用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 各位一信班家長, 你哋好嘛!
樓主: 星人mama
go

各位一信班家長, 你哋好嘛! [複製鏈接]

原帖由 星人mama 於 11-9-8 13:44 發表

General Study應該係科學啦, 我見佢昨日寫手冊:SC Bring Book + WB 3
SC 應該係解Science啩

General Study = Science(簡稱SC)
以往先教Primary 1 (3) 後教(4) .
2位 : 呀女同我講尋日同今日都請左黃日男食嘢佢話佢好鐘意食魷魚絲架, 我問佢係咪即係James佢話唔知喎(原來一早識左), 另外今日老師叫左Miki起身答問題呀女話佢個名好特別有4個字架, 呀女話Miki係學校好小出聲講嘢, 我話比呀女聽Miki好怕羞架你每次要主動叫埋佢一齊玩.

回復 1# BLouie 的帖子

BLouie : 係呀, 如果佢話唔出聲, 成日縮埋一邊嗰個就係Miki囉mouth:" />  佢成日問我點解得佢個名有四個字, 唔鐘意喎... 我叫佢問daddy囉,跟住佢又問我點解都嫁俾個姓有兩個字既人, 又成日話想跟我姓...不過佢話識到好多朋友, 好開心喎  但係昨日明明同佢講咗工作紙放係file, 佢竟然話搵唔到, 結果欠交, 又帶返屋企!!

你地有冇上校網查通告,原來有D要簽回.但有些已過左交回學校日期,咁仲交唔交呢?同埋知唔知比左內聯網個login and password 我地未,我一直都冇收過?
Bonnie

原帖由 Bonnie223 於 11-9-10 12:23 發表
你地有冇上校網查通告,原來有D要簽回.但有些已過左交回學校日期,咁仲交唔交呢?同埋知唔知比左內聯網個login and password 我地未,我一直都冇收過?

我有查架不過唔比呀女知, 可能有時老師太忙小朋友唔記得左交通告你可以補交番, 另外學生個內聯網login及password學校會日後發給學生用.

原帖由 星人mama 於 11-9-10 11:52 發表
BLouie : 係呀, 如果佢話唔出聲, 成日縮埋一邊嗰個就係Miki囉mouth:" />  佢成日問我點解得佢個名有四個字, 唔鐘意喎... 我叫佢問daddy囉,跟住佢又問我點解都嫁俾個姓有兩個字既人, 又成日話想跟我姓...不過 ...

你估錯啦Miki冇縮埋一邊架同其他同學都有講有笑只係未孰啫, 呀女話佢多數同一個女仔又或者同日男一齊玩, 我女話唔好錦話Miki喎佢好乖架, 你同女女講媽咪好鐘意你有四個字因為"白雪公主"都係四個字有四個字架人心地良善又靚又乖, 普通人3個字做唔到"白雪公主"所以最後選擇爸爸.

原帖由 BLouie 於 11-9-10 20:28 發表

你估錯啦Miki冇縮埋一邊架同其他同學都有講有笑只係未孰啫, 呀女話佢多數同一個女仔又或者同日男一齊玩, 我女話唔好錦話Miki喎佢好乖架, 你同女女講媽咪好鐘意你有四個字因為"白雪公主"都係四個字有四個字架人心地 ...

多謝你呀!! 等我俾你段留言佢睇先, 佢一定好開心!
我個女去到邊都縮係我同老公後面, 今朝撘校車,人哋一同佢打招呼,佢又縮埋來
今朝又唔記得帶八達通, 唉!! 朝朝都有啲嘢唔記得帶

原帖由 星人mama 於 11-9-12 08:48 發表

多謝你呀!! 等我俾你段留言佢睇先, 佢一定好開心!
我個女去到邊都縮係我同老公後面, 今朝撘校車,人哋一同佢打招呼,佢又縮埋來
今朝又唔記得帶八達通, 唉!! 朝朝都有啲嘢唔記得帶 ...

生活上接觸多d人比d時間囡囡改變, 我會預備2張八達通卡, 一張去街用另一張番學用.

