用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 哪所英語小學適合讀寫障礙孩子?
go

[讀障] 哪所英語小學適合讀寫障礙孩子? [複製鏈接]

我想我的兒子有讀寫障礙 (快4歲), 我的女兒已經是自閉症, 兒子很聰明,說話很好, 但他認不到ABC!我老公是外國人, 所以他的中文已經不好, 英語口語 good.
我們正在尋找不太貴的香港學校, 請問你知道哪所學校有好的support給讀寫障礙的孩子嗎?

我們住在藍田附近, Thank you very much!
   0    0    0    0

樓主,

你想搵津校定直資, 私校定國際?

如果津校, 是很小英文小學, 如一些出名(41綱拔X小學), 位小人多入, 打賓頭都唔知入5入到, 但有一些津校是英文教學, 但好小本地家長選, 那些多是南亞人, 印度人等等, 至於有無支援是給SEN,讀障學生就唔知, 不過, 這類學校佢地要處理的事務又很多, 對SEN做得好唔好你要去了解下。

至於直資和私校是有不小是英語教學, 但這類學校一般都好受歡迎, 有無辨法入到要睇你, 但直資私校是沒有支援, 你可能要自費出去訓練, 至於調適加時減功課, 相信你要自己去學校了解。

最後, 國際學校, 只知英基是有支援,其他不知道
聽說YMCA國際學費不太貴, 樓主可以去搵下資料

回覆:哪所英語小學適合讀寫障礙孩子

找D專收小數族裔的學校。

回覆 pocoyo123 的帖子

Thank you very much.

YMCA, 你意思是 San Wui Commercial Society YMCA of Hong Kong Christian School?

Year 1, HK$70,000 ….

也許我改我的問題, 如果你的孩子有讀寫障礙, 而他/她的學校有很好的support, 可以PM我你的校名嗎?

樓主,

不如你考慮一些二,三線的津小, 佢地比較包容和支援多些, 好多小一已經有小組訓練, 調適加時考試都有, 官塘我不太清楚,但九龍灣基樂,慈敬不錯。

我聽有家長說, 私校聖三一堂小學是英文小學, 程度又比較淺, 學費又不太貴, 你可以考慮去睇下。

回覆 pocoyo123 的帖子

Thank you very much.

其實4歲如何可以確定係讀寫障礙呢?根本呢個年紀就係剛剛開始學習,我睇左好多文章及相關資料,都指出讀寫障礙需要6歲以後讀完一年級的小朋友才有基本條件去做評估。我唔明點解呢度好多媽媽話自己3-4歲的小朋友有呢個問題
‹ 上一主題|下一主題