用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈 ...
樓主: 猴子爸
go

DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈   [複製鏈接]

catf2 發表於 24-4-6 09:55
SPCC 無敵㗎-其他學校邊有得比
GH選科易嗎?

cafeva 發表於 24-4-6 09:13
spcc 同協恩都係要比學費,點解選科差咁遠嘅

之前可能是用家駁我咀,講人人揀理科是不負責任的行為。所以協恩要品質控制。

Rpp 發表於 24-4-6 11:10
之前可能是用家駁我咀,講人人揀理科是不負責任的行為。所以協恩要品質控制。
...
有一半人選唔到Chem 先係不負責任的行為

cafeva 發表於 24-4-6 11:14

化學應該3班,之前我計至少開兩班80人,原來協恩33個已經係一班。所以66人即係只係兩班?

物理更離地25個,控成咁。

Rpp 發表於 24-4-6 11:17

會唔會係女校驚女生理科叻嘅人少?

數字上,有132人揀Chem,似乎欠真實感~

mcl233 發表於 24-4-6 11:21
數字上,有132人揀Chem,似乎欠真實感~
之前有HYS家長分享Chem 兩個得1個揀到

cafeva 發表於 24-4-6 11:22

佢點統計到?~

猴子爸 發表於 24-4-6 11:18
會唔會係女校驚女生理科叻嘅人少?

鬼知咩?交左學費揀直資都希望揀科有選擇權過官津咩?EK高調講有錢人都揀直資的。

Rpp 發表於 24-4-6 11:24
鬼知咩?交左學費揀直資都希望揀科有選擇權過官津咩?EK高調講有錢人都揀直資的。
...

不過同時間,如果直資學校成績唔靚,都會係少咗叻人申請。魚與熊掌,邊個重要啲?

猴子爸 發表於 24-4-6 11:27
不過同時間,如果直資學校成績唔靚,都會係少咗叻人申請。魚與熊掌,邊個重要啲?
...

你話呢?

cafeva 發表於 24-4-6 10:42
GH選科易嗎?

都算易-PCB 各開兩班成接近8x人入選- M1/M2 各一班各40幾人-咁成績唔太差,考到頭50%以上好穩陣,咁考再後啲就當然唔係科科都揀到啦。
如我小姐都唔係話叻-中晒3x+M1

catf2 發表於 24-4-6 12:37
都算易-PCB 各開兩班成接近8x人入選- M1/M2 各一班各40幾人-咁成績唔太差,考到頭50%以上好穩陣,咁考再後 ...
要考前50%都唔可以話易

cafeva 發表於 24-4-6 12:39
要考前50%都唔可以話易

咁我話好穩陣啫- PCB又唔係所有同學都揀嘅,仲有好多另類科目讀㗎,Eng Lit , 中史,中國文學都有唔小人讀。得180人考100名內都難嘅咁去間間要選科都有難道吧- 位嚟講我覺得已經算多了,有同學中2x 入唔到Chem科 ,去讀AC

cafeva 發表於 24-4-6 11:22

又未必個個想讀chem。。而chem都幾chur下。。
校網http://www.hys.edu.hk/curriculum 就寫80.4% of the students were offered their first three choices,

Rpp 發表於 24-4-6 11:17

協恩2023/24學年中四153人選科
唔計 M1/2 人數無公布
3X 147人 2X 6人(皆為旅款+PE)
物理 化學 生物 合計 172
中史 經濟 地理 歷史 合計 171

選修 科次
--------------------------------------------------------
物理 25
化學 66
生物 81

中國文學 17
英語文學 14

中史 19
經濟 85
地理 47
歷史 20

企會 34
資通 8
旅款 15

體育 16
視藝 6
--------------------------------------------------------
合計 453

http://www.hys.edu.hk/curriculum/

The school provides a wide and balanced spectrum of DSE elective subjects for students to choose from. In the latest selection for Form 4 electives conducted in July 2023, 50 combinations of the main elective subjects were offered from the 140 possible combinations. 80.4% of the students were offered their first three choices. The summary of the combinations offered in the current Form 4 is as follows:

······

UniKitty    發表於 24-5-2 14:15

Poyau 發表於 24-4-6 23:47
協恩2023/24學年中四153人選科
唔計 M1/2 人數無公布
3X 147人 2X 6人(皆為旅款+PE)

唔該曬,麻煩曬。

猴子爸 發表於 23-12-20 12:35
是的,又是我猴子爸。我再想一想,一來我感覺我還是可以在百忙中抽時間出來在EK短暫停留的,二來我還是覺得 ...

好實用,好客觀,感謝您們!

希望遲D DSE2024 都能有這統計表,thank you.   

dreamdream081 發表於 24-4-7 08:48
好實用,好客觀,感謝您們!

希望遲D DSE2024 都能有這統計表,thank you.   

多謝支持! DSE 2024 - 好樂意!相信Poyau都會繼續。今年見到以前冇公佈5+嘅學校出現咗,又有d以前有依家冇,以後希望更多學校肯做呢件事啦。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