用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有腦傷兒童的請進
樓主: mandy2009
go

有腦傷兒童的請進 [複製鏈接]

原帖由 Mandy23 於 10-5-20 13:55 發表
請問m6是什麼?

Thanks

M6 其實係美容用嚟做美容的儀器,我阿B而家係協康讀,學生可以得到學校資助做M6!
M6 係用嚟同一啲根緊同埋肌張高的小朋友做軟組織拉拫,較果會即時見得到同埋比起用人手拉拫好得多,同埋小朋友會唔太痛,只會覺得有吸同"LOOK"的感覺!

BB尼排吾肯食奶, 點辨啊?

bb(11個月)尼排出緊牙仔, 整日都掛住吮手指, 同最近搞到吾肯食奶添, 我都吾知點算好啦, 大家有咩對策啊

想問下做針灸治療是否一定要每星期兩次?

其實初時做多數 3 次/星期
因針炙要連續做一個療程(因醫師而定療程數目)的刺激才有效
我女女都針了1年和有進步, 醫師才改2 次/星期

原帖由 cc2413 於 10-5-24 14:07 發表
想問下做針灸治療是否一定要每星期兩次?

原帖由 babytszkin 於 10-5-18 20:24 發表
唉~講真呢d自療真係好貴架~我係hk做try了3個治療療師加埋有10幾次都無了到~平均30min收$600好想死~而家吖仔做了7~8次外國黎的治療師明顯情緒好了很多,同埋董事了點~但仍未到達我的要求,因他形未識講嘢~有時我都灰架~ ...

Hi please would you email me the details, my sister baby has infantile spasms , he has seizure each days, now 21mths cannot sit well, unable to stand , we want to try every method to help him thanksa lot, my email is [email protected]

hi, 可否告知邊度有得做M6?
thanks a lot~

原帖由 tissue0522 於 10-5-22 09:33 發表

M6 其實係美容用嚟做美容的儀器,我阿B而家係協康讀,學生可以得到學校資助做M6!
M6 係用嚟同一啲根緊同埋肌張高的小朋友做軟組織拉拫,較果會即時見得到同埋比起用人手拉拫好得多,同埋小朋友會唔太痛,只會覺得有吸同"LOOK" ...

原帖由 tissue0522 於 10-5-17 15:45 發表
HI~~
我阿b都係腦傷小朋友!
或許我也向你講下我的經驗!
我阿仔而家2year 10month
不過仲未行得好同爬得好~
我地之前都有諗過帶佢針灸,不過問過好幾個中醫都唔覺得咁細個做針灸會有用!
我試過都叫做見效的方法如下:

1) ...

please can you email me the doctor details, we want to try too . my email is [email protected] thanks alot,

原帖由 babytszkin 於 10-5-17 21:56 發表
其實每個黎hk治療師收費都唔同架~好像美國黎個d一搬係150~170美金一個鐘~澳洲黎收200澳洲元,但她們不會經常黎HK.如果您有興趣請PM您個EMAIL比我~我幫您比個搞手,有自療師黎她們會EMAIL比您,您自己話事想做幾個鐘~跟 ...

我都想帶囡囡去試下, 但因我英文不好怕溝通唔到喎   可以嗎?

原帖由 barneywong 於 10-6-21 13:09 發表
hi, 可否告知邊度有得做M6?
thanks a lot~

如果你小朋友係協康讀向學校查詢就ok
如果係出面我就唔係太清楚邊度有

原帖由 babytszkin 於 10-5-14 23:32 發表
如果兒子年齡還小~比他做下針灸~同顱邸骨治療~會幫到他的~

我的兒子已經四歲,請問顱骶骨治療法有效嗎?可否email你的治療師的資料給我,謝謝!

回覆 2# babytszkin 的文章

hi, babytszkin
請問可否pm顱邸骨架治療的資料給我.
Thanks

另類治療

有好多另類治療可以做:
- 高壓氧 (在香港及深圳人民醫院都有得做, 香港好貴)
- 針灸 (在銅鑼灣)
- 髗底骨按摩 (在旺角及油麻地)
- stem cell
- 清重金屬及铅毒治療
- 音樂治療
- 腳底按摩 (可參考書局吳神父的書籍)

愈細做愈有效, 把握時間, 努力加油啊!

針灸資料

http://www.chingyutong.com/
針灸可考慮慶鈺堂, 好多協康會的小朋友都在這裡做的, 效果很好.

其實要腦傷小朋友康復先要根治問題的根源-----大腦受傷

其實外國做一些有關腦傷兒童的復康已經有近60年世界上好多國家都有,只係香港無啫!

香港現在只係為腦傷小朋友做一些功能性的改善治療而並非腦功能康復治療~

回覆 11# babytszkin 的文章

你好,小女同你仔仔的情況一樣,都是腦出血,請問可以給我顱邸骨治療師的資料嗎? 我send 不到message 給你,可PM我嗎?見資料上有分美國及澳洲的治療師,可分享一下你的經驗嗎?她們的分別是什麼呢?謝謝

顱邸骨治療info, pls pm me.  I want the foreign doctor's info and the price.  Thanks.

我囡囡出細都有腦出血
做左評估要去特殊幼稚園
而家我都有帶我囡囡針灸
不過原來係有針對腦出血架
我都係而家先知..
多謝你地SHARE啊^^

我地BOOK左下個月去慶玉堂
希望效果會好啦!!!

大家好!

我個大仔都被評為腦麻痺, 但未搵到原因, 歲半前冇咩特徴, 只係未咁放膽放手自己行路, 要單手拖住行, 但e+佢情況惡化到條腰越來越冇力, 雙腳同雙手時常彊直高張提唔起,抓都好笨拙, 雙眼變咗豆雞.

之前都做過幾個月針灸, 但因為病情繼續惡化, 又唔知原因, 家人都好反對 keep 住做針灸, 認為我只會刺激到仔仔的情緒, 令佢病情轉壞, 更加害怕同收埋自己.

唔知大家認為以上提及的另類治療, 有邊樣我都可以試吓呢? 本來對正下藥就最理想, 但醫生都觀察咗佢半年, 照過晒又話冇發現.  請問大家意見如何.

QQP: 請問有咩accessment 去評估小朋友係腦麻痺呢?
‹ 上一主題|下一主題