用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有壓力
go

有壓力 [複製鏈接]

有壓力

我亞仔20個月, 有些自閉傾向, 已做緊縱合訓練, 正在等做智能評估. 現在我老公的家人常叫我比佢早些返幼兒班, 叫我放他出去, 等佢多些與人相處, 學守紀律, 令我每次見佢地都好大壓力. 亞仔連一個字都唔識講, 大部份我講的指令都做唔到, 咁我應否比佢呢? 如果應該去, 咁有D邊幼稚園好呢? :

Re: 有壓力

nonomama,
你可以幫佢報全日幼兒班, 不過要足2歲才收,未識講嘢都吾緊要, 返咗學,會識聽多D指令, 又有同學仔作模彷, 對佢會有一定幫助。

屋企可以給予仔仔刺激有限, 嘗試透過評估中心社工安排仔仔掛期就讀有融合位的幼兒中心!

生生爸爸

bear-bear,
  但係亞仔依家同佢表姐表弟爭野玩, 一係搶走, 一係推開人, 甚至用口 人, 其實好傷心 ~~~ 另外又好怕佢返學會唔會只自己玩, 更加活在自己的世界......

生生爸爸,
  融合位的幼兒中心是否一定要社工安排, 如果無位, 那又如果 ????

nonomama

另外想問, 是否個個autistic chlild 都須要睇精神科呢 ????

都唔係個個有精神科睇~~ 有d係咩都冇既~~呵呵!~

你住邊區呀? 我知有一間 幼兒園收18個月喎!有興趣知pm我啦! 壓力係有架喇~~ 一切等評估左再算啦! 擔黎都冇用!一切服務要評估左先會派架!  

生生爸爸,

以我記得, 生生之融合位是由評估中心醫生建議及由社工轉介及申請, 每間有融合位幼兒中心都會2位有接受過特殊教育訓練老師照顧12位有需要兒童, 生生在現在幼兒中心既可得到接受過訓練老師照顧, 亦可與其他正常小朋友生活!

另看精神科只是看看醫生可否寫信轉介有需要兒童安排物理治療- 大肌肉訓練, 職業治療 - 小肌肉訓練, 如有需要可申請傷殘津貼以便兒童可以有更多資源參與其他私人訓練如灣仔明愛自閉訓練中心.

生生爸爸

點解我會問睇精神科呢 ? 因為我的工作與精神科好有關係, 但是真的無辦法問同事.   
我知各位父母都好辛苦, 我知我不是最辛苦的一個, 不過有些事有苦自己知, 好彩可以在這裡看看大家的經驗及分享, 不然真的.......想死 ~~~~

我兒子也看精神科,我認為沒有什麼大不了,總之幫到他就無問題了。

nonomama 寫道:
點解我會問睇精神科呢 ?  
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

睇精神科咪睇精神科囉, 唔駛覺得唔好意思. 而家好多人都會睇, 好似抑鬱症, 厭食症咁. 社會開放咗嘛. 我個小朋友都有睇.

me too.  
我個仔都要睇精神經科,只是問下阿仔學校

壓力是中性的.  對我來說, 壓力能鞭策我每天努力訓練仔仔和追求有關自閉症的知識.  另一方面, 當然也要懂得為自己減壓, 要保持自己身心健康才能最有效幫助小朋友啊.

有時不開心, 容讓自己break一下. 待心情回復, 繼續努力. 宏觀些看, 可能我們的小朋友反而"訓練"我們學習駕馭壓力, 有助我們過更精彩的人生.

多謝各位的分享 !!
今日我問亞仔 : 媽咪鼻鼻嚮邊度? 佢第一次好明確的用手篤我個鼻, 緊住我又問佢媽咪咀咀嚮邊度? 佢又好明確的用手篤我個咀 (雖然篤到我個鼻同個口都好痛) 但個心就好開心, 係咁笑   
我相信大家都明白只要見到亞仔有進步, 那種開心的情度, 真的難以形容   

我應付壓力的方法是 - 儘量不給自己壓力. 不要理會別人的眼光. 可能只是我們敏感, 一點平常的目光也受不了. 以為人家在打量自己的孩子, 便變得緊張起來. 想想, 自己平日聽到有小孩大哭大叫也會望一望吧? 但只是看一看罷了.

孩子是多樣的, 很多一般的孩子也有很多奇怪的舉動. 我就見過一個約小一或小二的女孩在電梯內用舌"nam"塊鏡, 難道我就可以說她是不正常的?

以前接放學也有壓力, 彷彿所有家長也在討論自己. 現在我會如實告訴相熟的, 不相熟的輕輕帶過就算啦. 我又不是做賊!

過了這幾年, 覺得自己"硬淨"了很多.  各位爹地媽咪, cheer up!

(打得實在太慢, 有時想分享一下也不能暢所欲言)

nonomama 寫道:
另外想問, 是否個個autistic chlild 都須要睇精神科呢 ????

是,因為自閉症是歸入精神科的。

我覺得人有壓力,有時都是幾關鍵是自己怎樣
<睇件事>。想法會影響我們的情緒。有時
都要用一些 <替代>想法去化解我們的壓力。

whitehorse的應付壓力的方法很好!
Melody :sleep:

nonomama

我仔仔到六歲都有見精神科,去同臨床心理學家傾吓近況,無咩特別。一來專業人士應該知小朋友有咩需要(如果有),或者confirm吓無問題,好似做body check咁。

我記得仔仔轉介服務係評估中心跟,第一次見完醫生如果覺得有需要會轉介評估中心個別專業再做進一步評估,例如職業治療、物理治療等等,睇吓有無需要轉介服務。
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Recently, I also feel great pressure both from work and family.  As a working mother, the stress is mainly from striking a balance between family and job…

[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_965.gif[/img][img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_462.gif[/img][img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_392.gif[/img][img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_835.gif[/img]
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

gigi2,

我也有同感呀! 返工的日子每天都像和時間比賽, 放工後總要追趕囡囡完成功課, 這些工夫又不能假手於人, 辛辛苦苦放工趕回家換來囡囡一句"哇, 媽咪返呢啦, 令人情緒不安呀!", 真的苦了孩子, 苦了媽咪!

隨著孩子的功課愈來愈繁重, 我都在掙扎是否下學期做全職媽咪, 但是經濟上也是要慎重考慮, 因為未來在treatment及training 方面用好多資源就肯定唔慳得 :cry:
‹ 上一主題|下一主題