用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問大肌肉的發展....
樓主: 殷!!
go

請問大肌肉的發展.... [複製鏈接]

殷!! 及siubakto:

協康會也有為不同年齡層的小朋友組playgroup(約8個小朋友一組,主要玩肌肉訓練),小兒在bb的時候(約7、8個)開始玩,是那裡的姑娘發現他的肌肉障力低,建議去cac做評估的,結果發現他的大小肌發展delay約3個月,所以在協康會keep住玩到1.5歲,但由於資源有限,最後要離開,好彩九龍醫院的pt同ot訓練已開始。你地不妨上網或致電check check,他們的服務也要等候,條隊也很長的呢。

晚上我會帶小朋友去clubhouse玩,周六日我會帶小朋友到公園,讓他走走。

小兒9月排到e位,下星期會再到協康再做評估,希望一切順利。

希望上述意見可以幫到大家。

原文章由 siubakto 於 07-8-5 15:39 發表

殷!! :

那麼你原先那一間係首選呀 ?? 我原本預算是要等一年多才再有位,但好幸運地那間新學校有突然間有一個位,所以我地基本上係等左兩三個月咋。

我個仔同你仔仔一樣2歲9個月,尚未識跳,自己上落樓 ...

原文章由 olima 於 07-8-6 14:21 發表

協康會也有為不同年齡層的小朋友組playgroup(約8個小朋友一組,主要玩肌肉訓練),小兒在bb的時候(約7、8個)開始玩,是那裡的姑娘發現他的肌肉障力低,建議去cac做評估的,結果發現他的大小 ...

olima,

其實我的小朋友各方面都發展遲緩,現在已在協康上緊幼兒訓練及職業治療,若9月真的沒有物理治療,看來都要再找私人的訓練給他了。我想問除了平時多些去公園跑之外,我現在每星期都帶佢去游下水,還有什麼活動可以幫助大肌肉呢 ?? 你可否給我一點意見。

[ 本文章最後由 siubakto 於 07-8-6 17:35 編輯 ]

原文章由 siubakto 於 07-8-5 15:39 發表

殷!! :

那麼你原先那一間係首選呀 ?? 我原本預算是要等一年多才再有位,但好幸運地那間新學校有突然間有一個位,所以我地基本上係等左兩三個月咋。

我個仔同你仔仔一樣2歲9個月,尚未識跳,自己上落樓 ...

我首選保良局方譚遠良, 現次選收囝囝入讀, 都唯有一試,
今曰第一日返學, 有一個同學仔(2歲)都係九龍醫院做物理治療, 但姑娘沒有 close 佢個 file, 我估計如果姑娘唔知小朋友返 i 位, 唔會 stop service, 如果你的囝囝9月返 i 位, 我估你唔好講比李姑娘知, 咁咪可以做得幾耐得幾耐(pt), 但小朋友要經常請假(學校)..

亞仔 20個 月被評估為整體發展遲緩, 除咗言語 ok 外.... 認知 & 大小肌 被評發展遲緩 9-12 個月, 現過咗 10 個月既時間, 認知已進步很多, 唯恐大肌問題何時解決?

你囝囝之前返邊間 i 位 ? why 你唔考慮 e 位 ?

[ 本文章最後由 殷!! 於 07-8-7 01:40 編輯 ]
:wave:  :wave:

原文章由 olima 於 07-8-6 14:21 發表

協康會也有為不同年齡層的小朋友組playgroup(約8個小朋友一組,主要玩肌肉訓練),小兒在bb的時候(約7、8個)開始玩,是那裡的姑娘發現他的肌肉障力低,建議去cac做評估的,結果發現他的大小 ...

其實是否 e 位既效用大些 (1 對 1) ?

原文章由 殷!! 於 07-8-7 01:38 發表

我首選保良局方譚遠良, 現次選收囝囝入讀, 都唯有一試,
今曰第一日返學, 有一個同學仔(2歲)都係九龍醫院做物理治療, 但姑娘沒有 close 佢個 file, 我估計如果姑娘唔知小朋友返 i 位, 唔會 stop service, 如果 ...

殷!! :

我仔仔23個月時被評估的,言語及大小肌肉都差,我即安排私人的言語治療及幼兒訓練,經過差不多接近9個月了,現在言語進步不錯,但大小肌還是比較差,尤其是小肌(因為一直都無train 過),所以上個月亦安排埋職業治療。

我轉校當然是覺得那間學校一般,所以才轉。其實我不選e位,因為我是在職媽咪,不能夠時時請假帶佢做訓練,所以令願選i位+星期六的私人訓練。

其實i位的老師每日都係1:1的訓練,但問題是那老師的經驗如何囉 !!

