用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園是否一定有2nd in 先有offer?
樓主: liubabyliu
go

學之園是否一定有2nd in 先有offer?   [複製鏈接]

sweetbride119 發表於 17-11-21 05:26
其實她唔刺激用家點會有人出來詳細說明show & tell, 依家用家全部出來講述了,十分清楚呢!

她用了另類方 ...

用心良苦

sweetbride119 發表於 17-11-21 05:26
其實她唔刺激用家點會有人出來詳細說明show & tell, 依家用家全部出來講述了,十分清楚呢!

她用了另類方 ...

其實show&tell間間也有,沒有專利。學之園是一間十分有心的學校,由校長到老師到姐姐到一套教材配套到行政效率都是十分完善的。
這些東西衹要有禮問下,大多數家長也會樂於分享的。

sweetbride119 發表於 17-11-21 05:29

謝謝妳無私無享show & tell的詳細內容,讓大家增加 ...
唔洗客氣。
知道要開始show & tell 時,我都有擔心過小朋友係唔係真係應付到,係唔係需要家長自己去教個小朋友點講,0係講之前幾日同佢背/練,但經過幾次show & tell 後就發覺自己想多0左。當然, 我小朋友唔係自動自覺到知邊日到佢, 都需要0係幾日前提佢要揀定自己想帶0既野, 同埋叫佢講一次比我知佢想介紹D乜 (咁我都要知佢學0左D咩0家嘛~哈), 都會糾正下, 引導下, 就係咁多,然後就比佢返去自由發揮。

其實好多幼稚園都有show & tell, 大部份都係比小朋友自己揀物品返學,目的都係想小朋友有好0既說話技巧同組織能力,我相信只要遇到好老師, 小朋友無論0係邊間幼稚園讀都好, 都一定會學到好多野,幼稚園/教材只係一個平台, 一個硬件。

唔好意思好似離0左題好多咁,答返正題,唔一定要有2ND IN 先有OFFER, 有小朋友係直入的,謝謝!

aquasee 發表於 17-11-20 21:26
我細仔無2nd in. 上年有PN offer.

其實我又覺得對老師來說,細佬吾難教,最難教是家長。 所以interview除 ...

Agree

liubabyliu 發表於 17-11-14 18:24
如題

先回樓主問題,身邊有一位朋友係冇2nd in直入PN。海逸校。

回覆樓主

凱帆校有無人n無straight in呢?

Grape_Chan 發表於 17-11-21 11:34
唔洗客氣。
知道要開始show & tell 時,我都有擔心過小朋友係唔係真係應付到,係唔係需要家長自己去教個小 ...
其實已經離咗題好耐!辛苦大家要睇晒d post 去追尋答案

sweetbride119 發表於 17-11-21 14:24
了解,謝謝!請問你們是直入pn或是K1?
我家小孩不是直入,PN 時需要2nd in, 現在是K1

Grape_Chan 發表於 17-11-21 15:59
我家小孩不是直入,PN 時需要2nd in, 現在是K1

Del

wingjaiii 發表於 17-11-21 14:46
凱帆校有無人n無straight in呢?

無second in 直出機會應該比直入大很多很多吧?

busydaddy 發表於 17-11-21 16:47
無second in 直出機會應該比直入大很多很多吧?

問吓而已

ylylylyl 發表於 17-11-19 10:11

老師姐姐記得小朋友名,有什麼出奇?好多學校都做到。

根據你咁講我都應該係die hard fans。
其實每年都有人話LH用家係die hard fans。咁大家又有冇諗過學校有咩辦法令一眾用家變成die hard fans?實有佢過人之處。
"操練"品德行為呢個問題,其實品德禮貌呢樣要從小有個習慣做,6歲前做唔好,6歲後要花更多時間去教。
阿囡K1既show and tell,我有50%都唔記得同佢準備,但老師從來冇話過我,只係話唔緊要,只要阿囡自選一樣鍾意既野帶返去,佢地會引導佢地去表達。我諗表達係日常生活最基本既事,唔係為P1面試。
唔需要理係咪名校,見到囡囡日日放學都好興奮咁話返學好開心,放假放多兩日都問幾時返學,好想返學。做父母見到咁已經好開心。

aquasee 發表於 17-11-20 21:18
回覆 HKTiger-Mom 的帖子

甘我又覺得不是太介意,校長都說PN同學報龍校是人知常情。 我想只要不是同時收取 ...

我指的是報名, 不是入讀多過一間學校.
入讀兩間學校是不需要和無謂. 留番時間做其他事好過.

開不了口 發表於 17-11-20 10:19

你真係幾霸道,而家好多jm 有寫原因點解覺得感覺唔好,人 ...

純過路,我入黎8掛下。原來間幼稚園校長prefer呢type家長
‹ 上一主題|下一主題