用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院王余家潔紀念小學 TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾 ...
樓主: 嵐嵐21
go

TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾 [複製鏈接]

原文章由 MaMaEva 於 07-11-17 12:41 硐表

嵐嵐21

我都知係預先温習一吓, but 都要抽時間同佢温吓.  我都開始放產假, 到時有多d時間同佢做功課同温習.  下星期仲會同徐老師講定如果我個女突然無返學, 就係我要入院生bb啦, 請假信會後補. 時間過得真係 ...

mamaeva,

祝你順利生產,即係我係度見唔到你,你就去了生BB了,唉甘就無有同我傾計了

今日睇番D通告,終於有光明了,有得補習啦,甘我就唔使再每一趕番屋企同佢睇功課&溫習了,當然我都會跟,但都幫到好多了,BUT唔知係咪人人有份

原文章由 yy02 於 07-11-17 17:36 硐表

mamaeva,

祝你順利生產,即係我係度見唔到你,你就去了生BB了,唉甘就無有同我傾計了

今日睇番D通告,終於有光明了,有得補習啦,甘我就唔使再每一趕番屋企同佢睇功課&溫習了,當然我都會跟,但都幫到好多了,BUT ...

MAMAEVA,

我都祝妳生產順利

yy02 : 我都會報學校的補習班, 因為我唔想為咗讀書而同呀女d關係變差:( :(

各位妳哋有無同小朋友做每日一編呀?

原文章由 WENDY 於 07-11-18 22:18 硐表
原來開左個新topic, 我仲成日走入以前個topic見冇人回應添!!
以後就多個地方交流下啦!~
嵐嵐21,
我今日先同囡囡上網一次過做晒一星期的每日一編, 因為平日做完功課都好夜, 所以都冇時間做, 為有等 ...

WENDY,

原來你唔知我o地搬了入來,怪不得甘耐都唔見你上來啦 現在知路,記得多d上來wor

我都覺得d普通話深o架,可能因為我都唔識,我覺每日一篇會令我o地家長門普通話有進步多d

原文章由 yy02 於 07-11-18 22:46 硐表

WENDY,

原來你唔知我o地搬了入來,怪不得甘耐都唔見你上來啦 現在知路,記得多d上來wor

我都覺得d普通話深o架,可能因為我都唔識,我覺每日一篇會令我o地家長門普通話有進步多d ...

我都覺得對我有d幫助

喂....各位22/11妳哋去唔去觀課吖

原文章由 WENDY 於 07-11-19 22:40 硐表
22/11 返工, 唔可以成日請假, 所以唔去得呀!~:-|

WENDY :我幫妳觀la

[ 本文章最後由 嵐嵐21 於 07-11-20 09:15 編輯 ]

原文章由 嵐嵐21 於 07-11-20 09:14 硐表

WENDY :我幫妳觀la

各位:

放左幾日假有d悶, 可能唔使返工, 有d唔習慣 , 呢幾日阿女放學後可以同佢早d做功課, 仲多左時間温習真係好.  今次佢英默進步好多.  我都有同佢報功課班及默書班, 所以下個月開始一至五都會係學校完成所有野先放學, 仲有呀佢話12月份訂飯盒試吓好唔好食. 真係好, 到時可以多d時間照顧bb. 估唔到佢會咁生性.

11月22日我唔來觀課, 因為大住個肚好唔放便.  你地幫我觀課la,   相信有大家參觀完後都會有相同問題. 到時記得講我知呀

今晚我同阿女開始做每日一編.  原來有咁多同學已經咁高分, 最衺部note book開唔到喇叭, 聽唔到故事及普通話, 要等佢daddy返來攪掂先得. 我實在太蠢

我個女下星期好忙呀, 11月29日要去獨誦比賽, 12月4日又去朗誦比賽, 好彩佢daddy放大假29號可以帶佢去比賽. 如果我未生得都會同佢去打氣.  你地d小朋友有無參加呀, 希望到時大家都努力啦.

yy02, 如果有時間我都會上來同大家見面. 到時一樣可以交流囉.