[ 本文章最後由 siubakto 於 07-8-7 08:49 編輯 ]

siubakto,

小兒在做政府評估前,曾到一私人機構進行評估及訓練一個月(那裡的服務很好,但真的很貴),姑娘指只要大肌發展得好,小肌才會發展得好,即是說必須先訓練好大肌肉,小肌便自然得到好的發展(不過,我認為小肌的訓練不容忽視,但是不能操之過急)。當時,她建議除了公園之類的活動外,每天也讓囝囝爬行,練習手臂及手指力,所以家裡亦有兩塊大膠墊,每天讓他爬,有時會放些被作障礙物,要他爬高爬低。大膠墊上行走亦較難,可訓練他平衡。

另外,之前有姑娘叫我幫兒子每天按摩,一天3至4次,增加刺激。兒子進行按摩後不久也懂自行行路(約16、17個月)。不過,現時兒子較大,會走來走去,已不肯按摩了。

殷!!

我不知e位是不是1對1的服務,亦不知道是不是一定勝過i位,只是由於我囝囝的問題主要是大小肌,所以好快知道i位不適合他。我想你需請教一些專業人士,看那種服務最適合他。

另外,我想如果你認為政府服務不夠,真的不防找找其他私人的訓練。小朋友愈小,追番的機會愈大。而且,我認為小朋友大肌發展不好,會影響個人信心,大家努力吧﹗

原文章由 siubakto 於 07-8-7 08:47 發表

殷!! :

我仔仔23個月時被評估的,言語及大小肌肉都差,我即安排私人的言語治療及幼兒訓練,經過差不多接近9個月了,現在言語進步不錯,但大小肌還是比較差,尤其是小肌(因為一直都無train 過),所以上個 ...

原文章由 olima 於 07-8-7 09:34 發表
siubakto,

小兒在做政府評估前,曾到一私人機構進行評估及訓練一個月(那裡的服務很好,但真的很貴),姑娘指只要大肌發展得好,小肌才會發展得好,即是說必須先訓練好大肌肉,小肌便自然得到好的發展(不過,我 ...

Olima,
我想問你小朋友之前在那個機構做物理治療呀 ?? 幾錢呀 ??
我仔仔在17個月都未識行時,都係基督教服務處做過物理治療2個月,$500一堂。但現在他的小肌肉好似比大肌肉差,我亦擔心他開學後不能應付功課,所以現在開始在協康會做埋職業治療$600一小時。

至於按摩,1歲之前都有做,現在唔肯俾我做了。

其實我選擇i位的原因除了平日不能帶他上堂外,因為我星期六亦會繼續到私人機構做訓練,基本上自己亦跟進得到。

[ 本文章最後由 siubakto 於 07-8-7 12:28 編輯 ]

siubakto,

私人機構的名字叫助x會,在灣仔,$640上堂45分鐘,每周最少上兩堂,同時要先做評估(約2000元,2個小時左右)。

事緣是當時協康會的姑娘曾懷疑小兒有感覺統合問題,而助x會的其中一個賣點便是訓練小朋友感統,幸好評估過後只是肌肉問題,於是在政府評估前的一個月,在那裡訓練。當時的訓練主要是針對大肌的。我在上環上班,當時趁午飯時間叫工人帶小朋友到那裡訓練的。

你說小朋友的小肌發展較大肌為慢,如照助x會的姑娘所言,這是合理的,所以還是應先針對大肌。當然,最好還是請教物理/職業治療師。

如你想要進一步資料,pm我。

原文章由 siubakto 於 07-8-7 12:26 發表

Olima,
我想問你小朋友之前在那個機構做物理治療呀 ?? 幾錢呀 ??
我仔仔在17個月都未識行時,都係基督教服務處做過物理治療2個月,$500一堂。但現在他的小肌肉好似比大肌肉差,我亦擔心他開學後不能應付功 ...

原文章由 olima 於 07-8-7 16:45 發表
siubakto,

私人機構的名字叫助x會,在灣仔,$640上堂45分鐘,每周最少上兩堂,同時要先做評估(約2000元,2個小時左右)。

事緣是當時協康會的姑娘曾懷疑小兒有感覺統合問題,而助x會的其中一個賣點便是訓 ...

olima,

唔該哂你的資料,其實我仔仔現在仍在九龍醫院做緊物理治療及水療,但若9月返兼收位後要停的話,可能都要再找物理治療了。

其實我在兩個月前帶我仔仔去一私人機構做評估,都發現現在他的小肌比大肌還差,真令人擔心呢!!

原文章由 olima 於 07-8-7 09:34 發表
殷!!

我不知e位是不是1對1的服務,亦不知道是不是一定勝過i位,只是由於我囝囝的問題主要是大小肌,所以好快知道i位不適合他。我想你需請教一些專業人士,看那種服務最適合他。

另外,我想如果你認為政府服務不夠,真的不防找找其他私人的訓練。小朋友愈小,追番的機會愈大。而且,我認為小朋友大肌發展不好,會影響個人信心,大家努力吧﹗

下星期二會再到 cac 評估, 到時我再跟醫生/社工詳談詳談!!

