用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 16-17想報陳守仁,新政策點睇?
樓主: 蝦米豬
go

16-17想報陳守仁,新政策點睇? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-7-31 11:12
NCS想學好中文其實一D都唔出奇, 一為生活, 二為升學.

因為即使中小學有為NCS而設既中文課程(較低程度), 但 ...
其實要睇呢班NCS最後想去邊?! 留HK? 返自己國家? WHO KNOWS?!
我諗心水清/有自己盤算既家長, 自然會用腳投票。

silvia_ng 發表於 15-7-31 11:54
其實要睇呢班NCS最後想去邊?! 留HK? 返自己國家? WHO KNOWS?!
我諗心水清/有自己盤算既家長, 自然會用腳投 ...
我記得NCS好似係有教育局既額外資助,咁會唔會收少咗NCS但資助照袋呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:呢個POST有幾個問題,+以我所知既回應下︰1)

原帖由 silvia_ng 於 15-07-22 發表
呢個POST有幾個問題, 以我所知既回應下︰

1) NPL非TSL直屬中學, 千萬別誤會。
小兒今年升K2,明年暑假後便要報小一。因為陳守仁英文語境比很多名小優勝,升中又好,所以它一直是我心儀的小學之一,但如果NCS 因新制而明顯減少報讀的話,會唔會變成跟普通英小一樣?

請問現在小一、小二NCS的比例,大約是多少?

recycle_chow 發表於 15-7-31 21:44
小兒今年升K2,明年暑假後便要報小一。因為陳守仁英文語境比很多名小優勝,升中又好,所以它一直是我心儀的 ...
聽FD講, 好似1班係NCS

HaYi  一班30多人有3-4個NCS  發表於 15-8-1 13:17

silvia_ng 發表於 15-7-22 14:16
呢個POST有幾個問題, 以我所知既回應下︰

1) NPL非TSL直屬中學, 千萬別誤會。
其實多唔多NC中途跳船返鄕下或者轉去IS.

新政策加強NC的中文水平, 可能是想吸納有心學中文的NC, 毎年只收約30位NC, 應該很易收足人, 又點會收唔到.
無心學中文的NC, 可能抱住過客心態, 學習態度很不同.
始終土生土長有心學中文的NC, 會比較積極.

咁如果面試要考中文重組句子,唔識中文多數唔識答。

AgapePa 發表於 15-7-31 23:43
其實多唔多NC中途跳船返鄕下或者轉去IS.

新政策加強NC的中文水平, 可能是想吸納有心學中文的NC, 毎年只收 ...
所以我覺得對普通主流小朋友唔會易收左, 可能只是多出幾個位 (在原30個NCS扣出) 中, 相對報讀人數Vs 收取人數, 影響可說暫時 "不明顯".  而TSL 要加強全人中文的做法就是肯定的.  
‹ 上一主題|下一主題