如果bb出左世我會第一時間同大家報喜. 多謝你地.

原文章由 MaMaEva 於 07-11-21 21:35 硐表

各位:

放左幾日假有d悶, 可能唔使返工, 有d唔習慣 , 呢幾日阿女放學後可以同佢早d做功課, 仲多左時間温習真係好.  今次佢英默進步好多.  我都有同佢報功課班及默書班, 所以下個月開始一至五都會係學校完成所有 ...

我個女都係29/11讀誦呀,你去邊呀,我去灣仔呀
你就好啦,放假,我呢排反而好c忙,呢幾日都係我老公睇呀女d功課,好彩下個月有得係學校補習幫下手,甘呀媽就可以全力工作

係呀,記住上來報喜呀,等你好消息

原文章由 yy02 於 07-11-22 01:26 硐表

我個女都係29/11讀誦呀,你去邊呀,我去灣仔呀
你就好啦,放假,我呢排反而好c忙,呢幾日都係我老公睇呀女d功課,好彩下個月有得係學校補習幫下手,甘呀媽就可以全力工作

係呀,記住上來報喜呀,等你好消息:victor ...

yy02, 29/11我地都係去灣仔比賽, 時間係2:15pm, 你呢? 到時希望見到你啦.

今日諗住同阿女上網做數學, 點知入唔到個網頁呀, 成日error
你地有無呢個情況呢. 係唔係星期日休息架, 你地有方法就教吓我啦.

原文章由 WENDY 於 07-11-21 21:01 硐表
嵐嵐21,

咁就麻煩你了!

wendy :我見小朋友上課都非常踴躍,妳個女仲答咗2條問題tim
仲有上英文課是全英語的,老師亦教得非常生動,小朋友都幾投入吖!

原文章由 WENDY 於 07-11-25 18:37 硐表
嵐嵐21,

真係唔該晒!

仲有今日上去數學果個網, 都登記唔到, 都唔知點!!!~

我連個網係邊都未知

原文章由 MaMaEva 於 07-11-25 11:44 硐表

yy02, 29/11我地都係去灣仔比賽, 時間係2:15pm, 你呢? 到時希望見到你啦.

今日諗住同阿女上網做數學, 點知入唔到個網頁呀, 成日error
你地有無呢個情況呢. 係唔係星期日休息架, 你地有方法就教吓我啦 ...

我都係果個時間呀,甘我o地到時應該會見到面:
不過我個女話係學校預演果日佢驚到上到台就走番落來

原文章由 嵐嵐21 於 07-11-25 20:49 硐表

我連個網係邊都未知

嵐嵐21,

我都無上過去睇tim

原文章由 yy02 於 07-11-25 22:01 硐表

嵐嵐21,

我都無上過去睇tim

嵐嵐, Wendy, yy02

我上到個數學網啦, 要計時做10條數. 網址係數學書最後一頁, 不過第一次上呢個網真係好耐及好慢, 要有耐性先得.  當第一次login之後就好快架. 仲有除左做數學外, 裏面有好多遊戲玩(小心沉迷玩遊戲), 都唔錯架.

yy02
29/11嗰日希望我都去到啦(呢幾日小b係肚裏踢得好勁), 比賽時間係2:15pm. 我同阿女講你目己係tamama, 叫佢將台下所有人都當係keroro (或者係佢鍾意的卡通人物), 而我就係dororo, daddy係kururu, 你係台上表演比我地睇, 我地係台下同你打氣. 你要比佢有信心上台, 佢上到去無咁驚囉, 記得唔好問佢驚唔驚喎, 問左佢仲驚呀, 或者你帶埋佢至愛嗰隻公仔去同佢打氣啦.