Blouie: 我仔仔話好多謝你囡囡的小食,不過 老師話以後都唔可以請同學仔食嘢啦!所以有少少唔開心,因為佢巳叫我準備一啲小食回校請同學仔食喎!

nay:呀女話Miki同日男係媽咪架媽咪朋友就即係佢朋友, 有嘢食一齊食. 呀女話如果獨立包裝就可以請人食, 例如薯條就唔可以請朋友仔食, (呀女今日同我講佢偷偷地請左幾個同學食, 大家食開心d喎).

今日做數學作業呀女要睇番書先知英文+/-數, 做左2次英文WS需然識讀晒但差不多有一半生字只識串上半節下半節要偷睇, 佢話數學同英文上堂有少少聽唔明喎, 你地小朋友ok嗎?

Miki都話唔可以一齊分享零食, 無咁開心喎! 不過佢就話返學好開心, 唔想咁快升中學喎  
我個女無話上堂聽唔明, 解題都ok, 但串字就只識一兩個囉, 叫親佢串字佢都雞咁腳走咗去, 激死!! (one to ten 唔識串seven同eight, 記極都記唔到...) 有時on就讀咗one, no, colour 就讀咗count, b同d, p同q掉轉哂...

原帖由 星人mama 於 11-9-16 09:45 發表
Miki都話唔可以一齊分享零食, 無咁開心喎! 不過佢就話返學好開心, 唔想咁快升中學喎  
我個女無話上堂聽唔明, 解題都ok, 但串字就只識一兩個囉, 叫親佢串字佢都雞咁腳走咗去, 激死!! (one to ten 唔識串seve ...

Miki好攪笑喎講到升中, 今年開始學校改進左用Phonics Booklet教, 以往只係net堂口頭教, 對串字好有幫助, 你可以試吓上youtube搵到隔日教2個A-Z內拼音, 另外你張佢唔記得架生字拆字用簡單故事或圖像方式同佢講, 例如:Seven ~ 你晝1個圓型Sun強調S
, 2個ee代表眼, v代表鼻, n代表口, 你試吓有冇幫助以前我仔默書同Miki一樣後嚟用左呢個方法上到四年級無再同佢溫英默.

好多謝你呀! 我記串字都好差架, 係公司如果無咗yahoo字典, 我肯定做唔到嘢... 等我同佢一齊試吓先!  我想問吓, 咩係net堂呀? 係外國人教英文定internet呀?

原帖由 星人mama 於 11-9-17 09:14 發表
好多謝你呀! 我記串字都好差架, 係公司如果無咗yahoo字典, 我肯定做唔到嘢... 等我同佢一齊試吓先!  我想問吓, 咩係net堂呀? 係外國人教英文定internet呀?

唔駛客氣, 其實你地又要番工又要照顧仔女真係好辛苦, 大家分享吓啫多多指教, 我記性同英文都好差, 我女學Phonics番嚟咪又一齊學囖, 以往上net堂會有2個西人及1位英文科老師一齊上堂, 每堂由這3位老師輪流分3小組約10人1組教學, 教不同主題會話+故事+遊戲+少少Phonic等等.

如果阿囡無病無痛, 都唔覺辛苦, 但佢一病, 我就好內疚自己無時間陪佢咁囉!
妳啲資料好詳細呀! 唔該哂!

請問各家長 (SC R.A. BK)是什麼意思?

我估Science Book

回復 2# nay 的帖子

R.A. 即係 Read Aloud, 即係要出聲咁讀General Study嗰本書, 我同佢出聲咁讀完, 無簽名, 俾老師寫咗欠交, 讀完要係空白位簽返名

R.A.=Read Aloud=朗讀, SC=Science=General Study, BK= Book, 朗讀完一定要簽名, 其實無論邊科都好書或功作紙要讀我都會全部每次讀完每頁簽番個名就包無死.

多謝各家長寶貴資料,好詳細呀!唔該晒!
星人mama我同你一樣無簽名, 俾老師
寫欠交!
‹ 上一主題|下一主題