用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九月入讀蘇淅幼稚園
樓主: wongnysw
go

九月入讀蘇淅幼稚園 [複製鏈接]

Re: 九月入讀蘇淅幼稚園

pigpig 寫道:
kae ,
想問問,你囡囡係蘇浙讀n1,你覺得你囡囡的普通話進展如何呀?是否同k1一樣,是每日都有英文堂?囡囡喜歡上學嗎?

hi pigpig
我個女現在讀緊n1,佢係12/04的插班生,直到現在覺得佢d國語同英文都有進步,不過出奇地佢成日同我講英文同成日扮英文老師(我向屋企係同佢講廣東話),同老師研究過可能佢好鐘意個位英文老師(來自澳洲的外籍老師),不過佢亦都好鐘意佢個組個班主任,朝朝早唔攬過佢唔安樂。

國語方面如佢向第二度睇到學0既字佢會識用國語講,同會識得用國語講好多一常生活的動作詞語(如﹕收玩具、請坐下、吃完它、數一至十)等,英文方面佢會好d,除左a-z for xxx之外,重會學到好多相反詞,歌仔及講故事(當然係講d漏d咁)。

至於k1我唔清楚,不過好似會同n1唔同,n1上課都係以輕鬆為主,但我見k1-k3的會比較嚴謹些,老師到會嚴d,k2起會有考試測驗。

請問你地講緊普通部,定係國際部?

kae,
本人女兒九月將讀k1, 其實我仍很多憂慮. 希望你有空可以解答一下, 謝謝.
(1)每天是否限定時間上洗手間 ? 我意思是排隊一個個輪住去? 抑或小朋友舉手才讓他去呢?
(2)可否問問你小朋友洗手間是否清潔? 12日我去聽講座, 只是一個上午幾個鐘, 個洗手間已濕和有點臭味了.
(3)學校雖有茶點供應, 但小朋友需要自己帶水嗎? 我的女女很喜歡飲水, 我怕如不帶水, 一天只是吃茶點時才有機會喝東西, 她會口渴和不開心.
(4)如小朋友在學校賴尿和賴大便, 校方如何處理?
有時自己也不明白, 以前自己細個返學, 無咁多問題, 眨下眼就過左廿幾年, 但而家到自己小朋友返學, 離開只是三幾個鐘就擔心, 幾時先到佢真正長大. 所以話"養兒一百歲, 長憂九十九", 真無錯.

jodiechung 寫道:
請問你地講緊普通部,定係國際部?

講緊普通部。

pigpig,

我的囝囝9月也會入讀蘇浙, 你是否已交了學費, 為何還心大心細?  
家長日那天我沒去, 所以早兩天才到學校交錢.

wongnysw,

1. 每天會定左上課前同埋茶點前以及放學前上洗手間的(係分開男仔去先, 女仔後一批去), 如小朋友有需要可以舉手話比老師或嬸嬸知..佢地會即係陪佢去的 (因每班會有2老師及一位嬸嬸跟全程)

2.  洗手間我覺得ma ma清潔啦!

3. 小朋友可以自己帶水, 茶點會飲細包裝飲品架!

4. 佢地會叫你放一套衫褲係書包, 萬一賴左呢都會幫佢換返套衫, 有時佢地飲野濕左.. 老師一樣會同佢地換過套衫架, 不過如你小朋友未介片片呢..佢地會係適當時侯同你講試下介, 所以有好多小朋友返學時都仲係著緊片片架! 你只要放多條片係書包到就可以啦!

hi wongnysw

我盡量解答

1) k1都應該重係定時定侯會帶佢地去洗手間,男還男女還女排隊去的。

2) 學校有好多個洗手間喎,我見有d洗手間係有男仔用的尿兜,可能個d會臭d,當然佢地係會去最近佢地課室個個,而我女去開個個係無尿兜0既,我就覺得無問題,係落雨天就會濕d。

