用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 又喊又渴睡!讀寫邊緣人
樓主: Joystarter
go

[讀障] 又喊又渴睡!讀寫邊緣人 [複製鏈接]

回覆 hnh_mami 的帖子

佢喊完之後瞓,瞓番個幾鐘,叉了電可以半推半就完成功課,當然打風同唔見咗D筆劃。之前驗過有地中海貧血,醫生話會比人攰少少,但佢攰的情況真是好難接受。
而學校今天話之前份CAC

報告是輕微,所以社工及班主任都無認真去跟進,話上堂時再觀察。

回覆 CathyChan1126 的帖子

你話老師叫你自己出去做?
其實可以的話, 學校個度點都叫佢地幫你搞,可以經到CAC做個全面D的評估,   至於出面去邊做, 揀D大機構, 如協康, 邁步, 博思會, 其實好多, 我那時都係學校社工比資料我, 如果唔係我女太大, 我焗住出去做, 好多資源而家拎唔到, 而且逐項計錢, SEN兒童未必係得一個範籌的問題, 真係樣樣搞樣樣都係錢黎, 但唔早搞又擔心佢大左無得搞, 所以逐佢細, 2邊同佢做, 左右手準備, 番去問多D學校, 係咪可轉介評估中心, 另一邊搵D專注力課程比個小朋友上, 去D有社工D中心, 機構個D地方, 上幾堂, 其實多小都話到比你聽小朋友個專注力係差左係邊, 原來專注力都有分先天原素同後天, 我都係接觸過先知可以分到出黎~~

我係集中北區, 其他地方D課程唔太熟,但你去搵社區中心, 大機構, 大同小異應都會有的, 加油!

回覆 Joystarter 的帖子

JM, 你D個位我要提一提你。我家的讀寫障是遺傳, 我都係個女小二先知姑奶2個仔都係讀障, 三伯個仔係學校上特別班, 得幾人一班個D, 我便即同個女去評估 。當時我姑奶同我講, 佢大仔讀障, 所以細仔個時都係幼稚園時排左CAC, 話佢細仔唔係讀障, 但上到小一, 真係唔掂, 小學再叫佢去評估, 結果出黎係讀障, 所以私人又好, CAC又好, 應該係要上左小一個個讀障評估先為準, 私人的應該未夠小一係唔做的, 但有D會有一個叫初步, 但唔係確定。你要緊張D, 無論之前點都好, 而家有懷疑都要學校FOLLOW UP, 同埋拎資源,小學有讀寫課程比小孩上, 有社工FOLLOW UP, 一定要自己緊張, 唔係個個社工同老師都咁有責任心的。

回覆 tinaleung 的帖子

我女除左讀障還有係一條大懶虫!我之前死跟爛跟佢, 默書個D都叫可以合格, 到佢小二我入左院, 嘩, 個輪D成績係歷史新低
我係小二暑假知個女讀障, 一開學同學校講好幾個親人有讀陪障, 個班主任係數學老師
佢話幫我轉介2科語文老師留意
開左學3個月,成績表都係滿紅,但我完全拎唔到FEEDBACK
結果班主任建議我早點出去私人做評估, 佢話就算學校而家即時轉介都等成年, 因我女大, 再等唔點
但D一年黎, 我開始對我女的成績麻木, 又可以話明知佢有D方面的障礙, 我內心都降低左要求, 唔好影响自己情緒, 影响埋小孩信心, 不過表面, 我還是KEEP住要佢上TRAINING, 去補習, 去學野~~
唔比佢因為障礙做借口唔努力,雖然努力比人多都未必拎到相等回報, 但總比乜都唔識好.

