用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今日去咗私人綜合評估
go

今日去咗私人綜合評估 [複製鏈接]

0    0    0    0

個姑娘有無一邊評一邊俾 d 意見你點教仔仔呀? 同我做評估個姑娘有俾意見, 我覺得都有用 ga! 可以開始住家居訓練先, 一邊訓一邊等政府 d 服務

小朋友仲細仲好多潛力進步, 加油呀 ^_^

點解咁多人揀s位既 ? 係醫生叫定係佢比你地揀架?
咁i 位呢? 好似無咩人提咁既

原帖由 momomo0303 於 09-9-3 15:20 發表
今日去咗私人綜合評估, 姑娘幫我囝囝排咗e+s位...正式報告就要等下個星期! 希望快d排到cac再做評估啦!

hi momomo,

你又是剛剛做了評估, 姑娘覺得你囝囝排s位, 是因為他較為嚴重or只因為s位比較少位, 所以建議你先排呢?
我心大心細, 唔知排e+i or e+s好, 可否比些意見!

小朋友有咩問題呀? 同埋佢幾多個月大呀, 因為我都想了解多d

我個仔都未識講野,又唔采人, 唔聽講,  仲成日流口水, 一口換好多口水肩, 我而家係政府見左nurse, 等下個星期見醫生, 唉, 唔知可唔可以要求排位呢

但我又好想試下比佢讀一般幼兒園先喎, 唔得半年後再轉, 但又驚好快排到, 咁一般幼兒園又岩岩開學, 又交晒錢, 都唔知點算?

我囝囝同妳囝囝情況差不多, 不過佢同人有眼神接觸, 但都係唔夠, 都建議排e & s, 其實我都覺得趁佢細時, 俾多d密集訓練佢會好些, 加上特殊中心資源及人手比例較佳, 所以入特殊中心, 對小朋友可能幫助更大, 唔好灰心呀! 一齊加油!
原帖由 momomo0303 於 09-9-4 15:02 發表
其實我小朋友差不多20個月, 咩都未識, 所以當姑娘評估佢時, 都冇叫我哋唸排i/s, 姑娘話佢未有語言, 要排s位囉...
姑娘都有俾意見既, 但唔太多, 我小朋友同姑娘都冇咩眼神接觸, 姑娘話同佢講嘢, 要佢望我哋先好講... ...

原帖由 我係女仔 於 09-9-4 18:05 發表
都未識講野,又我而家係政府見左nurse, 等下個星期見醫生, 唉, 唔知可唔可以要求排位呢

但又好想試下比佢讀一般幼兒園先喎, 唔得半年後再轉, 但又驚好快 ...

我個仔27months,
also唔采人, 唔聽講,  仲成日流口水,換好多口水肩,
我去私人綜合評估都排e & s + 密集訓練.

hi momo mother.

請問你係边做私人評估?tks
[

原帖由 ling619 於 09-9-4 20:02 發表

我個仔27months,
also唔采人, 唔聽講,  仲成日流口水,換好多口水肩,
我去私人綜合評估都排e & s + 密集訓練.

我個仔而家17個月, 唔知係咪牛牙仔, 而成日流呢
我個仔唔鐘意玩車架, 一見到車仔就會掉, 佢鐘意玩大件既野
同埋我個仔以前人地叫佢, 都會好開心對住人地笑架1歲前, 唔唔知點解呢幾個月, 好多時人地叫佢, 佢唔應人, 我叫佢都係咁, 間唔中咪應一次羅, 仲要係話有奶奶食先得

回覆 6# momomo0303 的文章

將軍澳冇密集式訓練,但是有小組,你可留意下靈實和heep hong

原帖由 momomo0303 於 09-9-7 11:37 發表
打去問過, 靈實話流感高峰期, 唔開住...
將軍澳協康都問過, 因為我個仔未夠2歲, 好少小組啱佢...u.u

協康有個青蒽計劃, 我囡囡歲半返,你問下啦

裕明中心have playgroup for children aged from 1-2 years old and 2-3 years old held by OT every Tue.
Moreover, it have playgroup for children from 7 months to 3 years old held by PT every Sat.
My dauhter also join it.

原帖由 momomo0303 於 09-9-7 11:37 發表
打去問過, 靈實話流感高峰期, 唔開住...
將軍澳協康都問過, 因為我個仔未夠2歲, 好少小組啱佢...u.u

我好少開msm, 多數喺自閉個家長小組喥留言多, 妳有時間都多d喺嗰喥留言, 一齊交流吓!
原帖由 momomo0303 於 09-9-7 11:41 發表
係呀, 一齊加油, 如果大家見字有msn, 歡迎add我[email protected]分享下!
‹ 上一主題|下一主題