用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 整個人都覺得被釋放了
樓主: Liebe
go

[過動] 整個人都覺得被釋放了 [複製鏈接]

Liebe 發表於 15-4-16 01:59
二月做評估知道我個小朋友系過度活躍症同專注力不足,當收到評估結果嗰刻真系喺街嚎哭。
去排油麻地精神科
...

鄧你開心,無錯,未試過有過度活躍症小朋友的父母係唔會明,我都有想過同佢一齊死既衝動。

當診斷係adhd, 我心都鬆左,起碼知道唔係自己唔識教仔

引用:當診斷係adhd,+我心都鬆左,起碼知道唔係自

原帖由 ah80327 於 15-09-05 發表
當診斷係adhd, 我心都鬆左,起碼知道唔係自己唔識教仔
Yes..同埋起碼系有個原因。
所以真系已經釋懷好多。
不過仲要面對好多野。

回覆:Liebe 的帖子

真係非常支持你,請不要放棄,其實食藥可以好已經好感恩,世界上更多藥物也不能醫的病,這種孩子須要更多愛和了解,我個仔食一個月嘔一個月,當中痛苦只有父母才明白,油蔴地那裏還有行為治療,你問下姑娘可以幫你安排

回覆:Tecoelectric 的帖子

我地5歲昨日見心理學家都話病徵明顯,排見醫生及安排3月上小適應班

引用:真係非常支持你,請不要放棄,其實食藥可以

原帖由 Tecoelectric 於 15-09-10 發表
真係非常支持你,請不要放棄,其實食藥可以好已經好感恩,世界上更多藥物也不能醫的病,這種孩子須要更多愛 ...
最近食咗藥已經冇效果,但佢表現有時又好好,搞到我都有啲質疑到底系咪其實冇事☺☺

勤力覆診,要試藥量,不停調,試過醫生叫我一個月後才返,我即問佢咁是否嘔一個月才可以回來?明知佢不穩定也不給期,後來我自已爭取10天後回去。尼段時間好其怪,我覺得食了葯後小朋友好像成熟了小小,即使停了葯也有這感覺,𣎴知為什麼?可能心理作用而已😅

回覆 DollyCC 的帖子

我地都就快見臨床心理學家,都希望會提供小一適應班

我地大家一齊努力

回覆 caerion 的帖子

感激

我仔食咗個幾月, 當初都係1516
身邊又係一大堆人講我到我錯晒咁
跟一又係要食藥的同學仔媽咪傾完
我唔會再理其他人講咩
佢話 "話你的人, 自己或者佢地個仔有食藥嗎?"
呢個幾月, 見佢行動快咗, 周身郁少咗, 出街識拖住, 明顯大家關係好咗, 壓力少咗, 真係冇乜唔好

回覆:bobohello 的帖子

我諗要食始終要食,趁食藥定左行為治療,早d改善關係,行為。。。各樣。又唔係食一世,好多中學都停藥啦。而家細仲肯聽食藥,而家唔食攪到青春期反叛,又衝動又唔聽講,真係攪唔到。

醒目開學勳章

bobohello 發表於 15-9-21 23:33
我仔食咗個幾月, 當初都係1516
身邊又係一大堆人講我到我錯晒咁
跟一又係要食藥的同學仔媽咪傾完
係!其他媽咪跟本唔會明白,見到自己小朋友比老師標籤.比同學仔排斥果種心情, 我仔都食咗藥3個月, 整體表現確實提升咗,連帶佢自信心都大咗,我哋關係都好咗好多

回覆:COE1205 的帖子

有正常小朋友的人都未必明白,更何況冇小朋友的!好多時最受壓的係親戚的說話!
成日係街聽到人話其他小朋友冇家教,確診後雖然冇比人話過,不過回想真係感受好深!有d家庭唔係唔教,而係努力中!希望大家都多d包容,比多d時間同機會大家去努力!
自己的心理狀態都好重要,我都學習中!
大家努力呀!

回覆:整個人都覺得被釋放了

今日轉咗藥,加咗膠囊。大家有試過,可分享嗎?

DollyCC 發表於 15-9-22 06:44
我諗要食始終要食,趁食藥定左行為治療,早d改善關係,行為。。。各樣。又唔係食一世,好多中學都停藥啦。而家 ...
這正正是醫生同我講的說話

趁佢細學習好習慣
幫忙學習, 自理, 從而增加自信
好過4,5年級
被定形, 被標籤, 冇自信, 憤世族
才接受現實, 到頭來咪又係用藥

回覆:bobohello 的帖子

我親戚正是這樣。日日打打鬧鬧,明明見到係叻仔,但成績差,不停闖禍,仲鑊鑊新鮮。5年級食藥後有改善。升中加埋青春期,藥都唔肯食,學校要逼先食。反叛又唔聽人講。

係唔係LA?

引用:今日轉咗藥,加咗膠囊。大家有試過,可分享

原帖由 Liebe 於 15-09-23 發表
今日轉咗藥,加咗膠囊。大家有試過,可分享嗎?
係唔係利他林LA?

回覆:整個人都覺得被釋放了

你就好睇到成效!囡囡剛試藥,都係四圍走,情緒差!

‹ 上一主題|下一主題