用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 到底甚麼是『有教無類』?
樓主: 匿名
go

到底甚麼是『有教無類』? [複製鏈接]

Re: 到底甚麼是『有教無類』?

kwun

我們的可以一心二用的x國x大人, 我當然知道同佢投訴都無用, 我講的只係悔氣說話.

我們的政府, 對我們呢d小朋友真係無野做到............

s位/i位/eetc 排位起碼1年,  吾係話越早訓練越好咩? 係等位期間, 有$的, 就話可以比私人訓練, 無$的, 等政府醫院, 一個月一/兩次的訓練, 還要係小組.............治療師得過且過的態度, 真係令人氣結

回憶當彩做完評估...........一句你仔係自閉症之後, 乜野information都無比就趕我走, 果日的境況還瀝瀝在目, 如果吾是有bk, 識到班肯幫人的媽咪, 我真係吾識去搵私人st, 去協康搵幼訓....................

好似無啦啦係樹呻tim我..............

那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

完全明白你們的憤怒,亦明白很多學校的情況,不想討論誰對誰錯,只希望幫到小朋友,試吓揾天主教明愛,佢哋有很多不同的範疇,為了小朋友的將來(小學),努力!

http://www.caritas.org.hk/swsd/cc/index.htm

yes, directly complaint to 教統局 or 'Equal' Dept didn't help. But, it works when the complaints go to newspaper, magazine or radio.
You know, some of TV program used this topics in past few month. The mass media may make it a hot topics.
Then, after getting presures from mass media, hope 教統局 or 'Equal' Dept will do more and correctly in our child's educational policy.    :cry:  :cry:
該用戶已被刪除

其實這裡很多媽媽都有這樣的經歷。像我仔以前那間都是基督教的幼兒園﹐推說無兼收位而要我轉校﹐聽聞而家有兼收位﹐但個兼收老師就成日造左普通老師的野。

我個朋友的仔讀緊S位﹐同時在樓下的幼稚園讀﹐反而都幾好。有愛心的幼稚園都好多﹐希望你找到。

ALAL 寫道:
我個朋友的仔讀緊S位﹐同時在樓下的幼稚園讀﹐反而都幾好。有愛心的幼稚園都好多﹐希望你找到。

alal

吾好意思, 想問下, 依家s位已經吾比半日normal kg, 半日s位啦wor, 你朋友個仔乜野途徑可以甘做?

puipui&heihei ,

希望在明天, 加油 !!!!

我囝囝而家都係基督教幼兒園讀,起初校長知囝囝有自閉証傾向,都會話雖然佢哋唔係"i"位學校,但佢哋的老師好有經驗,只要我哋係出面比多啲訓練囝囝,學校都盡心盡力教囝囝。但早一個月校長又同我哋講,出年k1班人數會多好多,老師兼顧唔到囝囝,學校幫唔到我地,希望囝囝可以轉校;其實係學校網上同四周圍都掛滿k1招生(插班生)的廣告,咁可想而知,校長的意思。我同老公雖然唔開心一陣,但另外方面,囝囝又剛好派到"i"位,咁我哋可以一條心比佢去讀,唔駛15,16 ,担誤囝囝的時間,其實就算學校肯繼續比囝囝係度讀,老師無咁的能力,囝囝都係學唔到野。

醒目開學勳章

puipui&heihei,

千萬不要放棄!我在5年前也曾遇到相似情況。我兒子今年7歲,2歲時被斷為自閉症傾向。當時的附近的學校不是不願意收他,或是願意收也說明沒有經驗教他這類小朋友。和你一樣,某日經過屋企樓下一間亳不起眼的幼兒園,只是入去看看,誰不知發現他們非常有愛心,不但園長和老師好,連嬸嬸都非常有耐性〈因當年兒子還不會說話〉。後來才知他們是一間有i位的幼兒園。雖然當時兒子還未排到i位,但入讀後老師也特別照顧他。兒子就在入讀4年期間大有進步。到現在已一年級,我也幫他選了一間有愛心的學校,雖然不是什麼名校,但兒子的開、自信已勝過一切。

希望你一同努力吧!

del

不要選讀幼稚園!  如果他們收你也只會浪費時間. 原因:人數太多, 課程緊密, 老師沒有這方面的經驗, 不包容....