3) 學校每天係會有飲品同茶點供應,你可以自己帶水比佢返學,同埋同老師講比佢飲水就得啦。

4) 佢地每班都會有個嬸嬸幫手做呢d野0既。

希望幫你啦。

冬日勳章

kae ,
其實,我有好多憂慮......等我盡量講一講....
我老公就好鐘意蘇浙的普通話同英文教學,因為出面的幼稚園真是無法比的..蘇浙k1每日都有半小時英文堂..但一講到要測驗考試,我相信好多家長都會擔心..雖然小朋友有時的能力你都估不到,但我自己又唔多鐘意測驗考試....我有朋友係幼稚園部教的,佢話k1就無功課,但到k2開始,係學校要寫2行“田字格”的簿,返到屋企要寫4至6行.....不過,佢就話如果家長要求寫少D都無所謂......
可能蘇浙一入到校園時,無一種幼稚園的感覺...真係好似一間學校...我有時又會諗...小朋友一開始返學...去一開甘嚴的學校又是否適合呢?
至於老師方面,我果日去面試時,每個老師同嬸嬸都好好,我又覺得無咩特別問題...果日去面試時好大雨,臨近放學,洗手間都好清潔,無異味...
另外一個問題....我老公只想囡囡係蘇浙讀3年幼稚園...到小一派位時,佢話一定唔會讀蘇浙小學...會讀返中西區的小學...如果甘的話...大抽獎時如果派得唔理想....要去叩門...蘇浙幼稚園的名氣夠嗎?因為好多人又話小學....好多時都會睇下小朋友係邊間幼稚園畢業....
以上就係我心煩之處啦!其實,仲有3個月就開學,但我自己對於好多間學校都仲心大心細,你教我如何是好?

冬日勳章

vc,
嘩!每日都飲細包裝飲品唔多好呀!係咪可以唔飲ga?

冬日勳章

connie04 寫道:
pigpig,

我的囝囝9月也會入讀蘇浙, 你是否已交了學費, 為何還心大心細?  
家長日那天我沒去, 所以早兩天才到學校交錢.

connie04 ,
因為我面試當日,交左2張期票俾學校﹙7月份﹚,我見學校又肯收...所以我咪仲有少少時間考慮....最後如果我真係唔讀的話...只要寫封信話唔讀....然後順手cut票囉...雖然衰左D...但無法啦!

pigpig 寫道:
vc,
嘩!每日都飲細包裝飲品唔多好呀!係咪可以唔飲ga?

絕對可以,記得同老師講就得啦,因為我個一病親我就會咁做。

vc
你終於得閒上黎啦,我今日上左學校派張memo個website發現有一張我地個班0既相,幾齊人架,你有冇睇到??

connie04 ,
因為我面試當日,交左2張期票俾學校﹙7月份﹚,我見學校又肯收...所以我咪仲有少少時間考慮....最後如果我真係唔讀的話...只要寫封信話唔讀....然後順手cut票囉...雖然衰左D...但無法啦!

唔衰!唔衰!我上年衰過你都重有,又係交哂票,到過數前幾日第二間近屋企間學校打黎話有位,咁我老公話不如唔好返蘇浙(因為遠),咁同左老師講寫左封信同cut左張票,因為近屋企個間淨係得全日返,咁老公又唔捨得,我自己就鐘意蘇浙的,於是咪死死地氣打返學校同老師講,交個張新票law,好在佢重肯比番個上午班位我咋。

pigpig

你要想一想你同先生的意向要一致先得,因你自己鐘意全活動教學而你先生鐘意傳統,如果係咁入左去讀你會覺得好辛苦,因為你要成日同佢溫書應付考試。

我認同蘇浙的中英文都好,但係你話如果家長可要求寫少d即係你自己的小朋友寫少d定全班同學都一齊寫少d呢?? 想信全班就無物可能啦,咁你自己小朋友寫少d到時可能又會同其他同學有比較,功課就係咁多只係睇你比幾多課外活動向學姐。因我係自己湊女返放學的,都見過有d惡老師,所以上到k2-k3就睇你遇著邊d老師啦。

