用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 請問有沒有兒童心理學好書介紹?
go

請問有沒有兒童心理學好書介紹? [複製鏈接]

請問有沒有兒童心理學好書介紹?
有沒有關於心理治療的書介紹?
謝謝.
   2    0    0    0
~easybring~

I also want to know.

原文章由 easybring 於 08-7-31 20:57 發表
請問有沒有兒童心理學好書介紹?
有沒有關於心理治療的書介紹?
謝謝.

你要英文定中文架.
之前我係O U 讀 Child Psychology Higher Dip. 佢有一d教學用書既.
心理治療既書,你係咩書先, 如果係一般行為問題,就不用治療啦.係幫佢認知及俯導性質啦.
如果係大件事如自閉証呀, 睇一兩本書,又好難自己幫到架.要搵專家.
你小孩幾大, 咩問題, 我可以搵返自己d資料比你參考下.

原文章由 lemontree 於 08-8-1 14:33 發表

你要英文定中文架.
之前我係O U 讀 Child Psychology Higher Dip. 佢有一d教學用書既.
心理治療既書,你係咩書先, 如果係一般行為問題,就不用治療啦.係幫佢認知及俯導性質啦.
如果係大件事如自閉証呀, 睇一兩本書, ...

有無Child Psychology Higher Dip.的資料呀? 我有興趣呀.

http://www.ouhk.edu.hk/WCM/?FUELAP_TEMPLATENAME=tcSingPage&ITEMID=CCLIPACECONTENT_569602
其中上完cert 再讀dip 有這科都可以理解一d 有問題既兒童Understanding Abnormal Child Psychology;之後再讀以下這科, 共中一科係唔駛重讀
http://www.ouhk.edu.hk/WCM/?FUELAP_TEMPLATENAME=tcSingPage&ITEMID=CCLIPACECONTENT_57415329&lang=eng&FUELAP_SITEDBID=SITE_-65
原文章由 MandyLau13 於 08-8-1 14:54 發表

有無Child Psychology Higher Dip.的資料呀? 我有興趣呀.

心理學對我黎講係另一個專業, 英文專有名詞可能睇唔明, 可否出一d易明/有基礎道理+實用既中文書.

幫佢認知及俯導性質: 有冇咩書可以看看. for 興趣 or 將來對工作/朋友可能有用.

心理治療既書: 因為身邊有成人出了亂子, 而家睇緊心理醫生, 我想自己認識一點點, 應做(講)及唔應做(講).

謝謝.

原文章由 lemontree 於 08-8-1 14:33 發表

你要英文定中文架.
如果係大件事如自閉証呀, 睇一兩本書, ...

[ 本文章最後由 easybring 於 08-8-1 18:25 編輯 ]
~easybring~

原文章由 lemontree 於 08-8-1 17:52 發表
http://www.ouhk.edu.hk/WCM/?FUELAP_TEMPLATENAME=tcSingPage&ITEMID=CCLIPACECONTENT_569602
其中上完cert 再讀dip 有這科都可以理解一d 有問題既兒童Understanding Abnormal Child Psychology;之後再讀以下這科,  ...

可否分享你完成這課程的得著? 你是否從事育兒工作?

LEMONTREE

我也曾經想讀OU這個課程, 但最後也沒有讀, 很想聽你的分享.

我也很想知多些怎麼可提高小朋友(7歲)EQ.  另外, 我也想知多些和人相處的技巧(例如婦夫).

有沒有有關資料呢?

謝.

hi,

我讀完之後,知道其實並唔適合想從事兒童心理既人學習既.大概課程係教d表面野,又唔會好深入. e.g.過度活躍係有藥物幫助既,你係會知大概係咩藥,但唔須要記.病徵方面有20樣,斷証時有8樣相同就可以判斷該証,但係重or中度,又唔會好長細教既.以作為工作上學習,又似乎未必配合到啦.
但對於一個媽媽來講,讀此課程,對湊自己小孩又有d幫助.e.g.bb係幾時有立體既觀念.
對我來說, 我覺得最大好處,就係囝囝既青春期既反叛,我一早已經明白佢會有咩行為,係佢旁邊一路睇住,佢想學壞都幾難.而且,佢行為上問題,有d我已經一早預測到, 平時又有傾有講, 坳氣就少好多.
果課程學d野,好表面,每個小朋友又唔同,佢都好少有咩教改善行為方法, 多數係學術上,d theroy 係who 同邊個做實驗成果咁啦.
讀完,知識一定有多.但你以為讀完會有人請你從事兒童心理方面工作,我想又未必會有人請啦.我上堂時,有d係老師,社工,家長,都係以此作為附助炸.

[ 本文章最後由 lemontree 於 08-8-8 16:46 編輯 ]

原文章由 October 於 08-8-4 16:28 發表
LEMONTREE

我也曾經想讀OU這個課程, 但最後也沒有讀, 很想聽你的分享.

我也很想知多些怎麼可提高小朋友(7歲)EQ.  另外, 我也想知多些和人相處的技巧(例如婦夫).

有沒有有關資料呢?

謝. ...

佢係無咩(好少)解決方法比你架.只係比你知小朋友點解咁,改善方法,又唔係個個小朋友都一樣, 佢比得你既有限方法,又好似好嚴重既小朋友先用, 你學完,參考左,都係自己最明自己個囝,用一d自己想出來既方法架炸.e.g.打唔好, 多d鼓勵,比少少獎(大家都明啦,又唔駛佢教,更唔會比一套咩有效方法你架.)
夫婦相處,更加無, 我之前係護協上過一d堂,係有有關課程,但一時又唔記得係咩來.好似係有易服病,同性戀,性變態,婚外情等等.
其實,我至想知變態心理學及犯罪學, 好想知d人why咁,因為好多有心理問題既,都係小時受到打擊,所以小朋友一定要用心教,用錯方法,對佢地係有害架.

原文章由 MandyLau13 於 08-8-1 22:44 發表

可否分享你完成這課程的得著? 你是否從事育兒工作?

我唔係從事小孩工作架.
我係有一個中五既小朋友.係佢小6時,我就想同佢親蜜d.所以無做野,但又怕悶.咪搵一d有興趣既野學.我只想知多d,所謂增進知識啦.又唔係想入行,ou 功課 demard唔大.又可以兼顧到囝囝功課,果時,我地一齊做功課架.

而家,我同囝囝,佢d同學都好 friend 架.好多時一齊睇戲食飯, 佢d 同學有我電話,自己都會打來約我架.囝囝同埋佢d同學又唔會厭棄我,都同我一齊玩架.我估這就是我既得著啦.

lemontree,

You can get friendly with your kids' friend.  It is very
good.  Hope I can do it.

原文章由 lemontree 於 08-8-8 17:11 發表

我唔係從事小孩工作架.
我係有一個中五既小朋友.係佢小6時,我就想同佢親蜜d.所以無做野,但又怕悶.咪搵一d有興趣既野學.我只想知多d,所謂增進知識啦.又唔係想入行,ou 功課 demard唔大.又可以兼顧到囝囝功課,果時,我 ...

多謝你的分享.  個課程好似唔錯喎, 可以清楚了解各階段的發展.

對新手媽媽, 這個課程都幾好架.有野學,又唔難.有時間有興趣咪去學下啦.
我以前係上午有堂架.不過而家好似無左.可能只有返夜晚啦.對媽媽又可能係一種阻力,不過一星期一晚3個鐘,都可以當係同囝囝透一透,都係唔錯架.
‹ 上一主題|下一主題