再加埋今年知個仔都好大機會讀障 + 自閉, 而家日日生活充實到爆, 要做OT TRAINING, 聽樂治療, 溫下書咁, 結果, 無時間理了 ~~

引用:回覆+CathyChan1126+的帖子 你話老師叫你

原帖由 irenelwl 於 15-09-11 發表

你話老師叫你自己出去做?
多謝你詳細解答,
問左老師會有及早識別,評估,
依家我只係想去再早小小去私人做評估,
唔想排政府,
因為等太耐

明丫, 我PM左D機構網址比你, 你去了解下, 但睇唔明 OR 搵唔到D資料都唔怕, 你打去個D機構同你講而家擔心小朋友有D咩問題, 想同佢做評估, 問佢地有無DD服務, 講你邊區, 睇下佢地最近個SERVICE CENTER幫唔幫到你

CathyChan1126 發表於 15-9-12 08:09
多謝你詳細解答,
問左老師會有及早識別,評估,
依家我只係想去再早小小去私人做評估,

我都係排緊學校, 另一方面排緊社區中心做評估。

我明白你的無助心情, 我本身一方面要返工, 又唔方便係辦公時間問資料, 因好多時社區中心都係9-6的。屋企人又未必明白, 但我同自己講, 我係佢媽媽, 我唔幫佢, 邊個幫佢, 所以我每晚堅持同佢溫習( 我女小二, 小一前我都係hea同佢溫書, 因我覺得我唔想陪佢讀書讀一世, 另一方面我係懶.....) 但後來我想通了。

你去下面睇喇, 係小童群益會。不過記住, 私人都要等嫁, 排多幾間喇

http://counselling.bgca.org.hk/0895/page.aspx?l=C&id=3855

讀寫障礙

讀寫障礙是一種最常見的特殊學習困難(佔80%或以上),表現於閱讀、書寫和拼字上的學習及運用有顯著困難。有讀寫障礙的學童,他們的運作記憶較弱,信息處理的速度也較慢,而在語音處理、視覺及聽覺認知能力、專注力、左右分辨、列序或組織能力也可能會受到影響。讀障礙是認知能力的缺損,引致學童在某些個別學習或訊息處理的過程中出現問題,並非因智能不足、官能障礙、環境或情緒困擾所造成(香港特殊困難研究小組)。

此障礙主要是先天因素所致,如中樞神經系統功能異常,部份原因與遺傳有關,影響了對文字的處理,包括認字、理解、寫字和書寫表達等方面也出現困難。

讀寫障礙孩子的特徵:(香港特殊學習困難研究小組)

• 較遲才可說完整的句子/難以學習/背誦兒歌
  • 難於跟隨較為複雜的指示
  • 對串字和拼音感到特別困難
  • 容易忘記已學物件的名稱/字詞;記不到淺易/常見的字詞
  • 閱讀和寫字方面有明顯的困難/不喜歡閱讀,特別是文字較多的書本/難以理解文章/故事的內容
  • 寫字速度慢/字體欠整潔,部件不合比例/寫字時,常有寫漏/多寫筆畫、部件左右倒轉、寫出方格以外的情況
  • 經常抄漏手冊的功課,忘記做家課,帶功課及通告等
  • 經長時間的學習,也不能默寫有關的字詞/成績時好時壞
  • 順序排列數字出現困難/難以分辨符號,如『+』、『-』、『x』和『÷』
  • 很難理解數學的運算方法和概念,如進位
  • 常混淆左右,以及字型相似的字如『青』和『清』
  • 缺乏方向感,如『上』和『下』
  • 專注力較同年齡孩子弱

處理方法

初步識別

如家長懷疑子女可能有學習上的困難,可致電本會的家長專線作初步諮詢(28666388)亦可與老師商討,亦可自行或請老師填寫有關的行為量表,以初步識別孩子學習困難。如果孩子正接受幼兒/幼稚園的教育,請家長/老師填寫『香港學前兒童學習行為量表』註*。。小學生的老師可填寫「香港小學生特殊學習困難行為量表」註*,根據結果以決定是否需要進一步的跟進或接受教育/臨床心理學家的專業評估。

專業評估

如孩子需要接受專業評估服務,可由學校/學生輔導人員轉介申請住教育局的區域教育服務;或家長可到就近診所要求註冊西醫轉介往衛生署兒童體能智力測驗中心;或向有關的社會福利機構、大學或註冊的私人執業教育/臨床心理學家進行專業評估。

教學的調適和家居訓練

評估後,可按照孩子的需要提供適當的教學和調適,以及相關的訓練和治療,如多感官學習法,拆字法、拼音及寫字技巧等,以助提升孩子的學習能力和興趣。家長也需要為孩子進行合適的家居訓練,讓孩子透過多元化及重複的訓練和練習,持續進步。