至於小學派位都係睇番你個住個區個校綱,同學校都無直接關係,如果去考私小或直資,蘇浙出黎0既學生都唔弱架,起碼佢地會有樣叻(國語),只要小朋友家教同校教得好,考邊間小學都無問題啦。就算考唔到都重有小學執底嘛。

其實我覺得小學部唔差架,成日都會見到D學生都幾斯文讀書型個種(男仔都係),同埋佢地返放學好多時同學之間都係用國語溝通。可能到你幼稚園畢業後會鐘意左呢間學校直上小學呢,因為有大部份K3畢業都係直升小學部的,睇番學校D record中學派位都幾好架。

以上都係少少的愚見,希望你可搵間啱心水0既學校啦。

kae, 我入左個網到.. 但係無我個女喎.. 吾知係咪o個日甘岩無返學呢?

pigpig, 好老實幼稚園來說蘇浙係一間好好好架幼稚園, 嚴吾嚴深吾深我覺得對小朋友真係吾成問題.. 因佢地係一張白紙真係好容易適應架.. 我自己就鐘意呢d學校,, 因太淺的話到小一轉去其他較深校時仲難適應! 小學蘇浙都好好架. ... 不過我想個女入其他小學.. 所以九月會同佢轉另一幼稚園,, 係蘇浙呢一年裏面個女真係學左好多野架! 飲野方面你可以同老師講..但就吾好次次吾比佢飲lor,,因小朋友會見到其他人飲架ma..佢地會吾多開心架!

HI KAE,

仲記唔記得我, 先前你幫我找過媬姆車D資料的   咁樣同你打招呼好似有D唐突, 不過真係好多謝你一直比咁多資料, 等我地D MAMI有多D心理準備.  
其實在上年開始和囝囝考了蘇淅後, 我便開始特別留意蘇淅幼稚園的TOPIC, 評價有好, 有唔好, 雖然現在交了錢, 但也有些憂慮, 一來, 我是KOWLOON 友, 囝囝每天要過海, 二來, 又真係怕遇到D惡老師, 嚇怕囝囝, 功課多唔多, 又要考試.... 但間得蘇淅, 當然在我心目中也是有可取的,  而我也很認同vc 所說, 只是我不能肯定蘇浙係一間好好好架幼稚園, 因囝囝未讀  :wink:  但也希望囝囝入讀後, 能開開心心, 咁就放心la.   

謝謝VC 和KEA的詳盡解答.
以下是本人少少意見, 希望大家交流一下.
我覺得幫小朋友搵學校, 都係為左未來鋪路, 雖然K1只得三歲大, 但如果一開始就要求高和嚴謹, 佢地早D習慣左, 升小學就無咁大問題了. 有家長認為小朋友咁細個, 不如幼稚園三年時間比佢地開開心心輕鬆D, 但諗深一層, 三年時間可以學習好多野, 尤其是佢地咁細個好似張白紙咁, 可以吸收就吸收, 加上香港係競爭型社會, 樣樣都講資歷, 早D開始更著數. 我 都有諗過, D功課測驗比其他學校多, 唯有課外活動方面盡量搵D輕鬆有趣既, 平衡番. 仲有就係花多D同佢一齊努力, 等小朋友知道你同佢一齊面對, 緊張佢.  

Victoria Kinder also has Putonghua and English class.  They have 2 classmistresses in each class. One classmistress is native english speaker, one is native putonghua speaker.
我都諗緊好唔好俾個細女apply蘇淅, 想

冬日勳章

我有一個全新的書包、一條2號的夏天校服裙仔、一件2號白色外套、一套M碼運動衫﹙所有都是全新的﹚
現以超值價出售
全部$120
但由於本人會離港,故只能於8月27日後交收,可於中環、銅鑼灣交收
有興趣的媽咪,請PM給我

pigpig, 你決定不選擇讀蘇浙嗎?
‹ 上一主題|下一主題