用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈 ...
樓主: 猴子爸
go

DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈   [複製鏈接]

Poyau 發表於 24-4-5 20:53
SPCC 2023年103人應考科次760
推算≥39人考8科(8×39+7×64=760)
M1及M2共52人應考
thanks.
其實我係想知幾多學生可以選到心儀的3科選修科。不過可能家長都未必有這些資料

cafeva 發表於 24-4-5 22:07
thanks.
其實我係想知幾多學生可以選到心儀的3科選修科。不過可能家長都未必有這些資料
...

我記得有SPCC家長講過,基本上學校可以根據學生選科意願去調配資源,而PCB+M1/M2通常就係成績最好嘅一班,但當然其他班都係好叻嘅。
問題係:如果咁啱某年有60人都想take PCB+M1/M2, 學校會唔會開兩班?

cafeva 發表於 24-4-5 22:07
thanks.
...

可以說差不多100% 可選到自己心儀科目,除非你選的科目少於五人開唔成班。不過只有M1,M2 對數學科成績有要求

Sheep06 發表於 24-4-5 22:20
可以說差不多100% 可選到自己心儀科目,除非你選的科目少於五人開唔成班。不過只有M1,M2 對數學科成績有要 ...
咁好好喎!M1,m2 要求係咩?

猴子爸 發表於 24-4-5 22:16
我記得有SPCC家長講過,基本上學校可以根據學生選科意願去調配資源,而PCB+M1/M2通常就係成績最好嘅一班, ...
好像未遇過有6O人選PCB,一向情况是選PCB 成績最好的2x 個同學在A 班,其餘選PCB 的分散各班

cafeva 發表於 24-4-5 22:23
咁好好喎!M1,m2 要求係咩?
如冇記錯,好似中三時数學要有65定75分以上,如有錯請其他家長更正

cafeva    發表於 24-4-5 23:23

jiljill 發表於 24-4-5 22:00
SPCC CEM 78%?  係咪低咗?

SPCC 2020年 CEM5+ 大幅向下
不過過去幾年 CEM5+ 持續向上
2023年78.0% 重返疫情前水平

SPCC 中文 英文 數學 | CEM 5+
--------------------------------------------------------
2023 60.2% 95.1% 78.6% | 78.0%
2022 57.0% 89.7% 73.8% | 73.5%
2021 60.7% 89.3% 67.2% | 72.4%
2020 43.1% 86.9% 70.0% | 66.7%
2019 58.7% 94.4% 80.2% | 77.8%

Sheep06 發表於 24-4-5 22:27
好像未遇過有6O人選PCB,一向情况是選PCB 成績最好的2x 個同學在A 班,其餘選PCB 的分散各班 ...

即係話每一班嘅同學有機會選修科目都唔一樣,每一堂大家各自去唔同嘅班上課?

Poyau 發表於 24-4-5 22:59
SPCC 2020年 CEM5+ 大幅向下
不過過去幾年 CEM5+ 持續向上
2023年78.0% 重返疫情前水平

係我期望太高

回覆 Sheep06 的帖子

6X分或以上便可以選。我望過往年資料,7-8成人都合資格。門檻不高。

回覆樓主:

謝謝猴子爸,呢個表非常受用,特別係今年難得呀女間學校成績咁出眾,我已Save 左嚟留念喇
好多家長去完簡介會或開放日比學校強勁嘅推銷攻勢誘惑了三心兩意,舉棋不定- 最好再併一併公開成績看看係咪自己仔女杯茶,選擇應該易啲

catf2 發表於 24-4-6 08:03
謝謝猴子爸,呢個表非常受用,特別係今年難得呀女間學校成績咁出眾,我已Save 左嚟留念喇  
好多家 ...

多謝支持!你學校嘅校長咁親民,學生萬衆一心,成績應該會持續向上嘅

spcc 同協恩都係要比學費,點解選科差咁遠嘅

回覆樓主:

SPCC 無敵㗎-其他學校邊有得比

猴子爸 發表於 24-4-5 23:31
即係話每一班嘅同學有機會選修科目都唔一樣,每一堂大家各自去唔同嘅班上課?
...
不是每一堂,是有d堂分班上

catf2 發表於 24-4-6 09:55
SPCC 無敵㗎-其他學校邊有得比

係咪比多D學費就可以做到呢? 如果可以做到點解學校唔做?因為要keep成績?我覺得選唔到想讀既科係大件事過入唔到想讀既學校!

回覆樓主:

咁又唔可以咁講-好多學校比要學費成績和各樣表現都不似預期,SPCC 係百年老校+名校・我覺得各方面都係辦到水準以上,CC收盡全港最好質素都的學生-任佢地點報晒考晒咩科都win 啦…我覺得其他學校要做到公開試成績表亮麗,咪左篩右選揀晒啲精英出嚟去代表學校出戰囉 - 所以想選到心水科都要過五關斬六將做精英一份子,keep 住不可鬆懈

cafeva 發表於 24-4-6 09:58
係咪比多D學費就可以做到呢? 如果可以做到點解學校唔做?因為要keep成績?我覺得選唔到想讀既科係大件事過入 ...

我咁估:一般學校唔會全因應學生意願而開班,因為要確保成績好、有機會DSE PCB攞好成績嘅先可以讀,咁就唔會拉低成績,但SPCC唔使太顧慮呢樣野,因為上到高中,學生普遍都好掂。此外,學校資源都係決定性因素,資源主要係學費、政府資助同埋校友社會捐錢,SPCC同其他學校比,有冇唔同?

Sheep06 發表於 24-4-6 09:55
不是每一堂,是有d堂分班上

明白,謝謝

猴子爸 發表於 24-4-6 10:19
我咁估:一般學校唔會全因應學生意願而開班,因為要確保成績好、有機會DSE PCB攞好成績嘅先可以讀,咁就唔 ...
要唔拉低成績只可以讀少科. 係少LS科之後係咪仲可以讀少科?
會唔會係老師分配問題, 咁就係校長要想辦法解決
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