用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問大肌肉的發展....
樓主: 殷!!
go

請問大肌肉的發展.... [複製鏈接]

殷!!
你好呀,我路過嫁咋,但見到你段post 想回應一下,因為我以前都係一位i位老師。

其實小朋友入到校,老師最緊張既係小朋友既適應問題,因為如果佢未適應到而強行同佢做評係無用既,講真阿仔仲喊緊,你覺得老師可以同佢做D咩?唔通全部比晒“X“佢咩,況且老師都要同學校交代家麻,佢絕唔會亦都無可能拖住阿仔既進度既。

有經驗既老師其實係你個仔既適應期已經大約觀察到小朋友既能力,所以到真正做評估可能一or兩星期已經攪掂晒!

最後想忠告一句,既然你既小朋友已經入讀該校,做家長既應盡可能配合同相信學校、老師,唔雖要太過心急,家長同老師既溝通同配合係好重要既,我以有D家長入學時就好緊張,到阿仔唔喊、要開首做訓練既時候就唔見左人。

唔好意思呀,講左咁多廢話添!繼續努力啦,好快就會見到成果嫁喇!祝你既小朋友天天都有進步!

原文章由 殷!! 於 07-8-19 16:13 發表
我有個老同學做幼兒園做到喉嚨沙晒, 仲好似生咗個"枕"係喉嚨,  工時長, 一年又無乜假期, 加上要進修多樣課程......唉 ! 連姻緣都
講返囝囝, 首星期無喊過(唔知係咪返得一個鐘), 第二個星期就喊喊 ...

基督教宣道會都有好多分校,而且每間都唔會一樣,好睇間園d老師夾唔夾,同埋個校長嘅處事作風。

或者妳可以俾多少少時間俾囝囝適應嘅。

原文章由 Happy媽媽 於 07-8-22 21:38 發表

基督教宣道會都有好多分校,而且每間都唔會一樣,好睇間園d老師夾唔夾,同埋個校長嘅處事作風。

或者妳可以俾多少少時間俾囝囝適應嘅。

校長 ?! 還未請到!! 只有 2 個其他分校校長頂住先
不過.........無問題 ~!!!
好開心....老師話亞仔今日既表現好好
但就換咗3 次衫/衭, 又尿尿係床墊, 我就洗餐死 law
:wave:  :wave:

原文章由 yuenanthea 於 07-8-20 17:53 發表
殷!!
你好呀,我路過嫁咋,但見到你段post 想回應一下,因為我以前都係一位i位老師。

其實小朋友入到校,老師最緊張既係小朋友既適應問題,因為如果佢未適應到而強行同佢做評係無用既,講真阿仔仲喊緊,你覺得老 ...

多謝你的意見~~~~我會加倍努力~~~~

我個仔早幾日又去政府到做物理治療,順道問開點解個仔做左差不多成年都尚未識跳,那姑娘話佢未識都無辦法架啦,米繼續黎做跑步機,跳彈床咁囉,一d建議都無,我覺得呢d政府的人都真係求其是但,看來都要自己想想辦法。

殷,

你個仔係政府到做職業治療會做什麼呢 ??他的自理能力如何 ?? 我覺得我仔仔小肌肉還差,看看有什麼改善方法。

[ 本文章最後由 siubakto 於 07-8-30 14:12 編輯 ]

原文章由 siubakto 於 07-8-30 14:10 硐表
我個仔早幾日又去政府到做物理治療,順道問開點解個仔做左差不多成年都尚未識跳,那姑娘話佢未識都無辦法架啦,米繼續黎做跑步機,跳彈床咁囉,一d建議都無,我覺得呢d政府的人都真係求其是但,看來都要自己想想辦法。

殷,

你個 ...

siubakto,

職業治療大約有 : 用交剪剪紙, 用印仔印格仔紙, 夾豆豆, 運送豆袋, 掟豆袋, 玩併圖, 用夾仔夾紙, 用筆連點點線.......
姑娘話佢算遲緩3-6個月.....
至於大肌既訓練......我之前係屯門醫院....再轉到九龍醫院.....
由始至終....我都唔覺啲姑娘幫到我.....次次都係比低60蚊......自己同個仔做運動咋...

殷:

平時係99帶仔仔去物理治療,她都覺得一d用都沒有,根本那些姑娘沒有時理會d小朋友,所以我諗都要俾錢找私人。

我仔仔因小肌差,自理能力弱,但政府沒有幫我排職業治療,所以現在都要自己俾錢在協康做。

原文章由 siubakto 於 07-8-30 21:04 硐表
殷:

平時係99帶仔仔去物理治療,她都覺得一d用都沒有,根本那些姑娘沒有時理會d小朋友,所以我諗都要俾錢找私人。

...

siubakto,

你唔試下問問 CAC 可否安排職業治療, 我覺得九龍醫院既職業治療姑娘幾好, 單對單, 我都學到野.......
至於物理治療, 佢地愈來愈收得多新症, 好似話有啲係 QE 轉過黎, 仲有好多係啲大6人生個啲 BB, 跟本可以話係白比60蚊.....

殷:

你逢星期幾帶仔仔去做物理治療架 ?? 那一個姑娘跟 ??

我下星期約左靈實幫仔仔做一次物理治療評估,看看有什麼可以幫到佢。

原文章由 siubakto 於 07-8-31 08:48 硐表
殷:

你逢星期幾帶仔仔去做物理治療架 ?? 那一個姑娘跟 ??

我下星期約左靈實幫仔仔做一次物理治療評估,看看有什麼可以幫到佢。

亞仔返咗 i 位後, 九龍醫院即刻停咗物理治療既跟進(之前找李姑娘), 姑娘話不可雙重福利, 我又唔明職業治療可以延續喎 !
佢地啲準則不一, 亞仔有個 i 位同學又可以繼續係九院做pt,

你囝囝係靈實做完評估後, 可否到此報料我知 ??
我都想搵多啲大肌既資料 .....

殷 :
你個仔返學返成點 ??學校開始做評估未呀 ??

我仔去左做評估,大肌肉,平衡力及玩波技巧都比較弱,所以現在會一個月一次物理治療,可以針對弱項來做!!

[ 本文章最後由 siubakto 於 07-9-4 23:05 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題