用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 各位一信班家長, 你哋好嘛!
樓主: 星人mama
go

各位一信班家長, 你哋好嘛! [複製鏈接]

回復 2# BLouie 的帖子

BLouie, 妳好犀利呀!
而家啲小朋友, 係學識方面真係同我哋嗰代差好遠!

唔係我犀利係因為知自小女資質差要比人多倍努力快d教佢等佢早d消化.

見到各位家長在開學前已經有咁好準備,相信大家都係非常關心子女教育,希望可以一直對子女保持這種態度,尤其是在競爭咁大之下,仲可以入讀這一所咁有愛心的學校,對嗎?

星人mama我想問吓邊位家長可以幫忙話我知第一天吾使帶新書,但仍要帶書包嗎?仲有你用甚麼書包?

原帖由 nay 於 11-7-15 21:53 發表
見到各位家長在開學前已經有咁好準備,相信大家都係非常關心子女教育,希望可以一直對子女保持這種態度,尤其是在競爭咁大之下,仲可以入讀這一所咁有愛心的學校,對嗎? ...

係呀! 我都好開心可以入到呢間學校 我真係好希望我個女可以開心咁讀書, 唔好咁大壓, 始終佢哋呢個仲係無憂既年紀嘛!

原帖由 nay 於 11-7-17 11:32 發表
星人mama我想問吓邊位家長可以幫忙話我知第一天吾使帶新書,但仍要帶書包嗎?仲有你用甚麼書包?

第一日唔駛帶書呀! 但我會帶書包, 因為會帶水, 毛巾紙巾, 筆盒, 文件夾!
我個女唔肯用SPI書包, 要用有公仔既粉紅色書包喎!

原帖由 BLouie 於 11-7-14 17:10 發表
唔係我犀利係因為知自小女資質差要比人多倍努力快d教佢等佢早d消化.

佢1-100都識寫, 資質差極有限啦
我見到啲教科書, 中文同數學方面都仲可以, 但英文真係唔知點教佢, 佢哋呢個年齡, 好難識睇咁多英文... 我讀埋俾佢聽佢就識答, 自己睇就完全唔掂

我見過好多強者學生所以肯定我女資質平平英文底差我咪又係開頭個女10個有9個我讀同解依家每次做1A之前叫佢由頭中英讀解比我聽, 你地小朋友都得架最緊要搵啱方法教佢, 所以我依家都搵緊英文比佢學補底,你地有冇學其他嘢.

原帖由 BLouie 於 11-7-19 16:05 發表
我見過好多強者學生所以肯定我女資質平平英文底差我咪又係開頭個女10個有9個我讀同解依家每次做1A之前叫佢由頭中英讀解比我聽, 你地小朋友都得架最緊要搵啱方法教佢, 所以我依家都搵緊英文比佢學補底,你地有冇學其他 ...

我個女學緊記憶學, 1星期上3堂, 游水一星期兩堂, 但我無打算俾佢再學其他, 因為而家一星期都學足五日啦!
咁你呢?

回復 29# 星人mama 的帖子

1星期2堂Phonic, 1堂游水及鋼琴, 依家唸緊oral或者writing, 重有其他參觀活動, 培基有泳隊如果你女女有興趣可到時比個女参加.

原帖由 BLouie 於 11-7-20 19:17 發表
1星期2堂Phonic, 1堂游水及鋼琴, 依家唸緊oral或者writing, 重有其他參觀活動, 培基有泳隊如果你女女有興趣可到時比個女参加.

我個女啱啱學架咋, 因為佢有鼻敏感,學咗兩堂真係好咗好多喎!
我個女計數好差,問佢10以內既數都ok,但10以上,佢就教極都唔識,你有無學過珠心算,聽講學完計數叻好多,因為係用右腦來計喎!搵咗好耐,唔知沙田邊間好呢

原帖由 星人mama 於 11-7-21 17:38 發表

我個女啱啱學架咋, 因為佢有鼻敏感,學咗兩堂真係好咗好多喎!
我個女計數好差,問佢10以內既數都ok,但10以上,佢就教極都唔識,你有無學過珠心算,聽講學完計數叻好多,因為係用右腦來計喎!搵咗好耐,唔知沙田邊間好呢 ...

