用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足問題嚴重了
樓主: mamalife
go

[讀障] 專注力不足問題嚴重了 [複製鏈接]

回覆 lammaggie 的帖子

hi,lammaggie
我有同樣困難,不知怎樣好,可以分亨嗎?

回覆 MrBeast 的帖子

hi,MrBeast
有什麼課程可以上堂?很想知道!現在每天都大戰
thanks!

回覆 mamalife 的帖子

mamalife你很叻,我很沒有耐性,所以成日大戰,我的心情很煩燥,和擔心,可以分亨你每天怎樣教嗎?
另外,音樂共震可以在那裹上堂?
thanks?

ellachn369369 發表於 14-3-4 14:45
回覆 MrBeast 的帖子

hi,MrBeast
你指讀寫or 專注方面?你小孩是confirmed 讀障?

回覆:專注力不足問題嚴重了

我都唔知我個仔係咪有專注力不足。無好明顯特徵,無情緒問題,可以好專心玩同睇書。但成績好大問題,理解力不足。中文記生字特別難,就咁認唔會認到,要轉化為圖畫,慢慢記。英文問題唔大,默書一般都有九十分,但測驗考試就麻麻,好多時唔知題目要佢做乜。數學又係,會諗左好多無謂野,應用題成曰都話無呢個人,所以唔計。問題轉少少彎就諗唔到。我好擔心佢。自己曰曰都同佢温習。曰曰讀課文,然後串生字,再寫六至八個生詞默返出來。星期六曰先操下習作。但時間好唔夠用。

學校話佢有少少言語遲緩,唔係好大問題,只係爭少少。有無讀寫就未check出來。有時覺得好灰。我同佢都努力緊,但好似仲未見成果。

想問下各位專注力不足的小朋友媽媽,小朋友會否很難入睡?每晚上牀成個鐘都未睡著,我囡又係覺得很難專注,成日看住條题都可以抄錯,已經小四了,問了老師,老師只係話佢自信心低,成日對住佢錯漏百出的功課,幾好皮氣都難頂,真苦腦!

HaYi  我個有ADHD, 反而冇睡的問題, 可能日間活動量大, 同埋10點才ZZ  發表於 14-3-15 10:19

我想有專注力不足小朋友的家長冇人想行食藥呢一步, 不過真係好多case (包括我) 都有改善, 而家有ADHD 新藥是12小時, 在校可以不用食, 不會不記得.對於我們此些飽受壓力的家長可能是一選擇.

但小心, 如有讀障, 食藥是改不到成績差的, 需要training.

HaYi 發表於 14-3-14 13:18
我想有專注力不足小朋友的家長冇人想行食藥呢一步, 不過真係好多case (包括我) 都有改善, 而家有ADHD 新藥 ...

學障好多時都會有專注力不足, 藥物係會有所改善, 但唔係個個可以提升到成績. 要有多方面因素配合, 小朋友自己學習心態+老師扶持引導+父母支持體諒.

方間好多所謂既training, 如統感, 我試過, 無咩效果. 魚油丸亦試過, 可當健康補充劑, 但針對專注力效用不大, 反而我覺得運動有所幫助學障及提升專注力, 例如游水, 羽毛球等需要手眼協調, 呢類型既運動對學障都有幫助.

如果運動Ping Pong 都是一個改善專注力的, 我個除藥之外都游水之類運動, 會好少少.

至於學障, 我見常見的training如中文的是拆字, 靠形象記, 寫大些靠身體大肌肉運動幫個腦記之類, 香港好似發展一套專幫中文的工作套. 詳情我就不太清楚.

引用:Quote:HaYi+發表於+14-3-14+13:18+我想有專

原帖由 loklok0104 於 14-03-14 發表
學障好多時都會有專注力不足, 藥物係會有所改善, 但唔係個個可以提升到成績. 要有多方面因素配合, 小朋友 ...
我覺得專注力弱和大小肌肉弱的小朋友學羽毛球,乒乓球,劍擊都好好,特別是劍擊,因持劍要手法,用手腕轉剣。又練到手指力,一唔留神就輸,我仔中一了,没读,冩障,只是專注力稍弱,小肌肉弱,冩字慢。小五開始學劍击,唔知係未大咗,如果我要求低,佢绝對沒問題。建議小朋友學這些運動,乒乓,羽毛球,劍击都要用眼去追踪球和劍,這些小朋友唔多唔少眼球追踪都弱的,俾佢地去比賽,訓練耐性和知道要羸就要付出

回覆:專注力不足問題嚴重了

回覆:mamalife 的帖子

回覆 hellohelloruby 的帖子

中文ok嗎??

回覆 熙fi媽媽 的帖子

有冇jm試過呢?
今天的食療適合注意力不足、過動症,與自閉症的孩子。做法:
1,冷榨亞麻籽油一茶匙,大麻籽油一茶匙,薑黃粉四分一到二分一茶匙,蜜糖一茶匙,攪拌好。
2,一杯蘋果、四杯紅蘿蔔,榨汁,也可以另外按《嚴選偏方2》中的建議調配。準備好後,加入以上已經混合好的食材,攪混。
一天兩次,可以空肚喝,也可以在兩餐中喝。建議從少量開始,譬如半茶匙,甚至四分一茶匙的油開始。應該先檢查有沒有對以上的食材過敏。
基本上,每一百磅體重用一湯匙冷榨亞麻籽油,如果低過一百磅,要根據體重遞減,比如60磅,那就是半湯匙多一點,這是一天的量,請根據這個份量加減。
冷榨亞麻籽油要選擇含高劑量亞麻酸的品種,亞麻籽油有多種牌子,其中良莠不齊,叫人無從選擇。香港心腦保健會的冷榨亞麻籽油瓶子上標明在每一湯匙的14克中,含亞麻酸超過7.7克,這是十分理想的,按照這個方法,在四到六星期後會看見改善。
細胞膜脂質的品質是決定腦內新陳代謝的最主要因素,亞麻籽油和大麻籽油能提供細胞膜脂質的養分。同樣重要的是,蔬菜和水果中所富含的抗氧化劑(用來抵抗自由基)也是腦細胞再生的重要元素。
細胞需要高質量的脂肪酸,身體的各個器官中,大腦需要特別多的高質量脂肪酸,是真正的索油王,這是因為脂肪酸是神經元間最重要的構成成分,神經元是腦的主要成分,但神經元好比是個貪食油的孩子,只要是油,那怕是地溝油,神經元也照樣饕餮大餐!

熙fi媽媽  我好想試  發表於 14-4-9 11:43
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

唔知要食幾耐先有效?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 囝囝mama 的帖子

中文ok, 有時都有八, 九十分

我囝中文字ok!!串英文字都係串極都唔識!!!

回覆:ckwliu 的帖子

回覆:ckwliu 的帖子

回覆 囝囝mama 的帖子

下學期開始好d, 如果串elephant, 我會教佢e e 係眼睛, l 係長鼻, ph係腳, 踩咗隻ant螞蟻,
giraffe就有個女仔, gir, 見到個蘋果 a, 又有2隻頸鹿 ff, 食咗個蘋果 e,
呢個方法對佢嚟講又work喎, 你可以試下
‹ 上一主題|下一主題