用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我囝囝被懷疑有ADHD
go

我囝囝被懷疑有ADHD [複製鏈接]

囝囝7歲,小一。一直都係好動多言,易玩得失控,專注力唔算好,但仍可以接受。

幼稚園3年,成績一直都保持頭三名。直升上小學,問題開始嚟。學期初已經俾老師投訴三次,有上堂攪住同學仔,玩得太開心整親同學仔..教訓左一輪後有改善,起碼無再收到投訴。到督課班做功課就頭痕,有時撩下同學仔,有時抬住頭遊雲太空,總之人地一個鐘頭做晒,佢要二個鐘。俾督課老師投訴好多次唔專心唔做功課攬住玩.....! 返到屋企我坐隔離陪佢做,佢就好快做得晒。考試測驗每次都有80幾90分,全部都係錯D無厘頭嘅事,好似擦左唔記得寫番,填充題有生字揀可以寫左第二個字(觀察 ->歡察),數學橫式啱直式都可以寫錯(例如橫式80+20=100, 直式可以係80+30=100),總之千奇百趣,但老師話佢答案係啱,但寫錯都要扣分。所以成績就落到43人考20名。

平時有得玩仲驚,可以開心到癩晒,又會自己照鏡扮鬼扮馬,人地睇到以為佢傻左嗰種,成日叫佢冷靜D,但一玩起上來就真係失控。

因為有咁嘅情況就帶佢去私人兒科評估,醫生結論係懷疑係輕微ADHD,不過要觀察一年再可以確診。因為佢做評估嗰時可以完全坐定,所以醫生就叫我呢一年留意佢情況,再覆診,。始終確診左就要食藥。我都好擔心,所以我想了解下如果真係要食藥,係咪長期要食?仲有咩方法可以幫助到佢?

多謝指教!
   2    0    0    0

回覆:我囝囝被懷疑有ADHD

我個女都係輕微,3個月覆診一次醫生話食唔食藥我可自己決定,我個女係好多咀,暫未影響人,成績同你個仔差不多我暫時都係諗住再觀察住先。對住個女真係要好高eq。

回復 polly0503 的帖子

真係,7年我真係EQ都提高好多。起初幼稚園時凈係覺得佢好好動,好似玩極都唔夠,又癲又失控,我教佢都好似癲婆咁。到上小一有明顯症狀,咁我先明白原來佢可能係ADHD。有時我都教到自己都好忟。

回覆:家希媽媽 的帖子

我好明白你的感受,我每日叫佢做野都要叫幾次,經常都攪攪震,我一向有用獎勵計劃其實都幾有用。如佢有改變我會多讚賞都幾有用。但有時真係好難忍到唔話佢

最忟係叫佢做野要次次都要檢查下佢有沒有完成。做緊第一件事未完成就做第二件事跟住第一件事就完全放埋一邊

係呀~~每日都要幫佢檢查功課,叫佢執完書包,就靜靜雞幫佢核對下有無執漏(因為唔想佢依賴我),,佢可以執埋D功課出嚟,試過因為咁而欠功課(無做而欠都甘心丫)!

佢又係做做下一樣又走去做第二樣,跟住就無做番,就算玩玩下佢都可以走左去玩得二樣。唯一佢可以堅持到就係睇卡通片,佢可以重覆睇同一套卡通。

係呢,你囡囡依家有無食藥? 食左藥係咪真係好D? 我聽其他人講食左係好D,但藥力一散就回復之前咁,令我覺得好似治標唔治本。

回復 家希媽媽 的帖子

係呀! 我個女又係鐘意重覆睇同一套卡通, 唉... 我暫時決定不用藥, 上到二年級再睇情況. 我大女佢間中都會因多咀被罰企,佢會同我講返 , 老師暫時沒有搵過我.

我個仔都係有ADHD,以我個人認為,如果佢的行為未去到動不動便打人,又或者情緒唔係咁失控,就最好唔好食啦。我仔之前食R字頭嗰隻,食時好定同好累,藥力過咗就打回原形。跟住佢食一隻長校力的,要3個月才見校果。我仔食咗薬3年,已經停咗5食。原因係,我接受包容同體諒佢的行為,欣賞佢的口才。接受佢的成績超差。經常同老師討論教法。如果你地可以接受到指看品德,唔睇成績,你地就唔使食藥(暴力除外)ps.真係唔係咁多媽媽接受到自己的小孩年年考最尾,經常見家長。所以,食5食藥要諗清楚。

回覆:hoveypan 的帖子

5記得講,食薬係有副作用的,反胃、漚、冇謂口、瞓唔到、頭痛,最重要係影響發育。

回覆:hoveypan 的帖子

請問學校知不知你的小朋友有adhd?

回復 hoveypan 的帖子

多謝你意見

其實我囝囝只係玩得太癲時易失控,有時(好少好少)真係會發脾氣就癲左咁扔嘢,同打自己個頭,但唔會打人。有時見到佢咁我真係好擔心同心痛,好彩7年來都只係發生過3-4次,尤其近呢一年未發生過,我諗應該佢大個左開始識控制脾氣。

講真,未到要食藥控制我都唔想俾佢食藥,因為我始終覺得係治標唔治本嘅方法,加上就算確定係ADHD,都係屬輕微,所以我都係想用其他方法去幫佢,依家有俾佢食一隻V字魚油丸。

可能佢幼稚園時成績唔錯,到小一跌到咁差,我都緊張架。但見佢測驗考試D卷加上老師同我講,知道佢又唔係唔識,只係錯粗心大意,已經開始無咁緊張佢成績,依家反而擔心佢操行多過成績,因為操行分已經去到C,唉~~

學期初收到三次老師電話之後,我依家一見到學校來電顯示我就驚喇

學校知道你個小朋有有ADHD嗎?我未講因為暫時情況可控制到遲些就唔知。大家努力。

你小朋友間學校係咪好谷埋係傳統學校?我個女果間係傳統學校上堂係要坐定定所以對佢黎講係辛苦,希望佢呢6年可以學習控制下自己。每日放學我會同佢去公園玩陣等佢放鬆下其實都幾有用。

我無同學校講有關我囝囝有ADHD,我唔想佢被標籤化,始終只屬輕微,又唔駛食藥,亦無嚴重影上堂運作同同學仔。

我囝囝間小學係傳統學校,又係要求坐定定上堂,對於我個仔真係幾辛苦,起初揀呢間學校就係校規嚴(當時唔知佢可能係ADHD),依家睇番......都有少少難為佢。暫時觀察住佢返學情況,如果真係問題惡化,都會幫佢搵其他學校。

我同你的想法一樣。

回覆:我囝囝被懷疑有ADHD

我真係好想知道,任性,成日挑戰你底線係咪ADHD嘅症狀?我真係被激到就嚟癲!7歲仔已經咁反叛,我唔識教喇

我每次睇e度d討論, 我都好懷疑我個仔係咪有?  但係, 我個人認為香港太大壓力, 動不動唔跟大隊就被標籤有問題, 我地細個都冇e d野, 所以大家包容一下, 唔好俾咁大壓力俾自己同小朋友, 我成日都咁同自己講不過都做不到, he he!!!  

加油, 而且隨小朋友長, 我覺得會好轉的, 一樣米養百樣人呀, 大家緊記!!!

‹ 上一主題|下一主題