用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 保良局曹甘霖 VS 鄰舍欣康
go

保良局曹甘霖 VS 鄰舍欣康 [複製鏈接]

0    0    0    0

我個仔嘅同學好似入左欣康,聽佢mami講,學校好新,好似同返之前無咩分別:(

引用:我個仔嘅同學好似入左欣康,聽佢mami講,學校

回覆:保良局曹甘霖 VS 鄰舍欣康

我都唔知點答你,雖然我個仔去咗欣康。當初貪快,雖然知道係新中心都撿。唸住快啲有服務。

點知,新中心加上無經驗,搞到笠笠亂。到宜家先話請到個職業治療師,但是個物理治療師都無知係病假定係產假到宜家都無服務。吖仔比較弱,宜家淨係等他地齊人都浪費咗好多時間!
連個主任都走埋。雖然話來咗個新嘅,不過見都無見過!

好無好你自己決定啦!

我幫你問左啦!佢一心諗住話中心有好多專業人士幫到佢地,有d野想揾社工,但好似見過一次咁大把,就係入學果陣,講鬼死咁多野,又簽呢樣果樣。佢仲諗住有治療師睇下阿仔,點知治療師又好似見黎見去都係得一個教講野,成年到而家先有個治療師做下感覺統合訓練。佢之前都睇過其他中心,有d咩教學方法,咩圖咭咁指導阿仔做野甘,但老師無提過,淨係得張同以前幼稚園差唔多嘅手冊紙。所以咪覺得同普通幼稚園無咩分別!

Chichatmima,唔好咁担心啦!總有解決辦法!

我朋友又話我知,佢地d校巴間中就唔開,好似話司機病喎。咁就要自己湊返學。

引用:我都唔知點答你,雖然我個仔去咗欣康。當初

引用:我幫你問左啦!佢一心諗住話中心有好多專業

我都算好仲有一年用佢地嘅服務,但係係嗰度識個媽媽就慘啦,啲治療師未來齊就畢業啦

回覆:ymhmami 的帖子

聽我朋友講佢阿仔果邊中心個社工都無咩組開,又無話見下佢地,都少同佢傾

回覆:ymhmami 的帖子

佢好似近來有d關於阿仔嘅野揾佢,成日揾唔到佢,返學時間又唔見佢

回覆:Chichatmima 的帖子

下咁慘,咩中心黎架?

引用:我都算好仲有一年用佢地嘅服務,但係係嗰度

原帖由 Chichatmima 於 12-09-05 發表
我都算好仲有一年用佢地嘅服務,但係係嗰度識個媽媽就慘啦,啲治療師未來齊就畢業啦

...
咁你個仔d野追成點?

引用:Quote:原帖由+雲上太陽+於+12-09-04+發表我

原帖由 ymhmami 於 12-09-05 發表
好彩我仔仔間幼兒園個社工好好,我初初連自閉症係咩都唔知,佢好耐心咁解釋俾我聽,如果唔係我都唔會有咁大 ...
佢話個社工咪淨係攪咩整粽,講咩標準,都唔知係咩,所以無參加

咦,間中心好似唔係咁有經驗咁嘅?等我問下我朋友,睇下d老師有無愛心,你地都知呢d小朋友要好有耐性教嘛!

引用:其實我最想知道老師有無經驗、有無愛心?訓

原帖由 ymhmami 於 12-09-05 發表
其實我最想知道老師有無經驗、有無愛心?訓練次數夠唔夠?
我朋友見到中心嘅老師全部都好後生,有d仲好似啱畢業咁

回覆:雲上太陽 的帖子

話時話啦,做特殊細路仔唔係要讀過咩?

佢地咁樣,係咪連做幼稚園老師嘅經驗都唔多呢?如果係都幾擔心

‹ 上一主題|下一主題