用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖瑪加利英文中學 (S1 2024-2025)
樓主: michaelytt
go

聖瑪加利英文中學 (S1 2024-2025)   [複製鏈接]

fupigpig 發表於 23-11-5 13:11
我心儀SMC並非想入去學好英文,而係英文好而想入SMC。真正可以英書英教,課堂上老師學生都可以以英文暢所 ...
師兄講出一重點,越來越多人偏科,這亦代表同band 1中學無緣。好多家長重英輕中,其望小朋友滿口英语,唔准小朋友講中文,到高小才明白中文的重要性,但小朋友已变得討厭中文,在升中游戲理未戰先敗。家長會話我小朋友英文好好,好native。那又如何,比你A,A+,A++,native,成績表一樣得個A,但中文(或常識如中文教)只有C,D,什至E或不合格就真係拜拜。一些英文一般較好,但中,數,常平均有A嘅小學生,英文確真不如你,但最後係大贏家。你由於偏料而週圍撲學校,佢已非常安心攞到band1B或A名,直中入場卷,從此,大家路途亦不一樣。这其實是誰的錯?

lot888 發表於 23-11-5 17:42
師兄講出一重點,越來越多人偏科,這亦代表同band 1中學無緣。好多家長重英輕中,其望小朋友滿口英语,唔准 ...

「好多家長重英輕中,其望小朋友滿口英语,唔准小朋友講中文」

凡事真係唔好一概而論,小朋友偏科,點解你認為係家長期望佢滿口英語?
點解你認為到高小時家長才明白?
點解你認為係家長唔准小朋友講中文?

或者只係你直覺,又或者你識嘅家長係咁?
正如你直覺我係男性,所以稱呼我係師兄?

正正好多小朋友幼稚園係happy school,認讀文字偏少,只求升津小,到升左P1、P2至發覺中/英學習能力差異大,但因中文能力弱亦難轉校去英小。

再講,都喺中文小學讀緊,你認為咁容易「靠家長」令個小朋友英強中弱?

回覆 fupigpig 的帖子

家長,冷靜D,我quote 你個post係因為你帶出一個重點,(偏科),值得其他家長留意,並沒有針對你其他討論及有冒犯之意。先回應你的問題,我並不是說所有情况,你可再細看我的post,我說越來越多小朋友,及好多家長,绝不是一概而論,而我確有直接及間接認識家長有此情况,其望小朋友滿口英文。回應問題2,初小小朋友可憑環境及同學溝通可應付一般測考,只要合格,家長一般收貨,但隨升上高年級,中文越來越難,自身能力已不能應付,問題就浮現,家長可能此時才發現問題。3,家長只准小朋友講英文,如上述所說,因為很多家長覺得一口流利英文能证明小朋友能力,唔信你可以問問你身邊朋友。4,我並非直覺你是男性,師兄只是一個尊稱,如英文嘅guys,不帶性別,如介意,我改稱家長。最後,我更沒有強調中文小學,點解會另你產生関联錯覺?我之前發文是圍繞偏科,及可能成因,與預見結果。我極小挖苦及取笑別人,因為这是沒意義行為。

我第一個post中的'你'是指那些重英輕中的家長,並不是指閣下,是一種表達手法。而第二個post內的'你'才是回應閣下的問題。如果真是由於這個'你'字引起誤會,只能說我的中文太差,要再進修。

lot888 發表於 23-11-5 20:49

家長,冷靜D,我quote 你個post係因為你帶出一個重點,(偏科),值得其他家長留意, ...

「回應問題2,初小小朋友可憑環境及同學溝通可應付一般測考」

如果事實真係可以咁輕鬆就好了⋯
可能我仔女先天能力弱,我唔覺得佢哋可以憑環境、同學溝通就應付測考,初小就算唔補習,我都要陪佢哋溫書。

至於你提到嘅論點,係你嘅睇法,當然冇冒犯,只不過我個case就唔係你口中「家長唔准講中文」嗰種,加上我兩個都津小,更加唔會識d唔准仔女講中文嘅家長,津小科科都講中文,連英文堂都夾雜中文⋯⋯

lot888 發表於 23-11-5 20:49

家長,冷靜D,我quote 你個post係因為你帶出一個重點,(偏科),值得其他家長留意, ...