塞翁失馬, 離開這些學校也好. 正好給囝囝搵過另一間更合適的. 不要 , 唔值得嘛!

hinhinmummy,

Last time I phoned her is half year ago. All along she told me that she sent her son to the kinder near her residence, while in S seat. And she praised the kinder more than the S nursery.
I have not asked her how she can do this.
該用戶已被刪除

我係你就仆到去, 有人恨都恨唔到, 你仔重係細, 讀左S 位都可以出黎讀番普通幼稚園。我相信其他BK媽都會甘勸你。

puipui&heihei 寫道:
心情總算平靜下來,因為已經有兩間幼兒園肯無條件取錄仔仔,而且她們還會定時為仔仔作評估,很感謝她們肯包容仔仔,而且更花了很多時間去了解仔仔的情況,人間真的有情!

最慶幸的是今天收到社工通知仔仔已輪到入讀s位,只是心情有些矛盾,應否讓仔仔入讀s位,還是讓他試讀普通學校?!

puipui&heihei

好同意cheungmanwai嘅意見,一來而家放棄S位要再排過會花好多時間,二來喺小朋友細個時做密集嘅訓練成效會好d。再講如果無需要係唔會輕易排S位,我仔仔當時都只係排I位同早期,放心到小朋友有進步你想繼續讀都唔會俾。而且要考慮普通幼稚園係會好有愛心,但真係可能唔知應該點照顧我地嘅小朋友。

cheungmanwai 寫道:
我係你就仆到去, 有人恨都恨唔到, 你仔重係細, 讀左S 位都可以出黎讀番普通幼稚園。我相信其他BK媽都會甘勸你。

[quote]
心情總算平靜下來,因為已經有兩間幼兒園肯無條件取錄仔仔,而且她們還會定時為仔仔作評估,很感謝她們肯包容仔仔,而且更花了很多時間去了解仔仔的情況,人間真的有情!

最慶幸的是今天收到社工通知仔仔已輪到入讀s位,只是心情有些矛盾,應否讓仔仔入讀s位,還是讓他試讀普通學校?!
[/quote]
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

我當初都好似你咁,有"i"位同早期訓練,比我選擇,我都15,16,但當學校同我講:"佢哋幫我唔到時",我慶幸我還沒有放棄"i"位,要不,我又再次浪費了囝囝的時間了。我相信你接觸過的兩問幼兒園是有愛心的,可以照顧你的小朋友,但不代表可以加強訓練他的弱項,也即是說在浪費時間。我常常對自己說,話不定囝囝在讀了"i"位後,表現突飛猛進,最後可以重回正規學校,那麼,囝囝在"i"位的幾年是應該沒有在白費的!

puipui&heihei ,  

我絕對明白 , 我大仔年年轉校, 有 3 間仲係一個月都唔夠就比人踢左出來 !  那份痛心真係無人明架 ! 日常治療同訓練已經係我地屋企既最大開支 ! 果 d 講到幾好幾有愛心幾有經驗既都係騙人既 ! 反而無講過自已學校有 d 咩咩咩幾好幾有愛心幾有經驗幾咩咩咩既就好有耐心咁教我仔仔 ,  2005 年 9 月 1 日我仔仔再次比人踢左出校 ( 本來讀P.4 ) !! 他無路可退 ! 唯有求以前佢讀 G.2 果間學校收佢 , 好多謝校長肯收佢仲知道我地負擔唔起咁貴學費 , 所以減我仔學費 , 至今 2006 年 9 月 佢跳讀中一 ,  他已經琴三級, 單簧管 四級 , 樂理 五級 咁樣唔係好叻, 只係原來佢都做到過喎 !

不過我好有信心您仔仔如果一路有做治療 , 咁到大 d 佢就同普通小朋友一樣架啦 ,  有 s 位都好丫 ! ( 靜靜話你知 : 我細仔都有學習困難 , 校長今日都話叫細仔轉去特殊學校  :cry:   不過我好有信心佢唔使去特殊學校 law  )

大家努力 ! 加油 !

car-long
該用戶已被刪除

要找普通幼兒園收妳仔仔並不難,問題係妳仔仔在沒有特殊支援及訓練下可以獲益幾多呢?就算唔要"S"位都要個"I"位啦.
‹ 上一主題|下一主題