung 發表於 24-3-11 09:57
我仔幾年前去讀G11, 買左部windows laptop比佢, 佢話d同學個個都係用macbook, 咁我話你向果邊自己買过部ma ...
thanks! 咁我都或者買ipad+pen

twhkleung    發表於 24-3-11 12:20
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