用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國監護人
發新帖回覆
go

[英國] 英國監護人 [複製鏈接]

請問一個standard 監護人費用per term 大約幾錢?大家有冇介紹?因為價錢大約起碼也要2-3萬元,唔包term break stay ,交通費,請問是否正常價錢?謝謝
   3    0    0    0

BBCoffee 發表於 24-1-15 14:36
請問一個standard 監護人費用per term 大約幾錢?大家有冇介紹?因為價錢大約起碼也要2-3萬元,唔包term br ...

請問是那間價錢 經那間agent?
2-3萬 per term 唔計住宿交通 很貴
舉例貼身服務的 PG term fee £845
平價之選 WHG annual fee £900

https://whitehouseguardians.co.uk/guardianship-services/basic-guardianship

Poyau 發表於 24-1-15 15:56
請問是那間價錢 經那間agent?
2-3萬 per term 唔計住宿交通 很貴
舉例貼身服務的 PG term fee £845

Sorry for the typo, around 600 - 700 pounds per term excluding transportation expense, that’s what I mean

BBCoffee 發表於 24-1-15 16:50
Sorry for the typo, around 600 - 700 pounds per term excluding transportation expense, that’s what ...

It's OK. Guardian fee per term depends on level of service required. Y12 is different from Y7. WHG is probably OK for Y12. PG may be better for Y7.

BBCoffee 發表於 24-1-15 14:36
請問一個standard 監護人費用per term 大約幾錢?大家有冇介紹?因為價錢大約起碼也要2-3萬元,唔包term br ...

WHG 唔錯

cfs 發表於 24-1-15 19:43
WHG 唔錯
agreeeee

英國監護人公司貼身既Pippa 當時年費2千幾鎊 & 最基本服務既WHG年費800幾鎊我都用過,前者跟得好足好放心,不過好多服務用唔著(例如見家長,買機票,訂校服,開戶口,翻譯,定期探訪等等),其實最後只系用佢地安排寄宿家庭同機場接送,但因為寄宿家庭唔系太好(慘過住隔離酒店),又無其他家庭換,甘我唯有換左佢地。後者個地區經理幾好既,介紹既寄宿家庭多選擇,訂車接送亦可靠,所以之後3年都用佢地。
個人認為孩子年紀細,家長忙,尤其孩子內向唔多同家長溝通既可以選擇貼身既,否則就用提供最基本服務就得,雖然系最基本服務,但有咩事起上黎,例如有意外或其他麻煩野,佢地都會提供協助既,WHG平價之餘點都系一間正規監護人公司。
不過,就算同一間監護人公司都好,好難話一定好,負責跟既地區經理好唔好都好重要。

回覆 yuyueng 的帖子

Guardian公司安排的HOMESTAY真係好差,可能我黑仔。最後自己網上找了香港家庭幫手接送住宿,仔仔開心好多。還免費做我仔guardian.

DWC 發表於 24-1-16 16:26
回覆 yuyueng 的帖子

Guardian公司安排的HOMESTAY真係好差,可能我黑仔。最後自己網上找了香港家庭幫手接 ...

其實真系視乎佢地果區多唔多寄宿家庭,我轉左監護人公司之後,選擇好多,有英國家庭,香港家庭,又有媽媽系中國人阿爸系英國人既家庭。

我仔2間中學都嚴格要求監護人公司必須系正規註冊,Guardian company同寄宿家庭2者不能混為一談,正規監護人公司做backup呢個錢我認為不能省。

yuyueng 發表於 24-1-16 10:22
英國監護人公司貼身既Pippa 當時年費2萬幾鎊 & 最基本服務既WHG年費800幾鎊我都用過,前者跟得好足好放心, ...
Pippa 要2萬幾鎊?  好貴呀

ramen 發表於 24-1-17 13:57
Pippa 要2萬幾鎊?  好貴呀

Sorry 2萬幾系港幣,2千幾鎊至岩,4-5年前系2400鎊一年。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