HK確有不少这類情况,我身边朋友也有不少,主要有2類,第一類係mixed, 特別係daddy唔係講中文,咁通常家庭都不會用中文為主,所以小朋友中文水平,学習机会和动机都較小。第二類是早年移民,后帶着小朋友回流,这些小朋友也对學中文出現問題。
其实对他们來說,讀IS是較理想的,特別係張來发展地方不限於中港。但如會想在中港發展,咁中文埋個問题,此终要解決,也早解決比遲解决好。

2kidsMUK    發表於 23-12-5 13:54

fupigpig 發表於 23-11-5 21:48
「回應問題2,初小小朋友可憑環境及同學溝通可應付一般測考」

如果事實真係可以咁輕鬆就好了⋯

你小朋友是否以上二類之一?否则也难怪其它網友唔明,正如我们大多生活在24小時里都是广東話,中文字為主的地方,很难會变成德文比中文好,或西班牙文比中文好之類。
不过,这是私隱,你不必共开太多,只要知道自己可点幫小朋友便好了。祝小朋友入到合适的學校。

twhkleung 發表於 23-11-5 22:04
你小朋友是否以上二類之一?否则也难怪其它網友唔明,正如我们大多生活在24小時里都是广東話,中文字為主的 ...

我個case兩類都不是呀!
我有個大嘅,已經讀U,兩個係同一個家庭長大,佢都係如常津小升津中,中學都係大比例需要適應期習慣英中,主科中文最好。
到細嗰個就係偏科,其實主流學校唔難發現,始終初小已經抄寫默背,點會睇唔出呢??我發覺佢中文奇怪地能力弱,英文進度正正常常,而且各科進度每年加快,會更明顯分別到佢中/英學習能力,所以我地係花最多心機喺中文科。

fupigpig 發表於 23-11-5 23:16
我個case兩類都不是呀!
我有個大嘅,已經讀U,兩個係同一個家庭長大,佢都係如常津小升津中,中學都係大 ...

听落你对小朋友的安排是非常清色和了解的,更有大的 success case, 相信你必定可為小朋友選個最好的

聽到有人講, S1-3 要逢星期六返學校上普通話堂,上3年! 而且係必須的!

唔知你係咪真係冇得選擇?

因為我地唔想學普通話

michaelytt 發表於 23-11-23 19:38
聽到有人講, S1-3 要逢星期六返學校上普通話堂,上3年! 而且係必須的!

如果普通话足够好可以申请免修

michaelytt 發表於 23-11-23 19:38

學校有安排不知幾好,我都想阿女讀,不過學校傳統band1 女津校,無呢啲安排

我怕係因為我囡真係極唔鍾意學普通話!

michaelytt 發表於 23-11-26 08:28

我個仔都唔想找普教中,但最近去了三間津校講座才發現也是初中普教中,只有直資學校才能自由選班!

michaelytt 發表於 23-11-26 08:28
其實學校有呢個安排真係好好, 我當年自己比錢呀女學普通話學左6年, 到升上中一普教中, 真係有點優勢, 而且一路長大一路覺得普通話的重要性, 呢家聽到/ 講普通話都流利, 在學校表現的機會都多一點, 將來出社會做事和與人相處都應該有幫助

2kidsMUK    發表於 23-12-5 13:51

順個人睇法.
小朋友成年前, 决定在父母, 所以点解叫鑑護人.
如题, 應睇父母想不想小朋友學普, 而不是小朋友想不想學.

終於考完呈二,成績出咗,好彩都above SMC 收form 要求

會去 SMC 試吓 apply

2kidsMUK    發表於 23-12-5 13:48
twhkleung    發表於 23-12-3 21:29

Calaci 發表於 23-9-27 20:19
SMC要成績表全B先收表,同埋佢哋都會睇中文科成績,interview 亦有考中文,所以最好可以谷一谷中文科,不 ...

請問first in 只係考個人中英數學術嗎?有冇自我介紹或講故事一分鐘呢類考變應同口材?中文部份可以揀廣東話或普通話作答?

Ocean419 發表於 23-12-5 08:16
請問first in 只係考個人中英數學術嗎?有冇自我介紹或講故事一分鐘呢類考變應同口材?中文部份可以揀廣東 ...

有自我介紹,佢有part叫類似個人成長,係會傾計,睇吓你嘅興趣同生活,印象中都係廣東話的

Calaci 發表於 23-12-5 13:38
有自我介紹,佢有part叫類似個人成長,係會傾計,睇吓你嘅興趣同生活,印象中都係廣東話的
...
必須粵語嗎?可不可以英語?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