呢間口啤幾好"顯徑青少年中心"1/F, 如果你唔怕遠去"胡成"學, 之前我都有唸過學珠算, 但因為培基係英文數我女連基本睇題目都未識所以我依家考慮緊Enopi. 我仔學過公文數覺得好悶.

B Louie: 你小女目前學習緊游泳班? 其實我隻都不太喜歡游泳,因之前在史丹福個教練太惡,搞到有抗拒感,但我隻同星人mama小朋友一樣有鼻敏感,所以要佢學游泳班,但學咗六堂,發現鼻仔有少許改善,但另一發現是我踫到呢個教鍊隨咗做好呢份工之外,佢仲會捉摸小朋友心理去教,有獎有罰,(獎:學更快既嘢及在教練陪同下玩吓跳深水,既可以訓練小朋友勇氣克服恐懼感之餘,又可以借啲易練吓腳踏水技巧),(罰:繼續學返當日課程,打好基礎)當見到其他小朋友學得好又有得獎時,自然更比心機啦!仲令我隻無再抗拒喇!而且呢間x天仲係好似培基邀請教學生泳班添。

星mama 多謝你意見!

原帖由 星人mama 於 11-7-19 13:41 發表

第一日唔駛帶書呀! 但我會帶書包, 因為會帶水, 毛巾紙巾, 筆盒, 文件夾!
我個女唔肯用SPI書包, 要用有公仔既粉紅色書包喎!

原帖由 BLouie 於 11-7-22 00:32 發表

呢間口啤幾好"顯徑青少年中心"1/F, 如果你唔怕遠去"胡成"學, 之前我都有唸過學珠算, 但因為培基係英文數我女連基本睇題目都未識所以我依家考慮緊Enopi. 我仔學過公文數覺得好悶. ...

我媽咪住顯徑架, 等我去打探吓先, 我前兩日都有考慮公文數, 而家睇來都係珠算好啲! 我朋友個女都有讀Enopi, 不過都幾貴吓! 記憶學對我來講已經好貴, 所以唔會再報Enopi住啦!

原帖由 nay 於 11-7-22 03:34 發表
B Louie: 你小女目前學習緊游泳班? 其實我隻都不太喜歡游泳,因之前在史丹福個教練太惡,搞到有抗拒感,但我隻同星人mama小朋友一樣有鼻敏感,所以要佢學游泳班,但學咗六堂,發現鼻仔有少許改善,但另一發現是我踫到呢個教鍊隨咗做 ...

nay:X天我仔學都係呢間因為佢鐘意跟司徒sir學識後操水一流, 但呢間初學進度太慢一心唸住個女學識就算.

原帖由 星人mama 於 11-7-22 09:02 發表

我媽咪住顯徑架, 等我去打探吓先, 我前兩日都有考慮公文數, 而家睇來都係珠算好啲! 我朋友個女都有讀Enopi, 不過都幾貴吓! 記憶學對我來講已經好貴, 所以唔會再報Enopi住啦! ...

記憶學你比晒錢一定要學埋, 但我幾個朋友學完冇幫助.

原帖由 BLouie 於 11-7-22 09:58 發表

記憶學你比晒錢一定要學埋, 但我幾個朋友學完冇幫助.

我幫個女報咗星期六啦, 咁近我都唔知有得學, 哈哈!
我連畫班都報埋, 咁有兩個鐘, 我可以順便去埋游水嘛, 多謝你既推介呀

原帖由 星人mama 於 11-7-24 15:26 發表

我幫個女報咗星期六啦, 咁近我都唔知有得學, 哈哈!
我連畫班都報埋, 咁有兩個鐘, 我可以順便去埋游水嘛, 多謝你既推介呀

呢間跳拉丁舞及中國舞都ok架.

B-Louie ma 你女女是否學緊 e-ropie 數呢,幾好嗎?由甚麼情度開始學呀?個位數定雙位數?還是學解題目?
‹ 上一主題|下一主題