大家要努力 !! 多謝大家交流經驗 !!

殷﹕

唔好意思,咁遲先覆妳,因為我已經要返工,放完暑假,而家開學比較忙。
我係沙田區返工,九龍區我唔係知得咁清楚,亦都唔想亂咁介紹俾妳,但係我建議妳無論去邊間幼兒園都好,最緊要親自去睇吓間學校,同校長& i 位老師傾吓,等妳了解多d,重有,見之前自己諗好想問d咩嘢,可以幫妳加深了解學校同埋d老師
原文章由 殷!! 於 07-8-5 03:00 發表

Happy 媽媽,
先恭喜你快成為mami.
其實我日常生活中已經對囝囝作出很多訓練, 現只有等成果...
係呢 ! 你係邊區返工架 ? 你知唔知九龍有邊間 i 位好呢 ?

原文章由 Happy媽媽 於 07-8-9 19:14 發表
殷﹕

唔好意思,咁遲先覆妳,因為我已經要返工,放完暑假,而家開學比較忙。
我係沙田區返工,九龍區我唔係知得咁清楚,亦都唔想亂咁介紹俾妳,但係我建議妳無論去邊間幼兒園都好,最緊要親自去睇吓間 ...

亞仔返咗幾日(每日 1 hour)幼兒園, 雖然校舍好舊, 設備亦非常簡單, 我跟校長了解過 i 位的特質, 遲些再聯絡兼收老師, 希望這校可以幫助囝囝啦 !!

殷!!

我向一社工朋友了解過,她說有些有i位而規模龐大的幼兒中心(即有很多分校),由於資源較多,會自己請物理治療/職業治療導師,在旗下分校輪流教授,你可以向有關幼兒中心查詢一下。

至於e位,亦會有物理治療/職業治療/語言治療師+1幼兒導師先進行評估,評估後看小朋友的需要給予服務。我的囝囝也會在下周四進行e位評估。

原文章由 殷!! 於 07-8-10 01:36 發表

亞仔返咗幾日(每日 1 hour)幼兒園, 雖然校舍好舊, 設備亦非常簡單, 我跟校長了解過 i 位的特質, 遲些再聯絡兼收老師, 希望這校可以幫助囝囝啦 !!

原文章由 殷!! 於 07-8-10 01:36 發表

同老師多d溝通係好重要嘅,記住要俾d時間俾小朋友同埋老師互相適應,慢慢嚟啦,唔急得嚟,加油努力呀!!!

原文章由 olima 於 07-8-10 13:49 發表
殷!!

我向一社工朋友了解過,她說有些有i位而規模龐大的幼兒中心(即有很多分校),由於資源較多,會自己請物理治療/職業治療導師,在旗下分校輪流教授,你可以向有關幼兒中心查詢一下。

olima,

多謝你的資料, 因為新學年剛開始, 兼收老師還未跟我聯絡, 如有機會, 我一定會查詢一下!!

原文章由 Happy媽媽 於 07-8-14 22:34 發表

同老師多d溝通係好重要嘅,記住要俾d時間俾小朋友同埋老師互相適應,慢慢嚟啦,唔急得嚟,加油努力呀!!!

返咗幾日學, 我鄧佢地份工(老師)好辛苦.....

原文章由 殷!! 於 07-8-15 00:29 發表

返咗幾日學, 我鄧佢地份工(老師)好辛苦.....

點解呀???有咩令妳有咁嘅感覺呢?

原文章由 Happy媽媽 於 07-8-15 21:49 發表

點解呀???有咩令妳有咁嘅感覺呢?

同一時間湊咁多個細路仔, 睇少眼都好麻煩, 尤其啲兩三歲

原文章由 殷!! 於 07-8-17 01:03 發表

同一時間湊咁多個細路仔, 睇少眼都好麻煩, 尤其啲兩三歲

做我哋呢行係咁架,都慣晒,等d小朋友適應咗就無咁辛苦,好好多。

妳囝囝點呀,慣唔慣幼兒園嘅生活呀?開始咗training未呢?

原文章由 Happy媽媽 於 07-8-18 18:13 發表

做我哋呢行係咁架,都慣晒,等d小朋友適應咗就無咁辛苦,好好多。

妳囝囝點呀,慣唔慣幼兒園嘅生活呀?開始咗training未呢?
我有個老同學做幼兒園做到喉嚨沙晒, 仲好似生咗個"枕"係喉嚨,  工時長, 一年又無乜假期, 加上要進修多樣課程......唉 ! 連姻緣都
講返囝囝, 首星期無喊過(唔知係咪返得一個鐘), 第二個星期就喊喊喊, 日日都喊到賴尿, 另兼收老師都仲係評估又評估, 好強調囝囝專注力弱, 唉 !! 可能讀咗 N1 都會幫佢轉校.....
你有無聽過基督教宣道會既學校既評語好唔好??
‹ 上一主題|下一主題