原文章由 嵐嵐21 於 07-11-25 20:49 硐表

我連個網係邊都未知

試吓用呢個網址
http://pmaths.moderneducation.com.hk/edu_platform/login/student/primary/mathsIII/flash.jsp

唔好入錯教師網呀, 我老公就係入左去教師網, 跟住話揾唔到邊到係login wor , 不過我無踢穿佢   , 咪叫佢比我試吓揾, 跟住就攪掂可以開始做.

好耐無見啦,甘多位,
出年萄萄會做你地小朋友的同學仔,
多多指教呀:loveliness: :loveliness:

係樹介紹下自己先,萄萄係yy02,wendy,嵐嵐21的幼稚園同學仔.:)

睇見你地小一的生涯,我都想像倒自己出年會係點啦,
希望今年多得yy02的經驗,我可以同萄萄都平安過渡啦.

原文章由 MMM888 於 07-11-29 15:19 發表

好耐無見啦,甘多位,
出年萄萄會做你地小朋友的同學仔,
多多指教呀:loveliness: :loveliness:

係樹介紹下自己先,萄萄係yy02,wendy,嵐嵐21的幼稚園同學仔.:)

睇見你地小一的生涯,我都想像倒自己出年會係點 ...

M8,

歡迎你呀
係啦,你見我o地發巔,你下年入來會有晒心理準備,唔會有我o地甘巔o架啦,其實講落最巔果個都係我jar
不過有曙光lu,一來呀女現在做功課同溫習都快了,最重要係下個月有得係學校補習lu,甘我就唔使日日趕返屋企同佢睇功課啦
其實我覺我最重要係學會放鬆自己,唔好睇分數甘重要,甘就會好d
o架啦,所以我個女雖然成績不是太好,但我見佢係有進步,係我心目中佢已經做得好好,佢係我心目中已經係好高分了:)

原文章由 MaMaEva 於 07-11-27 11:33 發表

我上到個數學網啦, 要計時做10條數. 網址係數學書最後一頁, 不過第一次上呢個網真係好耐及好慢, 要有耐性先得.  當第一次login之後就好快架. 仲有除左做數學外, 裏面有好多遊戲玩(小心沉迷玩遊 ...

mamaeva,

hi,今日終於同你第一次見面了,我已幫你取了分紙,我叫呀女見到你個女就直接給她,如果唔係就經嵐嵐再轉交給琛琛

講起今日個比賽,我覺得如果學校有同佢o地train下應該我o地都會有人取到3甲,其實真的不太難,只是我們家長唔識點train佢o地而已,我見其他學校d學生都係同一動作,但就表現得唔同law,真係好過我o地既

其實你個女都好叻,可以自己一個背晒"虹" 呀女今日返屋企背"虹"我聽時,真係唔同,有晒表情同動作,所以你話有老師教過真係出來表現會唔同law,不過點都好,叫做law個經驗同埋可以多張獎狀紀念:)

yy02
我都希望出年可以做到冷靜的媽媽
漫漫的讀書長路,如果唔冷靜d,真係容乜易會痴左線

希望大家都要緊記,唔好比任何野破壞我地同孩子的關係,
有良好的關係,我地先會一齊進步

原文章由 MMM888 於 07-11-30 13:56 發表
yy02
我都希望出年可以做到冷靜的媽媽
漫漫的讀書長路,如果唔冷靜d,真係容乜易會痴左線

希望大家都要緊記,唔好比任何野破壞我地同孩子的關係,
有良好的關係,我地先會一齊進步 ...

m8 :係呀,所以我,yy02,wendy都比呀囡在學校補習law 費事傷感情

原文章由 MaMaEva 於 07-11-27 11:52 發表

試吓用呢個網址
http://pmaths.moderneducation.com.hk/edu_platform/login/student/primary/mathsIII/flash.jsp

唔好入錯教師網呀, 我老公就係入左去教師網, 跟住話揾唔到邊到係login wor ...

唔該哂MaMaEva
‹ 上一主題|下一主題