提昇孩子的學習動機

和諧的親子/師生/人際關係、適切的期望、成功的學習經驗、學習技巧的掌握等,均有助提昇孩子的學習動機。

發展多元智能,建立自尊自信

透過讀寫去學習是普遍的學習方式,卻不是唯一的學習途徑和成功之道。讓孩子以多元的方式學習和發展潛能,也可創造成功及美好的人生。

家庭、學校和社區的合作和支援

因應有讀寫障礙的孩子的需要,可能會涉及多元化的專業支援,如教育/臨床心理學家、言語治療師、職業治療師、醫生、老師和社工等。家校的合作和社區服務的支援,不同系統的協調和合作,將可發揮更大的效益,給與孩子、家庭及老師更大的幫助。另對於他們在情緒上的支援,實更需關心和注意。

引用:Quote:CathyChan1126+發表於+15-9-12+08:09

原帖由 tinaleung 於 15-09-12 發表
我都係排緊學校, 另一方面排緊社區中心做評估。

我明白你的無助心情, 我本身一方面要返工, 又唔方便係辦 ...
唔知點解d 字變左咁大

好多謝各位JM提供寶貴意見,我會肉緊去追學校,希望改善隻大懶猪問題,唉!我仲有一個細囡剛上K1,希望佢無份啦!

回覆:Joystarter 的帖子

不如你搵個兒科專科醫生check 下點解成日想瞓。未必關讀寫事。我覺得想逃避都無理由話瞓就瞓。

回覆 DollyCC 的帖子

兒科只是驗了血,話地中海貧血引致比較易攰。話大D高小會無事wow(T_T)。今日番讀寫班,比姑娘鬧,整堂發夢,回家後又要瞓!貢真係無晒符-_-||

引用:+本帖最後由+Joystarter+於+15-9-13+22:11+

原帖由 Joystarter 於 15-09-13 發表

同學校社工,班主任留意下佢上堂情況

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+Joystarter+於+15-9-13+22:11+

原帖由 Joystarter 於 15-09-13 發表

樓主, 不如你搵下地中海貧血的相関資訊同搵下同路人傾? 看來渴睡比讀寫難攪的

樓主,你兒科醫生有冇跟埋讀寫? 我仔仔都係睇開政府兒科,但一次過跟晒自閉傾向(成長進度),淋疤核,跟得OK足.

去覆診不妨問多幾句~

咁渴睡法,嚴重影響到生活喎,同醫生傾下,睇下可唔可以排見心理醫生.

Joystarter 發表於 15-9-11 15:52
無鼻寒,睡得好好,不醒人士。
有無試下看中E?

我屋企3個人有地中海, 無人有眼訓問題.  只有較怕cool. 我相信佢有其他問題.  快d找兒科check下.  我親戚個女條血管太幼, 成日都無氣 無力.  最後要做手術先ok.

中間結論,開學到現在,放學回家第一時間去眠,眠了一個鐘起身做功課,效果有進步,但背書,串字當然未能達錶,仲有長遠進步空間。
仍然喝睡,兒科check了無任何跟進,障寫方面沒有惡化。
多謝關心。

每日抽時間做帶氧運動,應該有幫助,我都要同我對仔女試,加油。

引用:Help!+點樣幫佢好!!!老師話小息立刻瞓著

原帖由 Joystarter 於 15-09-09 發表
Help! 點樣幫佢好!!!
老師話小息立刻瞓著,放學回家又要瞓,見寫字就喊,晚上食飽又會走去瞓。
報告話讀 ...
聽你咁形容,我諗起我小朋友學校有一個學生似你小朋友的情況,我只是上年在學校的ADHD小組聽到的,沒有深入了解。這位同學的媽媽話,已在小二已出現渴睡的情況,但一直不知道是什麼原因,到了小四去了評估,原來是ADHD,沒有等政府,他自己搵醫生,小四一上學期成績只有十分廿分,下學期開始食藥,没有渴睡情況,可以專心上堂,成績上到70。現在他兒子已經上了中學。所以你可以試下從ADHD的方向試下評估或用藥。希望幫到你,我小朋友有在幼稚園已知ADHD,在小一時也知道這位小朋友當時小二的情況,但我估不到他也是ADHD,當時如果我有建議他小朋友去評估,不會白白浪費了幾年的學習時間。

‹ 上一主題|下一主題