用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 子非魚
樓主: jiljill
go

子非魚   [複製鏈接]

回覆樓主:

每個人一生都會遇著大大小小不同的山,有人會選擇跨過去、有人會選擇繞著走、有人會嘗試挖隧道穿過去、有人會掉頭走,尋找另一座較矮的山去挑戰,每個人的選擇不同結果也不同。

而我教小朋友的是:不試試怎知道自己不能?

jiljill 發表於 24-4-16 09:49
每個人一生都會遇著大大小小不同的山,有人會選擇跨過去、有人會選擇繞著走、有人會嘗試挖隧道穿過去、有人 ...
教還教,佢受唔受又係另外一回事,小學、初中尚可聽下,但上到高中或有啲小朋友更早有個人睇法既,真係睬你都有味!

jiljill 發表於 24-4-16 09:49
每個人一生都會遇著大大小小不同的山,有人會選擇跨過去、有人會選擇繞著走、有人會嘗試挖隧道穿過去、有人 ...

夾喎,我一直都教自己果件,乜都伸過頭埋去,又冇成本,唔啱就pit, 啱既袋起佢,袋左,鬼知你袋左咩,有用先拎出黎~

PTL_L 發表於 24-4-16 10:03
教還教,佢受唔受又係另外一回事,小學、初中尚可聽下,但上到高中或有啲小朋友更早有個人睇法既,真係睬你 ...
我幾鍾意教會學校. 由細到大聽聽埋埋點都OK.

cafeva 發表於 24-4-16 10:09
我幾鍾意教會學校. 由細到大聽聽埋埋點都OK.
聽人教囉,自己教唔掂,不過我都好鍾意教會學校,尤其天主教!

PTL_L 發表於 24-4-16 10:03
教還教,佢受唔受又係另外一回事,小學、初中尚可聽下,但上到高中或有啲小朋友更早有個人睇法既,真係睬你 ...

我覺得人與人之間係互動嘅。

你教小朋友努力但係自己日日都攤喺度;

你同小朋友講讀書好緊要但係自己盲字都唔識多隻;

你叫小朋友勇於嘗試但係每次遇到事情你就驚驚青青。

小朋友又唔係白痴,你覺得佢哋會信你,聽你講咩?

其實父母就係最好嘅領頭羊,小朋友喺後面睇住你跑、拼命追,即使最後超越唔到你,佢都唔會太差。

mcl233 發表於 24-4-16 10:08
夾喎,我一直都教自己果件,乜都伸過頭埋去,又冇成本,唔啱就pit, 啱既袋起佢,袋左,鬼知你袋左咩,有用 ...

龍山龍、蛇生蛇、老鼠嘅孩子會打洞。

父母係咩人,大概率小朋友都係咩人。

jiljill 發表於 24-4-16 10:18

我覺得人與人之間係互動嘅。
自己覺得每個人都係特別既,你用咗大路方法教、講小朋友,但可以話你知,有啲小朋友會接受,有啲小朋友總有自己想法,就算兄弟姊妹,同一屋簷下長大,都有唔同嘅性格,我自己教兩個,都係兩種截然不同嘅教法、相處模式,邊做邊學,亦要經常提醒自己,邊個都唔係邊個既copy cat.

jiljill 發表於 24-4-16 10:21
龍山龍、蛇生蛇、老鼠嘅孩子會打洞。

父母係咩人,大概率小朋友都係咩人。

同學朋友都好緊要.

ekhc    發表於 24-4-17 10:59

PTL_L 發表於 24-4-16 10:24
自己覺得每個人都係特別既,你用咗大路方法教、講小朋友,但可以話你知,有啲小朋友會接受,有啲小朋友總有 ...

我兩個小朋友性格都好唔同,但係兩個都係望住我跑,即時用嘅方法唔同,結果都差唔多。

所以我覺得以身作則好緊要。

cafeva 發表於 24-4-16 10:28
同學朋友都好緊要.

細個嗰陣時受父母影響大啲,大咗就梗係受朋友影響大啦。

果陣揾小學。東區四小龍副校長都説,他們學校有4-5個有SPCC offer,但大多數都無take,去了其他津貼學校。

當年讀紅磚屋知道有幾個學生有兩間佐記麥記offer無讀,聽講打算外國讀。

200904 發表於 24-4-16 11:56
果陣揾小學。東區四小龍副校長都説,他們學校有4-5個有SPCC offer,但大多數都無take,去了其他津貼學校。 ...

請問喺東區四小龍邊一間?
有啲學校嘅公關策略真係好犀利,例如東區某中學喺座談會講到自己係名校,但係成績又達唔到band 1A標準,不過佢哋又不斷吹捧自己,好多迷途家長真係信以為真!

強烈建議揀學校自己要做好research

jiljill 發表於 24-4-16 10:29
我兩個小朋友性格都好唔同,但係兩個都係望住我跑,即時用嘅方法唔同,結果都差唔多。

所以我覺得以身作 ...
以身作則,當然重要,但我唔會控制太多,而家既社會唔可以只培養聽教聽話嘅小朋友,解難能力、毅力、社交、創意、自信等等都好重要

200904 發表於 24-4-16 11:56
果陣揾小學。東區四小龍副校長都説,他們學校有4-5個有SPCC offer,但大多數都無take,去了其他津貼學校。 ...

因為經濟問題?

Rpp 發表於 24-4-16 12:05
當年讀紅磚屋知道有幾個學生有兩間佐記麥記offer無讀,聽講打算外國讀。

紅磚屋係傳統名校中嘅傳統名校,如果單講名氣絕對唔差過spcc/dgs。

PTL_L 發表於 24-4-16 13:38
以身作則,當然重要,但我唔會控制太多,而家既社會唔可以只培養聽教聽話嘅小朋友,解難能力、毅力、社交、 ...

小朋友信父母自然會聽父母話,聽父母話唔代表佢冇解難能力、毅力、社交、創意、自信喎。

回覆樓主:

性價比吧!港島區有那麼優秀的學校,沒必要一定要去學費那麼高的學校吧。畢竟金字在哪裡都會發光。

jiljill 發表於 24-4-16 14:49
紅磚屋係傳統名校中嘅傳統名校,如果單講名氣絕對唔差過spcc/dgs。

請問紅磚屋是mcs?
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